Kopalnia "witaminy młodości". Ten egzotyczny składnik wygładza i zmiękcza

Kopalnia "witaminy młodości". Ten egzotyczny składnik wygładza i zmiękcza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

01.02.2024 09:55, aktual.: 01.02.2024 10:48

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Olejek babassu nie jest tak znany, jak olejek arganowy czy ten pozyskiwany ze słodkich migdałów. A szkoda, bo ma równie wszechstronne zastosowanie. Użyty na twarz działa przeciwzmarszczkowo, zmiękczająco i nawilżająco.

Baba… co?

Jeśli pierwszy raz spotykasz się z olejkiem babassu, jego nazwa zapewne niewiele ci mówi. Babassu to amazońska palma (znana też jako palma atalia). To właśnie z jej orzechów pozyskuje się olejek babassu. Odbywa się to w procesie zimnego tłoczenia, które nie pozbawia olejku jego cennych składników. A jest ich całe mnóstwo! Tak dużo, że mówi się o olejku z orzechów babassu, jako darze Ameryki Południowej dla reszty świata.

Kopalna tłuszczy

Olej babassu aż w 70 proc. składa się tłuszczów. Jest bogaty w kwas laurynowy wykorzystywany przy leczeniu schorzeń dermatologicznych i kwas mirystynowy – świetny emolient, który zmiękcza i wygładza zarówno skórę, jak i włosy. W olejku babassu kryją się także kwasy tłuszczowe: oleinowy i palmitynowy, które zatrzymują wodę w naskórku oraz kwas linolowy i witamina E, które spowalniają procesy starzenia.

Taki skład sprawia, że olej babassu zmiękcza, nawilża, regeneruje i działa przeciwzmarszczkowo, a jego wszechstronne działanie wykorzystywane jest w kosmetykach do twarzy, ciała i włosów.

Olejek babassu w kosmetykach do twarzy

Olej babassu dodany do kremów do twarzy ma za zadanie zmiękczyć naskórek i zabezpieczyć go przed działaniem niekorzystnych czynników zewnętrznych. Dzięki dużej zawartości witaminy E zwanej witaminą młodości, wyciąg z babassu przydaje się w kremach przeciwzmarczkowych i do cery dojrzałej. Wraz z innymi składnikami o działaniu anti-ageing, jak np. kwasem hialuronowym, czy olejem z kiełków pszenicy odżywia i poprawia kondycję dojrzałej cery, ujędrnia i uelastycznia.

Krem do twarzy z olejkiem babassu w składzie przyda się także w przypadku cery przesuszonej, podrażnionej, która potrzebuje kosmetyku działającego niczym kompres. Babassu bardzo skutecznie zmiękcza skórę, eliminuje uczucie szorstkości i ściągnięcia oraz łagodzi podrażnienia.

Wykazuje także cenne działanie ochronne. Zabezpiecza skórę przed niekorzystnym wpływem środowiska zewnętrznego-klimatyzacją, suchym i ogrzewanym powietrzem, chlorowaną i twardą wodą. Jeśli więc jesteś właścicielką wrażliwej, reaktywnej cery, babassu może okazać się wybawieniem dla twoich kłopotów.

Nie tylko do twarzy

Olejek babassu można spotkać także w kosmetykach do ciała. Jako emolient przeciwdziała utracie wilgoci w skórze i wzmacnia jej płaszcz lipidowy. Do tego intensywnie odżywia i nawilża skórę. Pozostawia ją gładką i miękką w dotyku. Ma także właściwości ujędrniające, może okazać się więc pomocny w walce z cellulitem i rozstępami.

Babassu użyty do włosów ułatwia rozczesywanie i zabezpiecza końcówki włosów przed rozdwajaniem. Zapobiega też utracie wody, głęboko wnika w strukturę włosa, wygładzając go od nasady. Dzięki niemu włosy stają miękkie i podatne na układanie.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także