Korzeń maca – czym jest i jakie ma działanie?
Maca to południowoamerykańska kuzynka jarmużu i kalafiora. Najbogatszą w substancje odżywcze częścią tego warzywa jest korzeń. Sproszkowany może być dodawany do koktajli owocowych. Dostarczy organizmowi witamin i minerałów, zredukuje zmęczenie i poprawi koncentrację.
18.11.2018 21:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Co to jest maca?
Maca to rodzaj rośliny z rodziny krzyżowych, która spokrewniona jest z jarmużem, brokułem i kalafiorem. Pochodzi z Peru, gdzie rośnie na dużych wysokościach, na zboczach Andów.
Maca rośnie na nieużytkowanych przez rolnictwo szczytach Andów na wysokościach od 3800 do 4500 m n.p.m. Do wzrostu i zachowania wszystkich przypisywanych jej wartości odżywczych potrzebuje niskiej temperatury, wiatru i dobrego nasłonecznienia (zwłaszcza fal ultrafioletowych). Maca jest warzywem korzeniowym i to właśnie korzeń jest jej największą skarbnicą witamin i minerałów. Od ponad 4 tysięcy lat korzeń maca znany jest lokalnej ludności. Do dziś Peruwiańczycy stosują go do leczenia bezpłodności, impotencji i zaburzeń miesiączkowania.
Sproszkowany korzeń maca spożywa się po rozcieńczeniu w wodzie. Jego smak nie każdemu jednak przypadnie do gustu, dlatego warto zawrzeć proszek w owocowym lub warzywnym koktajlu.
Korzeń maca – wartości odżywcze
Jeśli chodzi o dzienną dawkę spożycia korzenia maca, to dietetycy polecają od 3 do 5 g, czyli mniej więcej 1 łyżeczkę w proszku. Już tak niewielka ilość może dostarczyć organizmowi mocy wartości odżywczych takich, jak:
• makro- i mikroelementy: wapń, potas, żelazo, miedź, cynk, mangan,
• błonnik,
• łatwo przyswajalne białko,
• węglowodany,
• nienasycone kwasy tłuszczowe,
• witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę C, witaminę E.
Korzeń maca – działanie
Regularne spożywanie korzenia maca pozwoli na wzmocnienie organizmu i złagodzenie pewnych dolegliwości. Przede wszystkim działa wzmacniająco, redukuje przewlekłe zmęczenie, dodaje energii, pomaga w stanach depresyjnych, a z racji tego, że jest silnym adaptogenem broni przed negatywnymi skutkami stresu. Maca poprawia także koncentrację i pamięć. Korzeń maca to warzywo, które powinno znaleźć się także w jadłospisie sportowców, ponieważ wzmacnia masę mięśniową i budowę mięśni. Poza tym korzeń maca oddziałuje pozytywnie na pracę tarczycy.
Jednak najpopularniejszymi właściwościami korzenia maca są te związane z układem płciowym. Warzywo łagodzi dolegliwości związane z przekwitaniem, suchością pochwy, pomaga w regulacji miesiączki, a także podwyższa libido. Poza tym w medycynie tradycyjnej jest jednym z produktów, które wykorzystywane jest do leczenia bezpłodności.
Maca – przeciwwskazania
Korzeń maca to produkt w pełni bezpieczny. Żaden studia nie wykazały, aby negatywnie wpływał na organizm, niezależnie od wieku, płci czy stanu zdrowia. Jedyne wątpliwości mogą wystąpić w przypadku kobiet w ciąży i karmiących piersią. Pewne jest, że korzeń maca dostarcza wielu substancji odżywczych zarówno rozwijającemu się płodowi, jak również rosnącemu niemowlakowi. Z drugiej jednak strony, żadne badania nie dają pełnej odpowiedzi na temat jedynie pozytywnego wpływu na płód i dziecko.