Kawa najgorsza ze wszystkich. Lepiej zrezygnuj
Wiele z nas nie wyobraża sobie dnia bez kubka aromatycznej kawy. Jednakże wybór odpowiedniego produktu ma kluczowe znaczenie. Okazuje się, że popularne mieszanki mogą negatywnie wpływać na nasze zdrowie.
Dla wielu osób kawa to nieodzowna część poranka. Jej aromat i smak potrafią pobudzić do działania, a także poprawić nastrój na początku nowego dnia. Wiele badań potwierdza prozdrowotne właściwości kawy, jednak warto pamiętać, że nie wszystkie jej rodzaje są równie zdrowe.
Najgorsza kawa. Zrezygnuj z niej
Jednym z najgorszych rodzajów kaw dostępnych w sklepach są mieszanki typu "3 w 1". Ich spożywanie nie jest dobrym pomysłem. Zwykle są one pakowane w saszetki, zawierające proszek z mlekiem, cukrem i kawą. Należy uważnie czytać skład takich produktów i dowiedzieć się, co oznaczają poszczególne składniki. Na próżno szukać tam pozycji wartościowych dla naszego zdrowia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dzień z Mistrzem. Pia Skrzyszowska: To jest najważniejsze w sporcie
Kawa w saszetce "3 w 1" charakteryzuje się niską zawartością kofeiny, wynoszącą zaledwie ok. 7-8 proc. Po jej wypiciu nie odczujemy przypływu energii. Producenci takich wyrobów nie używają określania "kawa" na opakowaniu, a jedynie "napój kawowy".
Większość kaw typu "3 w 1" zawiera spore ilości cukru, a także niezdrowy olej palmowy. Pamiętajmy, że spożywanie dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych może przyczynić się do wzrostu poziomu cholesterolu, chorób układu sercowo-naczyniowego i zwiększyć ryzyko otyłości.
Jaką kawę wybrać?
Zastanawiając się nad najzdrowszą opcją kawy, warto zwrócić uwagę na naturalne i mniej przetworzone produkty. Kawa ziarnista, szczególnie ta pochodząca z ekologicznych upraw, będzie najlepszym wyborem. Jej przygotowanie może wymagać nieco więcej czasu i wysiłku, ale korzyści zdrowotne są tego warte. Świeżo zmielone ziarna zachowują więcej składników odżywczych, a także oferują bardziej intensywny i bogaty smak.
Podczas zakupu zwracaj uwagę na pochodzenie ziaren, ponieważ kawy z określonych regionów, takich jak Etiopia, Brazylia czy Kolumbia, są uznawane za jedne z najlepszych na świecie ze względu na swój unikalny smak i wysoką jakość. Ważne jest również, aby kawa była oznaczona jako 100% Arabica, ponieważ ten gatunek jest uznawany za bardziej aromatyczny.
Czytaj także: Nigdy nie popijaj kawą. Opłakane konsekwencje
Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl