Jedzenie ma znaczenie
Jedzenie ma znaczenie - niestety bardzo często o tym zapominamy, stosujemy różnego rodzaju kremy, maseczki i zabiegi kosmetyczne, a stan naszej skóry wciąż pozostawia wiele do życzenia. Dlaczego tak się dzieje?
28.12.2016 | aktual.: 29.12.2016 16:11
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Winne są coraz częściej popełniane błędy żywieniowe. Dużo pracujemy, mamy mało czasu, jemy więc w biegu wybierając produkty wysokoprzetworzone. Nasz organizm dostaje zatem coraz mniej niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania witamin i minerałów. Oczywiście dieta nie poprawi wszystkich niedoskonałości naszej skóry, ale jeśli będzie szła w parze z właściwą pielęgnacją może znacznie poprawić jej stan.
Co zatem jeść, żeby zachować młody i zdrowy wygląd jak najdłużej?
Witaminy w każdym wieku
Skóra potrzebuje ich na każdym etapie naszego życia, bardzo ważne jest więc skomponowanie codziennej diety tak, aby tych najważniejszych dla jej zdrowego wyglądu nie brakowało na naszych talerzach.
Prowitamina A (ß karoten)
Zapewnia odpowiedni poziom nawilżenia, zapobiega rogowaceniu, wspomaga regenerację, ujędrnia, poprawia koloryt i wzmacnia ochronę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych, a dzięki działaniu antyoksydacyjnemu opóźnia efekty starzenia. Znajdziecie ją np.: w marchwi, batatach, papryce, dyni, melonach, morelach, brzoskwiniach oraz w zielonych warzywach liściastych takich jak szpinak, jarmuż, natka pietruszki czy sałata. Źródłem witaminy A są również brokuły, masło, żółtka jaj, łosoś, węgorz, sardynki i sery pleśniowe.
Bardzo silnym antyoksydantem jest również inny karotenoid - naturalny pigment likopen. Dzięki niemu skóra dłużej zachowuje gęstość i młodość. Wzmacnia on również naturalną barierę ochronną przed promieniami UV. Znajdziecie go przede wszystkim w pomidorach, ale również w arbuzie, czerwonym grejpfrucie i owocach dzikiej róży. Ponieważ likopen jest rozpuszczalny w tłuszczach jego biodostępność będzie wyższa, jeśli dostarczamy go do organizmu w towarzystwie np. oleju czy oliwy. Nasz organizm lepiej przyswoi go w postaci przetworzonej np.: w formie sosu czy zupy z dodatkiem oliwy z oliwek, soków i koncentratów.
Witamina E
Nazywana też witaminą młodości pozwoli uniknąć powstawania zrogowaceń, przyspieszy gojenie się wyprysków i łojotokowego zapalenia skóry, wzmocni naczynia krwionośne, uelastyczni, nawilży a dodatkowo uchroni skórę przed wpływem wolnych rodników i uszkodzeniami spowodowanymi nadmierną ekspozycją na słońce. Znajdziecie ją w orzechach, migdałach, kukurydzy, jajach, olejach roślinnych, warzywach zielono-listnych, awokado, kaszy gryczanej, płatkach owsianych i kiełkach zbóż. Pamiętajcie, że najlepiej przyswajalna jest dla nas naturalna witamina E, dlatego lepiej zadbać o dietę, która pomoże ją uzupełnić, niż sięgać po sztuczną suplementację.
Witamina C
Usprawnia procesy regeneracyjne skóry, przyspiesza gojenie się ran, uelastycznia blizny, wspomagając walkę z rozstępami, wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, ma również istotny udział w procesie tworzenia kolagenu. Jej braki mogą przyczyniać się do powstawania trądziku, pękania naczynek i tworzenia się pajączków. Jej źródłem są truskawki, czarna porzeczka, mango, kiwi, pomarańcze, cytryny, owoce dzikiej róży, pomidory, młode ziemniaki, kapusta i brukselka.
Witaminy z grupy B
Poprawiają ukrwienie, nadają skórze zdrowy koloryt, chronią przed powstawaniem szpecących zajadów, przyspieszają procesy regeneracyjne, zabezpieczają przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, zmniejszają efekty zmęczenia i wpływają na prawidłowe działanie gruczołów łojowych. Aby nie zabrakło ich w naszym organizmie, pamiętajmy o jedzeniu suszonych owoców, bananów, awokado, szpinaku, produktów pełnoziarnistych, serów żółtych, chudego mięsa, ryb oraz orzechów.
Witamina K
Jej niedobór bardzo często widoczny jest w postaci pękających naczynek i sińców pod oczami. Witamina K jest niezbędna w procesie prawidłowego krzepnięcia krwi, wspomaga kondycję naczyń krwionośnych, dzięki czemu skóra staje się dobrze ukrwiona i natleniona. Poprawicie wygląd Waszej skóry, jeśli zadbacie o jej właściwy poziom w organizmie. W Waszym menu powinny znaleźć się więc: brokuły, rzepa, szpinak, ogórki, sałata, awokado, ziemniaki jaja i nabiał.
Zdrowy tłuszcz
Bardzo ważne jest również dostarczenie do organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki nim zmniejszycie problemy skórne związane z nadmiernym jej przesuszeniem. Ich prawidłowa ilość w diecie jest szczególnie ważna dla osób mających problemy z suchą skórą i chorujących na łuszczycę.
Dlatego, nawet jeśli się odchudzacie, nie rezygnujcie z tłuszczów, wybierzcie te dobre jakościowo, jedzcie tłuste ryby morskie, orzechy i pestki z dyni. Jako dodatek do sałatek i surówek stosujcie natomiast oleje np. z wiesiołka lub lniany.
