Kuchenka indukcyjna czy elektryczna?

Kuchenka indukcyjna czy elektryczna?
Źródło zdjęć: © iStock.com

08.08.2018 12:10

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kuchnia urządzona w nowoczesnym stylu wymaga odpowiednio dopasowanego sprzętu. Z minimalizmem mebli kuchennych idealnie współgrają płyty indukcyjne i płyty elektryczne, które nazywane są również płytami ceramicznymi. Oba typy kuchenek charakteryzują się eleganckim designem i są łatwe w utrzymaniu czystości. Natomiast różnią się one: szybkością nagrzewania i ergonomicznością.

Kuchenka indukcyjna — wady i zalety

Płyta indukcyjna uchodzi obecnie za najmodniejszy typ kuchenek dostępnych na rynku. Wynika to przede wszystkim z jej minimalistycznego designu, a także z chęci zaoszczędzenia pieniędzy i zminimalizowaniu czasu gotowania. Kuchenki indukcyjne podgrzewają naczynia dzięki wykorzystaniu szybkozmiennego pola magnetycznego, które generowane jest przez cewki umieszczone w urządzeniu. W praktyce oznacza to, że po nałożeniu na kuchenkę naczynia ferromagnetycznego między nim a płytą wytwarzane jest silne pole magnetyczne. Dzięki temu wewnątrz naczynia powstają prądy wirowe, które doprowadzają do jego szybkiego nagrzewania.

Zalety płyty indukcyjnej:

  • Oszczędność energii — używanie kuchenki indukcyjnej pozwala zaoszczędzić nawet 25% więcej energii w porównaniu do standardowych płyt grzewczych. Wpływ na to ma także to, że płyta rozpoznaje wielkość naczynia i dostosowuje do niego pole powierzchni grzania.
  • Bezpieczeństwo — gotując na płycie indukcyjnej, znacznie minimalizujemy ryzyko poparzenia, bowiem w trakcie gotowania nie nagrzewa się cała powierzchnia płyty.
  • Łatwość czyszczenia — naczynia na płycie indukcyjnej nie przypalają się, a kawałki jedzenia nie przywierają do płyty.
  • Szybkość gotowania potrawy — pole magnetyczne sprawia, że kuchenka bardzo szybko się nagrzewa, w efekcie czego znacznie skraca się czas przygotowania posiłku.
  • Efektowny design — płyty indukcyjne dostępne są w wielu rozmiarach i wariantach kolorystycznych. Urządzenia te idealnie wpasowują się we wnętrza urządzone w nowoczesnym i minimalistycznym stylu.

Wady płyty indukcyjnej:

  • Wysoki koszt zakupu — ceny kuchenek indukcyjnych wysokiej jakości i pochodzących od renomowanego producenta, zaczynają się od 2500 zł.
  • Konieczność używania specjalnych naczyń — garnki na indukcje powinny być wykonane ze specjalnych ferromagnetycznych materiałów.
  • Przeciwwskazania — z racji tego, że płyty indukcyjne generują pole magnetyczne, nie mogą z nich korzystać osoby z rozrusznikiem serca.

Kuchenka elektryczna — wady i zalety

Kuchenki elektryczne nazywane są także elektrycznymi płytami grzejnymi lub płytami ceramicznymi. Urządzenia te cieszą się dużą popularnością, w głównej mierze ze względu na swoją niską cenę, a także prostotę obsługi. Zdecydowanie najkorzystniej wypadają modele wyposażone w termoregulację i inne praktyczne funkcje. Płyty ceramiczne nie są tak ergonomiczne jak płyty indukcyjne, dlatego też ich zakup nie jest polecany osobom, które dużo czasu spędzają na gotowaniu.

Zalety kuchenki elektrycznej:

  • Cena zakupu — kuchenki elektryczne są znacznie tańsze niż płyty indukcyjne. Dobrej jakości płytę grzewczą można kupić już za 100 zł.
  • Efektowny design — większość dostępnych na rynku płyt elektrycznych przypomina płyty indukcyjne.
  • Bezpieczeństwo — podobnie, jak w przypadku indukcji, kuchenki elektryczne nie nagrzewają się na całej powierzchni.
  • Łatwość czyszczenia — płaska powierzchnia płyty sprzyja utrzymywaniu czystości.

Wady kuchenki elektrycznej:

  • Długi czas nagrzewania i długi czas stygnięcia.
  • Duże zużycie energii — kuchenki elektryczne zużywają znacznie więcej energii elektrycznej niż płyty indukcyjne. Pod względem kosztów eksploatacji znacznie lepiej wypadają kuchenki gazowe.
Komentarze (0)