Wyciągnęła napój z lodówki. Trafiła do szpitala
W ostatnim czasie coraz większą popularnością cieszy się kombucha. Morgan Lau Bailey podzieliła się na TikToku nagraniem, na którym opowiedziała przykrą sytuację, jaka jej się przydarzyła. Niestety popularny napój stał się przyczyną sporych problemów kobiety.
31.01.2024 | aktual.: 31.01.2024 18:17
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kombucha to delikatnie musujący, fermentowany napój herbaciany o delikatnie kwaśnym smaku, który od pewnego czasu cieszy się rosnącą popularnością. Jest dostępna w wielu sklepach, jednak można ją także przygotować samodzielnie.
Fanką kombuchy jest też jedna z użytkowniczek Tik-Toka - Morgan Lau Bailey. Niedawno opublikowała na swoim profilu nagranie, w którym podzieliła się z obserwatorami przykrą historią, jaka jej się przytrafiła.
Zobacz także: Zaliczyła wpadkę na siłowni. Nagranie wyciekło do sieci
"Wybuchowy" napój
Filmik jest ostrzeżeniem dla internautów, by zadbali o swoje bezpieczeństwo, ponieważ niepozorny napój może sprawić im wiele problemów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
"Chciałam was po przyjacielsku przekazać, że jeśli macie w lodówce kombuchę, która stoi tam od jakiegoś czasu, nie dotykajcie jej. Załóżcie rękawice kuchenne i – nie wiem – może okulary ochronne. To wybuchnie" - mówi.
Przykre konsekwencje
Jak przekazała Morgan w rozmowie z Buzzfeed.com - kombucha stała w jej lodówce około trzech miesięcy. - To była zwykła, kupiona w sklepie kombucha, którą piłam już kilka razy - powiedziała. Jednak wtedy, gdy wzięła ją do ręki, niespodziewanie eksplodowała.
- Byłam w szoku. Od razu zobaczyłam, że skaleczenie na mojej dłoni jest dość poważne, więc owinęłam ją papierowymi ręcznikami i więcej na nią nie patrzyłam, bo jestem wrażliwa - wspominała Morgan. W tym samym czasie w kuchni był pies kobiety, jednak na szczęście jemu nic się nie stało, a mąż zabrał kobietę do szpitala.
- Najwyraźniej kombucha nadal fermentowała. A gdy chwyciłam ją do ręki, lekki ruch spowodował wzrost ciśnienia i wybuch - dodała.
Dlaczego kombucha eksploduje?
Pod zamieszczonym przez kobietę nagraniem wiele osób pisało, że przydarzyła im się podobna historia. Głos w tej sprawie zabrała też Sara Bond, autorka strony internetowej Brew Buch i specjalistka od przygotowywania kombuchy.
W rozmowie z serwisem przyznała, że często otrzymuje od internautów zdjęcia mieszkań, w których także napój eksplodował. Powodem jest zachodząca w butelkach i słoikach z płynem reakcja chemiczna, wynikająca z ciągłej pracy bakterii i drożdży używanych do produkcji napoju. Ciśnienie wzrosło na tyle, że doszło do eksplozji. Aby uniknąć przykrego zdarzenia, warto co pewien czas odkręcać stojącą w lodówce kombuche, aby obniżyć ciśnienie wewnątrz butelki.
Zobacz także
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl