GwiazdyKatarzyna Bosacka oceniła ulubiony majonez Polaków. Jeden składnik niepokoi

Katarzyna Bosacka oceniła ulubiony majonez Polaków. Jeden składnik niepokoi

Katarzyna Bosacka, dziennikarka zajmująca się od lat m.in. tematem zdrowej żywności, postanowiła przeanalizować skład najczęściej wybieranego przez Polaków majonezu. Wyniki nie są pozytywne. Okazuje się, że majonez zawiera w składzie konserwant E385, który w nadmiarze może być szkodliwy.

Katarzyna Bosacka wskazała, na jakie składniki w majonezach uważać
Katarzyna Bosacka wskazała, na jakie składniki w majonezach uważać
Źródło zdjęć: © AKPA, Getty Images | AKPA, Getty Images

Katarzyna Bosacka jest dziennikarką, która od lat zajmuje się tematami zdrowotnymi, w tym zwłaszcza kwestią zdrowej żywności. Prowadziła m. in. znany program "Wiem, co jem i wiem, co kupuję" na antenie TVN Style. Od 2019 prowadzi własny kanał na platformie YouTube pod nazwą EkoBosacka. Często też zabiera głos na własnym Instagramie, gdzie ocenia różne popularne produkty spożywcze pod kątem ich składu.

Katarzyna Bosacka oceniła najpopularniejszy majonez wśród Polaków

Tym razem dziennikarka postanowiła przyjrzeć się "Majonezowi Dekoracyjnemu" marki Winiary, który nazywa "ulubionym majonezem Polaków". Powołuje się przy tym na badania przeprowadzone w 2021 roku przez UCE Research i Grupę Blix dla Money.pl, według którego aż 58% Polaków wybiera właśnie ten produkt. Ostatnio stał się jednak kontrowersyjny, a internauci apelują do jego bojkotu. Wszystko dlatego, że Nestle, które jest właścicielem firmy produkującej "Majonez Dekoracyjny", zdecydowało o pozostaniu w Rosji i sprzedawaniu tam swoich produktów.

Bosacka podkreśla, że dobry majonez powinien składać się z tylko kilku składników. "Majonez powinien składać się tak naprawdę z żółtek jaj, oleju, octu, musztardy, soli i odrobiny cukru. To wszystko" - wymienia dziennikarka w swoim wpisie.

"Niestety w wielu sklepowych majonezach znajduje się składnik o tajemniczej nazwie – sól wapniowo-disodowa EDTA (E385). Znajdziemy go także w majonezie Winiary i wielu innych" - dodaje.

Niektóre majonezy zawierają E385. Konserwant może być szkodliwy

Czym jest E385? Bosacka wyjaśnia, że to składnik, który konserwuje produkt, a więc przedłuża jego przydatność do spożycia. Nie jest szkodliwy, ponieważ został dopuszczony do użycia, jednak powinniśmy uważać na produkty, które mają go w składzie. Wszystko dlatego, że nie wiadomo, co może powodować jego kumulacja albo połączenie z innymi konserwantami, tzw. "E".

Dziennikarka zaznacza także, że E385 jest niebezpieczne w nadmiarze. "Duża ilość E385 może zaburzać wchłanianie niektórych składników mineralnych np. żelaza. Do tego powodować wymioty, biegunkę czy skurcze mięśni brzucha" - wyjaśnia i podkreśla, że stosowanie E385 jest zakazane w Australii.

Bosacka radzi, jak wybrać najlepszy majonez. "Unikaj takiego, który zawiera konserwanty, sól wapniowo-disodową EDTA, a także substancje zagęszczające i stabilizujące, w tym skrobię (obniża jakość produktu), regulatory kwasowości, barwniki i aromaty" - czytamy. Zapowiada też przygotowanie przewodnika po majonezach, które są dostępne na polskim rynku.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Wybrane dla Ciebie