Kuchenka indukcyjna czy elektryczna?
Kuchnia urządzona w nowoczesnym stylu wymaga odpowiednio dopasowanego sprzętu. Z minimalizmem mebli kuchennych idealnie współgrają płyty indukcyjne i płyty elektryczne, które nazywane są również płytami ceramicznymi. Oba typy kuchenek charakteryzują się eleganckim designem i są łatwe w utrzymaniu czystości. Natomiast różnią się one: szybkością nagrzewania i ergonomicznością.
Kuchenka indukcyjna — wady i zalety
Płyta indukcyjna uchodzi obecnie za najmodniejszy typ kuchenek dostępnych na rynku. Wynika to przede wszystkim z jej minimalistycznego designu, a także z chęci zaoszczędzenia pieniędzy i zminimalizowaniu czasu gotowania. Kuchenki indukcyjne podgrzewają naczynia dzięki wykorzystaniu szybkozmiennego pola magnetycznego, które generowane jest przez cewki umieszczone w urządzeniu. W praktyce oznacza to, że po nałożeniu na kuchenkę naczynia ferromagnetycznego między nim a płytą wytwarzane jest silne pole magnetyczne. Dzięki temu wewnątrz naczynia powstają prądy wirowe, które doprowadzają do jego szybkiego nagrzewania.
Zalety płyty indukcyjnej:
- Oszczędność energii — używanie kuchenki indukcyjnej pozwala zaoszczędzić nawet 25% więcej energii w porównaniu do standardowych płyt grzewczych. Wpływ na to ma także to, że płyta rozpoznaje wielkość naczynia i dostosowuje do niego pole powierzchni grzania.
- Bezpieczeństwo — gotując na płycie indukcyjnej, znacznie minimalizujemy ryzyko poparzenia, bowiem w trakcie gotowania nie nagrzewa się cała powierzchnia płyty.
- Łatwość czyszczenia — naczynia na płycie indukcyjnej nie przypalają się, a kawałki jedzenia nie przywierają do płyty.
- Szybkość gotowania potrawy — pole magnetyczne sprawia, że kuchenka bardzo szybko się nagrzewa, w efekcie czego znacznie skraca się czas przygotowania posiłku.
- Efektowny design — płyty indukcyjne dostępne są w wielu rozmiarach i wariantach kolorystycznych. Urządzenia te idealnie wpasowują się we wnętrza urządzone w nowoczesnym i minimalistycznym stylu.
Wady płyty indukcyjnej:
- Wysoki koszt zakupu — ceny kuchenek indukcyjnych wysokiej jakości i pochodzących od renomowanego producenta, zaczynają się od 2500 zł.
- Konieczność używania specjalnych naczyń — garnki na indukcje powinny być wykonane ze specjalnych ferromagnetycznych materiałów.
- Przeciwwskazania — z racji tego, że płyty indukcyjne generują pole magnetyczne, nie mogą z nich korzystać osoby z rozrusznikiem serca.
Kuchenka elektryczna — wady i zalety
Kuchenki elektryczne nazywane są także elektrycznymi płytami grzejnymi lub płytami ceramicznymi. Urządzenia te cieszą się dużą popularnością, w głównej mierze ze względu na swoją niską cenę, a także prostotę obsługi. Zdecydowanie najkorzystniej wypadają modele wyposażone w termoregulację i inne praktyczne funkcje. Płyty ceramiczne nie są tak ergonomiczne jak płyty indukcyjne, dlatego też ich zakup nie jest polecany osobom, które dużo czasu spędzają na gotowaniu.
Zalety kuchenki elektrycznej:
- Cena zakupu — kuchenki elektryczne są znacznie tańsze niż płyty indukcyjne. Dobrej jakości płytę grzewczą można kupić już za 100 zł.
- Efektowny design — większość dostępnych na rynku płyt elektrycznych przypomina płyty indukcyjne.
- Bezpieczeństwo — podobnie, jak w przypadku indukcji, kuchenki elektryczne nie nagrzewają się na całej powierzchni.
- Łatwość czyszczenia — płaska powierzchnia płyty sprzyja utrzymywaniu czystości.
Wady kuchenki elektrycznej:
- Długi czas nagrzewania i długi czas stygnięcia.
- Duże zużycie energii — kuchenki elektryczne zużywają znacznie więcej energii elektrycznej niż płyty indukcyjne. Pod względem kosztów eksploatacji znacznie lepiej wypadają kuchenki gazowe.