Kalendarz ogrodniczki - wrzesień
Wrzesień to miesiąc kwitnienia wrzosu i wrzośców, a także sadzenia i przesadzania roślin wieloletnich.
20.02.2008 16:46
Wrzesień to miesiąc kwitnienia wrzosu i wrzośców, a także sadzenia i przesadzania roślin wieloletnich.
OGRÓD OZDOBNY
- Do połowy września można jeszcze przesadzać i sadzić iglaki bez bryły korzeniowej. Późniejsze sadzenie może spowodować nie przyjęcie się tych roślin przed zimą.
- Możemy sadzić drzewa i krzewy liściaste.
- Systematycznie usuwamy z pędów róż powtarzających kwitnienie więdnące kwiaty - krzewy będą dłużej kwitły.
- Jeżeli uprawiamy róże, które nie powtarzają kwitnienia, możemy przyciąć ich pędy i przygotować sadzonki pędowe.
- W ogródku kwitną astry, dalie, dzielżan, kurkumy, krokusy jesienne, mieczyki, mydlnica, pacioreczniki, ubiorki, zawilce jesienne, złocienie. Mogą pojawiać się już zimowity.
- Kończą kwitnienie acidantery, alstromerie, barwinek, bodziszek, dzwonek karpacki, floksy, galtonia, lilie, mieczyki, ostróżki, słoneczniki, rojniki, rozchodniki, tawułki.
- We wrześniu sadzimy rośliny cebulowe - cebulice, czosnki, kosaćce, hiacynty, kroksomie, krokusy, lilie, narcyzy, przebiśniegi (śnieżyczki), psiząb, pustynniki, rannik wiosenny, szachownice, szafirki, śnieżniki, śnieżyce, śniedki, tulipany, zawilce – wybieramy cebule zdrowe, a przed sadzeniem zaprawmy je przez kilka minut w roztworze środka grzybobójczego.
- Możemy jeszcze przesadzać i rozmnażać byliny przez podział bryły korzeniowej. Każdy fragment podzielonej rośliny powinien zawierać po kilka zdrowych pędów i własny system korzeniowy. Przed sadzeniem rany powstałe po dzieleniu warto posypać fungicydem.
- Wykopujemy bulwy mieczyków, gdy liście są jeszcze zielone. Najpierw odcinamy części nadziemne, a następnie wykopujemy delikatnie i oddzielamy małe bulwki przybyszowe od matecznych. Zostawiamy pięciocentymetrowy odcinek łodygi i suszymy w przewiewnym miejscu.
- Na początku września wykopujemy lilie, które rosły kilka lat na tym samym miejscu, po oddzieleniu cebul sadzi się je od razu na nowym miejscu lub przechowuje do wiosennego sadzenia w lodówce (temperatura 2-4°C) przesypane torfem i zapakowane w foliowe torebki.
- Dalię, galtonię i jaskier pełnokwiatowy przechowujemy przesypane ziemią, torfem lub piaskiem.
- W suchym torfie w temp. 2°C przechowujemy również wrażliwe na mróz orientalne odmiany lilii, bardziej odporne odmiany możemy zostawić w gruncie.
- Kwitną jeszcze aksamitki, dimorfoteka, gazania, lwie paszcze, lewkonie, lobelie, maciejka, werbena, kosmosy, szałwie, cynie, astry chińskie, rudbekie, nagietki, złocienie.
- Wysadzamy na rabaty rośliny dwuletnie – bratki, stokrotki, które zakwitną na wiosnę.
- Letnie kwiaty, które już zakończyły kwitnienie, przeznaczamy na kompost.
- W suche i słoneczne dni zbieramy nasiona roślin jednorocznych, pakujemy w papierowe torebki i pozostawiamy w suchym miejscu aż do wiosny.
- Możemy wysiać już kwiaty jednoroczne - czarnuszkę, chaber bławatek, maczek kalifornijski, nagietek, czy ostróżkę - w następnym roku wcześniej rozpoczną wzrost i kwitnienie.
- Kosimy regularnie, najlepiej raz w tygodniu.
- Przy słonecznej pogodzie możemy nanieść na trawnik cienką warstwę kompostu.
- Wyławiamy wpadające do wody kwiaty, liście, owoce, gnijące rośliny wodne i padłe zwierzęta wodne.
- Cebulki zabezpieczamy przed grzybami chorobotwórczymi zaprawiając je przed sadzeniem, np. w 0,2% roztworze Benlate przez około 10 do 15 minut lub w roztworze Kaptanu przez około godzinę.
- Modrzewie i daglezje zaatakowane przez krobika modrzewiaczka opryskujemy na początku września preparatem owadobójczym, np. Basudin - oprysk trzeba będzie powtórzyć w połowie kwietnia.