Skóra potrzebuje minerałów
Minerały podobnie jak witaminy są bardzo ważne dla organizmu, wspieraj pracę każdej jego komórki. Jeśli będą na właściwym poziomie, nasza skóra również będzie w dobrej kondycji, a przez to dłużej zachowa młodość i piękny wygląd.
Miedź i żelazo
Niezwykle istotnym minerałem dla zachowania pięknej cery jest miedź, działa przeciwbakteryjnie, odżywczo i co bardzo ważne opóźnia efekty starzenia. Bierze udział w procesie tworzenia i regeneracji skóry, zwiększając produkcję kolagenu i elastyny. Jest ona również silnym przeciwutleniaczem i chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jej źródłem są np.: warzywa strączkowe, orzechy, kasza gryczana, żółtka jaj, owoce morza, ziarna pszenicy, nasiona sezamu i kakaowca. Dodatkowo wspomaga wchłanianie i właściwe wykorzystywanie w organizmie żelaza, które z kolei sprawia, że skóra jest właściwie ukrwiona i odżywiona. Jego niedobór prowadzi natomiast do anemii, w rezultacie czego cera staje się blada sucha i szorstka. Żelazo znajdziecie np.: w kaszach pełnoziarnistych, owocach morza, orzechach, ziarnach sezamu, pestkach z dyni, kakao, brukselce, brokułach, jarmużu, natce pietruszki i warzywach strączkowych.
Wapń
Wygładza i zmiękcza skórę. Jego niedobór może powodować natomiast powstawanie stanów zapalnych i potęgować reakcje alergiczne. Warto więc zadbać o odpowiednia ilość produktów nabiałowych w diecie.
Potas
Wspomaga skórę skłonną do powstawania zmian trądzikowych i nadmiernego wysuszania. Dostarczą go suszone owoce, awokado, banany, pomidory, ziemniaki i zielone warzywa liściaste.
Jod
Jeśli będzie go za mało skóra stanie się szorstka, sucha i zaczynie się łuszczyć. Na kolanach i łokciach zauważymy natomiast ciemny zrogowaciały naskórek. Jod znajdziecie w rybach morskich, kapuście, szpinaku, szparagach i pomidorach. Pamiętajcie jednak, że jego nadmiar może nasilać zmiany trądzikowe.
Krzem
Wspomaga delikatną skórę naczynkową, uelastyczniając i wzmacniając naczynia krwionośne, a uczestnicząc w biosyntezie kolagenu, poprawia jej sprężystość i uelastycznia. Kontrolując pracę gruczołów łojowych zmniejsza natomiast produkcję sebum działając przeciwtrądzikowo. Jego źródłem jest marchew, buraki, ogórki, czosnek, otręby i kasza gryczana. Warto też czasem zamienić zwykłą czarna herbatę na herbatkę ze skrzypu polnego.
Cynk
Jest jednym z najważniejszych mikroelementów obecnych w naszym organizmie. Pomaga skórze zachować zdrowy koloryt, przeciwdziała powstawaniu zaskórników i pryszczy, przyspiesza proces gojenia, a biorąc udział w przetwarzaniu kwasów tłuszczowych, syntezie kolagenu i elastyny wspomaga jej regenerację i opóźnia procesy starzenia. Jego źródłem jest chude mięso drobiowe, ostrygi, twarde sery, mleko, żółtka jaj, ryby morskie, orzechy, produkty pełnoziarniste i nasiona roślin strączkowych.
Pamiętaj o nawadnianiu
Woda jest niezbędna do prawidłowej pracy całego naszego organizmu, mimo że sama nie ma wartości odżywczych. Odpowiada za transportowanie składników odżywczych do komórek oraz wydalanie produktów przemiany materii i toksyn. Jej brak może spowodować nie tylko przesuszenie i niezdrowy wygląd skóry, ale również zaburzać pracę innych organów i poważnie zagrażać życiu. Najlepsza jest oczywiście mineralna woda niegazowana. Jednak część dziennego zapotrzebowania na nią możecie zastąpić herbatkami ziołowymi i owocowymi oraz świeżymi sokami owocowymi lub warzywnymi.
Jak widzicie to, co znajduje się na naszym talerzu, jest również ważnym elementem wspomagającym codzienną pielęgnację naszej skóry. Pamiętajcie jednak, że podobnie jak przy używaniu kosmetyków i stosowaniu zabiegów kosmetycznych tu również należy zachować zdrowy rozsądek i umiar.
Autorem bloga www.drGojdz.com jest dr n. med. Krzysztof Gojdź, certyfikowany lekarz medycy estetycznej a zarazem Wykładowca American Academy of Aesthetic Medicine. Umiejętności kliniczne zdobywał w Stanach Zjednoczonych, Azji oraz na Bliskim Wschodzie. Doktor Krzysztof Gojdź prezentując na świecie swoje umiejętności oraz wiedzę, dokonania, profesjonalizm i kreatywność pełni także funkcję Ambasadora polskiej medycyny estetycznej i regeneracyjnej, co zostało zauważone i docenione na jego nowatorskich wykładach oraz szkoleniach lekarzy. Ukończył także American Academy of Anti-Aging Medicine.
www.drGojdz.com - well being blog to miejsce, które tworzymy wspólnie z pacjentami których spotykam w mojej Klinice oraz czytelnikami, którzy od początku są moją inspiracją. _
_To tu pokażę Wam jak w ujęciu holistycznym zadbać o swoje ciało i umysł.Tematyka bloga to głównie teksty dotyczące tego jak zatrzymać młodość, zachować zdrowie i komfort życia. Znajdziecie tu również dyskusje o emocjach, modzie, seksie i relacjach.