FitnessJedzenie dla osoby z przepukliną przełykową

Jedzenie dla osoby z przepukliną przełykową

Co jeść kiedy ma się przepuklinę przełykową?

Jedzenie dla osoby z przepukliną przełykową
Źródło zdjęć: © wp.pl

12.02.2009 | aktual.: 12.02.2009 15:42

Co jeść kiedy ma się przepuklinę przełykową?

Dieta w przepuklinie przełyku powinna mieć cechy diety lekkostrawnej. Należy ograniczać zawartość tłuszczu, posiłki powinny być głównie gotowane lub przygotowywane na parze, rzadziej duszone, ze smażenia należy zrezygnować. Należy odstawić produkty pobudzając wydzielanie soku żołądkowego takie jak: mocne wywary mięsne i warzywne, napoje gazowane, tytoń, alkohol, kawa, mocna herbata, ostre przyprawy. Poza tym trzeba:  wykluczyć z diety produktów wzdymających: warzywa kapustne, strączkowe, cebula, czosnek, por,  należy ostrożnie wprowadzać do diety takie warzywa jak kalafior, brokuły, pomidory,  warzywa i owoce powinno się spożywać głównie w formie przetworzonej, obrane ze skórki  pieczywo razowe należy zstąpić jasnym,  podrażniać mogą również fermentowane kwaśne napoje typu maślanka, kefir. Ważne jest aby posiłki były spożywane w spokoju, a każdy kęs dokładnie przeżuwany.

Elżbieta Duda-Gmurczyk

www.setpoint.pl
Znajdź z nami swój punkt równowagi!

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)