- Podział odmładza byliny, dzięki czemu w następnym roku będą dobrze rosły i obficie kwitły (w zależności od tempa wzrostu roślin, należy je dzielić co 2-5 lat), każdy fragment podzielonej rośliny powinien zawierać po kilka zdrowych pędów i własny system korzeniowy, przed sadzeniem rany powstałe po dzieleniu warto posypać odpowiednim fungicydem,
- Większość bulw, cebul i kłączy bylin nie zimujących w gruncie, sadzonych wiosną, należy wykopać we wrześniu lub październiku i przechować aż do wiosny następnego roku – najlepiej w papierowych torebkach.
- Pacioreczniki przechowujemy wraz z bryłą ziemi, którą należy zimą nieco zwilżać.
- Acidanterę, kroksomię i mieczyki przechowujemy rozsypane cienką warstwą w ażurowych skrzynkach lub na drewnianych podestach.
Nadszedł czas zbiorów - trzeba przygotować miejsce do przechowywania warzyw i owoców oraz przetworów.
- Zbieramy wczesne winogrona z uprawy gruntowej.
- Zbieramy orzechy laskowe.
- Orzechy włoskie zbieramy po opadnięciu z drzewa.
- Możemy rozpocząć zbiory jesiennych jabłek i gruszek. Rozpoczynamy zbieranie, gdy pierwsze owoce samodzielnie zaczną spadać z drzew, najpierw zbieramy największe owoce, a po około tygodniu pozostałe.
- Zbieramy również średnio późne i późne odmiany śliw.
- Zbieramy owoce jeżyny oraz powtarzające owocowanie odmiany truskawek i malin.
- Usuwamy pędy brzoskwini, które w tym roku owocowały.
- Przycinamy drzewa, które zbyt wysoko wyrosły. Gałęzie skracamy o 1/3 długości.
- Przywiązujemy nowe przyrosty odmian szpalerowych gruszy.
- Zbieramy leżące i gnijące pod drzewami owoce.
- Odchwaszczamy ziemię wokół pni drzewek.
- Grabimy uschnięte liście i usuwamy wszystkie pozostałości roślin.
- Opadłe liście i owoce z widocznymi objawami porażenia chorobowego zbieramy i palimy.
- Pod koniec miesiąca przekopujemy glebę w ogrodzie warzywnym – zwłaszcza na glebach ciężkich - po przekopaniu ziemia będzie lepiej przepuszczalna dla wody, a szkodniki zginą zimą od mrozu.
- Zbieramy zasychające strąki bobu.
- Fasolę na suche nasiona wyrywamy, gdy liście zżółkną i zaczynają opadać, zaś strąki są kremowe lub żółtawe i podeschnięte.
- Zbieramy cebulę, czosnek, seler naciowy.
- Zbieramy warzywa korzeniowe - buraki, marchew, pietruszkę i seler.
- Można jeszcze zbierać lubczyk i cząber.
- Kończymy zbiory ogórków, papryki i pomidorów.
- Wykopujemy ziemniaki.
- Można jeszcze rozmnażać przez podział szczypiorek – część przesadzamy do doniczek na zbiór zimowy.
- W połowie miesiąca ogławiamy kapustę brukselkę, gdy na całej roślinie są już zawiązane główki.
- Można jeszcze siać w szklarni rzodkiewkę.
- Do połowy miesiąca można siać buraki na przezimowanie i wczesny zbiór (w rozstawie 40 x 15 cm), roszponkę ( w rozstawie 3 x 15 cm) i szpinak (w rozstawie 10 x 20 cm).
- W drugiej połowie września sadzimy cebulę dymkę - głębiej i gęściej niż wiosną.
- Wiśnie i czereśnie silnie zaatakowane przez raka bakteryjnego drzew owocowych lub brunatną zgniliznę drzew pestkowych należy usunąć i przygotować się do nowych nasadzeń w październiku.
- Ze śliw zdejmujemy opaski z papieru falistego i palimy.
- Jeżeli krzewy malin zostały zaatakowane przez pryszczarka malinowca, wszystkie porażone i zniekształcone pędy wycinamy nisko nad ziemią i palimy, a podłoże wokół krzewów ściółkujemy.
- Owoce najlepiej przechowywać w płaskich skrzynkach w piwnicy (tylko zdrowe okazy).
- Możemy dzielić i przesadzać wieloletnie zioła (melisa lekarska, lubczyk).
- Zebraną cebulę dosuszamy na słońcu lub w domu, w suchym miejscu.
- Sprawdzamy stan ogrzewania w szklarni, czy przez lato nie zostało uszkodzone.
- Przed rozpoczęciem zbiorów pomieszczenie, w którym będziemy przechowywać owoce i warzywa trzeba wybielić i opryskać środkiem grzybobójczym, np. miedzianem.
- Jeśli wrzesień jest suchy i słoneczny, uprawy należy nadal regularnie podlewać.
- Na zimę warto wysiać w domu do większych doniczek pietruszkę i seler.
SPRAWDŹ RÓWNIEŻ: JAK DBAĆ O OGRÓD W PAŹDZIERNIKU