Trwa ładowanie...
d8m53yw

Dżem z jabłek. Wyśmienity sposób na tradycyjny smakołyk. Jak uchwycić jego doskonały smak?

Dżem z jabłek to jeden z tych smakołyków, którego nie może zabraknąć w polskiej kuchni. Sposobów na przygotowanie tego nieśmiertelnego dżemu jest bardzo dużo, a każdy wariant pozwala na delektowanie się rewelacyjnym smakiem polskich owoców. Dżem z jabłek to synonim klasycznego przetworu, który uwielbiają wszyscy i o każdej porze roku.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Dżem z jabłek to dodatek, którego nie może zabraknąć w spiżarni.
Dżem z jabłek to dodatek, którego nie może zabraknąć w spiżarni. (123RF)
d8m53yw

Dżem z jabłek to jeden z najpopularniejszych sposobów na wykorzystanie cenionych owoców. W końcu sprawdzi się nie tylko na bułkę czy chleb, ale doskonale pasuje jako dodatek do ciast i nie tylko. Jeśli zastanawiasz się nad tym, jak najlepiej przyrządzić jabłkowy dżem, skorzystaj z poniższych porad i ciesz się smakołykiem razem z rodziną.

Dżem z jabłek – do czego można go wykorzystać?

Nim dowiesz się krok po kroku, w jaki sposób najlepiej przygotować dżem z jabłek, poznaj przykładowe propozycje wykorzystania domowego przysmaku. Na pierwszym miejscu prażone jabłka kojarzą się z pyszną szarlotką, co wcale nie dziwi – gotowe podsmażone owoce sprawdzą się w tym przypadku doskonale. Oprócz tego dżem z przyprawami możesz wykorzystać także jako dodatek do mięsa, aby podkreślić jego pikantność. Co prawda przyrządzanie dżemu z jabłek jest pracochłonne, to jednak warto poświęcić czas na osiągnięcie uniwersalnego dodatku.

d8m53yw

Dżem z jabłek – prosty przepis

Składniki:

Przygotowanie:

d8m53yw

Umyj i obierz jabłka, po czym pokrój je w ćwiartki. Nie zapomnij usunąć gniazd nasiennych – tak przygotowane owoce możesz przełożyć do dużego garnka. Podlej je odrobiną wody i gotuj na małym ogniu, aż jabłka się rozgotują. Dodaj cukier i dobrze wymieszaj, cały czas podsmażając. Wrzuć goździki, cynamon i skórkę z cytryny. Kiedy zobaczysz, że mieszanka gęstnieje, przełóż dżem do słoików i natychmiast zakręć – odstaw na dobę. Po tym czasie przenieś słoiki w chłodne miejsce.

Dżem z jabłek – dlaczego warto?

Dużo korzyści przynoszą owoce jabłek, które są bogate w wiele cennych składników. Przede wszystkim są źródłem kwasów owocowych, witaminy A, C, B1, B2 i E. Jabłka doskonale wpływają na przemianę materii i nie zawierają przy tym zbyt dużo kalorii, ale mają błonnik, więc mogą być stosowane podczas odchudzania. Z pomocą jabłek szybko zaspokoisz apetyt oraz wzmocnisz układ odpornościowy. Warto w związku z tym mieć pod ręką dżem z jabłek, który dostępny przez cały rok pozwoli na dostarczenie ważnych mikroelementów.

Badania wskazują, że Polki są coraz bardziej niezależne

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d8m53yw

Podziel się opinią

Share
d8m53yw
d8m53yw