Zupa krem z marchwi. Jak przygotować delikatne i gęste pierwsze danie?
Zupa krem z marchwi to doskonały sposób na wykorzystanie jednego z najpopularniejszych warzyw. Świetnie sprawdzi się jako sycące danie dla wszystkich osób, które cenią sobie delikatny smak oraz proste rozwiązania. Wykonanie zupy kremu z marchwi nie zajmuje dużo czasu, za to pozwoli na dostarczenie cennych wartości odżywczych.
Gęsta zupa z marchewki polecana jest wszystkim smakoszom oraz niejadkom. Odpowiednie dobranie przypraw i pozostałych dodatków pozwoli na cieszenie się wyśmienitym smakiem delikatnego kremu. Jeśli zastanawiasz się nad tym, w jaki sposób przygotować gęsty krem z marchewki na obiad, koniecznie zajrzyj poniżej.
Zupa krem z marchwi – co będzie potrzebne?
Chcąc przygotować zupę krem z marchwi, przede wszystkim musisz przygotować wszystkie potrzebne składniki główne i dodatki.
Składniki:
- 500 g marchewki;
- 300 g ziemniaków;
- cebula;
- 1 łyżka masła;
- 0,5 litra buliony warzywnego;
- 0,25 litra mleka;
- 1 łyżka oliwy;
- ząbek czosnku;
- pół pora;
- 1 łyżeczka kurkumy;
- 0,5 łyżeczki przyprawy curry.
Zobacz także:
Przygotowanie zupy kremu z marchwi:
Na początek wrzuć do garnka łyżkę masła i dodaj oliwę. Następnie wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i smaż ją na małym ogniu przez chwilę, cały czas mieszając. Powoli i stopniowo dodaj pozostałe warzywa, ale nie przestawaj mieszać. Najpierw wrzuć czosnek, a dopiero po nim sięgnij po plastry pora. Przyszedł czas na marchewkę – pokrój ją na cienkie plastry i wrzuć do garnka. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Całą mieszankę gotuj przez około 10 minut – w trakcie gotowania możesz nieco posolić warzywa. Po tym czasie zalej składniki bulionem, wsyp kurkumę i curry, a następnie przykryj garnek pokrywkę i ponownie gotuj przez kwadrans. Gdy warzywa odpowiednio zmiękną, zdejmij naczynie z ognia i wlej mleko. Na koniec wszystko dokładnie zmiksuj do uzyskania jednolitego kremu.
Zupa krem z marchwi – jakie dodatki?
Oczywiście możesz podać zupę krem z marchwi na różne sposoby: z groszkiem ptysiowym, grzankami czy kleksami ze śmietany. Wszystko zależy od Twojej inwencji twórczej. Jeśli zdecydujesz się na grzanki, pamiętaj, że powinny być one wykonane z czerstwego pieczywa – każdy kawałek potrzyj ząbkiem czosnku i przyrumień na patelni.