Jedzenie ryb związane z niższym ryzykiem zgonu w starszym wieku

Starsze osoby mające we krwi wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3, których najbogatszym źródłem są ryby morskie, mają o 27 proc. niższe ogólne ryzyko zgonu – wykazały badania, które publikuje pismo „Annals of Internal Medicine”.

Jedzenie ryb związane z niższym ryzykiem zgonu w starszym wieku
Źródło zdjęć: © 123RF
1

Starsze osoby mające we krwi wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3, których najbogatszym źródłem są ryby morskie, mają o 27 proc. niższe ogólne ryzyko zgonu – wykazały badania, które publikuje pismo „Annals of Internal Medicine”. Ryzyko zgonu z powodu choroby serca było niższe o 35 proc.

Wiele dotychczasowych badań sugerowało, że wielonienasycone kwasy omega-3, których najbogatszym źródłem są tłuste ryby morskie, w tym tuńczyk, makrela, śledź, korzystnie wpływają na zdrowie układu krążenia, a także m.in. na funkcjonowanie mózgu.

Jednak metaanaliza i przegląd wyników 20 badań, które łącznie objęły blisko 69 tys. osób i które opublikowano we wrześniu 2012 r. na łamach pisma „Journal of the American Medical Association”, wykazały, że stosowanie suplementów diety z omega-3 nie obniża ryzyka zawału serca, udaru mózgu oraz zgonu z powodu schorzeń układu sercowo-naczyniowego oraz innych przyczyn.

Naukowcy z Harvard School of Public Health razem z kolegami z University of Washington skoncentrowali się na badaniu ludzi, które nie stosowali suplementów diety z omega-3. Przeanalizowali oni dane zbierane przez 16 lat w grupie ok. 2,7 tys. osób w wieku 65 lat lub starszych, które brały udział w wieloletnim badaniu pt. Cardiovascular Health Study. Wyjściowo wszyscy cieszyli się dobrym zdrowiem.

Na początku oraz regularnie w trakcie całego badania pobierano od nich próbki krwi do analiz, poddawano ich badaniom i wykonywano testy diagnostyczne. Zbierano również informacje na temat stanu zdrowia, historii chorób oraz stylu życia.

W próbkach krwi oznaczano całkowite stężenie kwasów omega-3, jak również stężenie trzech najważniejszych z nich. Były to: kwas dokozaheksaenowy (DHA), eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozapentaenowy (DPA). Oznaczone stężenia odzwierciedlały ilości omega-3 przyjmowane wraz z pokarmem, głównie dzięki spożyciu ryb morskich.

Po uwzględnieniu czynników demograficznych, elementów stylu życia, diety oraz innych czynników ryzyka chorób układu krążenia naukowcy wyliczyli, że poziom kwasów omega-3 – łączny oraz każdego z osobna – miał istotny związek ze śmiertelnością.

Wysoki poziom kwasu DHA zmniejszał o 40 proc. ryzyko zgonu z powodu choroby wieńcowej serca. Duże stężenie we krwi kwasów EPA i DPA było najsilniej związane z niższym ryzykiem zgonu z powodu udaru mózgu, z kolei kwas EPA obniżał w największym stopniu ryzyko zawału serca niezakończonego zgonem.

Seniorzy z najwyższym poziomem omega-3 we krwi żyli średnio o 2,2 roku dłużej niż ci, którzy mieli najmniejsze stężenie tych tłuszczów.

„Choć jedzenie ryb od dawna jest uważane za element zdrowej diety, niewiele badań oceniało zależność między poziomem kwasów omega-3 we krwi a śmiertelnością wśród starszych osób. Nasze wyniki potwierdzają, jak korzystny jest odpowiedni poziom omega-3 we krwi dla zdrowia układu krążenia i sugerują, że w późniejszym wieku może to rzeczywiście wpływać na wydłużenie życia” - komentuje główny autor pracy Dariush Mozaffarian z Harvard School of Public Health.

Według badacza, największe korzyści może przynieść spożywanie dwóch porcji tłustych ryb tygodniowo.

(PAP/ma)

POLECAMY:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nałóż na ruszt i wyszoruj. Grill będzie czysty jak nigdy
Nałóż na ruszt i wyszoruj. Grill będzie czysty jak nigdy
Najważniejszy zabieg w czerwcu. Rododendron szybko się odwdzięczy
Najważniejszy zabieg w czerwcu. Rododendron szybko się odwdzięczy
Zamiast wyrzucać do kosza, dodaj do rosołu. Tak robią Włosi
Zamiast wyrzucać do kosza, dodaj do rosołu. Tak robią Włosi
Odruchowo trafia do złego kosza. Gdzie wyrzucić pudełko po jajkach?
Odruchowo trafia do złego kosza. Gdzie wyrzucić pudełko po jajkach?
Cygaretki na dobre odeszły do lamusa. Spójrzcie na spodnie Drzyzgi
Cygaretki na dobre odeszły do lamusa. Spójrzcie na spodnie Drzyzgi
Wraca na salony. Hitowy deser z PRL-u nie ma sobie równych
Wraca na salony. Hitowy deser z PRL-u nie ma sobie równych
Cichopek jest "rekordzistką". Zdziwisz się, jaki rozmiar butów nosi
Cichopek jest "rekordzistką". Zdziwisz się, jaki rozmiar butów nosi
Tomaszewska zachwyciła elegancją w "DDTVN". Buty były "wisienką na torcie"
Tomaszewska zachwyciła elegancją w "DDTVN". Buty były "wisienką na torcie"
Policjantka ostrzega. Nie klikaj w ten link na WhatsAppie
Policjantka ostrzega. Nie klikaj w ten link na WhatsAppie
Najlepsza godzina na zjedzenie śniadania. "Sercowcy" powinni wiedzieć
Najlepsza godzina na zjedzenie śniadania. "Sercowcy" powinni wiedzieć
Zapytano ją o Dmoch. "Losy artystów są okrutne"
Zapytano ją o Dmoch. "Losy artystów są okrutne"
Od stylizacji Grzeszczak trudno oderwać wzrok. Tak wyglądała w radiu
Od stylizacji Grzeszczak trudno oderwać wzrok. Tak wyglądała w radiu