Kuchnia indyjska - przepisy na dania indyjskie
Kuchnia indyjska słynie z tego, że bazuje na naturalnych, jak najmniej przetworzonych produktach oraz na dużej ilości przypraw. Chcesz wprowadzić dania indyjskie do swojego menu? Oto świetne przepisy na indyjskie potrawy dla każdego: wegańskie samosy i szybkie curry.
Pieczone indyjskie samosy dietetyczne
Samosy nie są zabronione na diecie redukcyjnej. Pod warunkiem, że zrobisz je w zdrowej wersji, bez smażenia farszu na patelni, a potem wrzucania gotowych samosów na głęboki tłuszcz. Twoje tętnice są bezpieczne – odtłuszczona wersja samosów jest o niebo zdrowsza od oryginału. A przy okazji wegańska.
Składniki na ciasto do samosów:
- 250 g mąki razowej żytniej.
- 250 g mąki pszennej.
- ¾ szklanki oleju, najlepiej rzepakowego lub słonecznikowego.
- 4 łyżki drobnych otrąb.
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
- Szczypta soli.
- 1 szklanka zimnej wody.
Składniki na farsz do samosów:
- 1 szklanka odsączonej cieciorki z puszki.
- 1 puszka odsączonego zielonego groszku.
- Pół małego kalafiora.
- 3 duże ziemniaki.
- 1 duża marchewka.
- 1 duża cebula.
- 1 cm korzenia obranego imbiru startego na tartce.
- 1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry.
- 1 łyżeczka kuminu.
- 1 łyżeczka zielonej pasty curry.
- Szczypta ostrej papryki w proszku.
- Pół łyżeczki granulowanego czosnku.
- Odrobina soli.
- Odrobina świeżo zmielonego pieprzu.
- Kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia.
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto (oprócz wody) połącz w dużej misce, wyrabiając ciasto.
- Stopniowo dolewaj wody, wyrabiając ciasto, aż będzie elastyczne.
- Odstaw miskę nakrytą ściereczką w ciepłe miejsce.
- W tym czasie umyte warzywa rozdrobnij na kawałki podobnej wielkości.
- Obraną cebulę pokrój w kostkę, czosnek i smaż kilka minut na rozgrzanym oleju.
- Dodaj na patelnię przyprawy do farszu i smaż przez 1 minutę.
- Warzywa gotuj na parze do miękkości (maksymalnie kwadrans), odcedź.
- Połącz wszystkie warzywa z zawartością puszek, wymieszaj, dopraw nadzienie solą i pieprzem.
- Wyjmij z miski wyrośnięte ciasto na samosy i porcjuj je na połówki, aż uzyskasz ponad 20 sztuk, które po rozwałkowaniu będą niewielkimi i okrągłymi placuszkami (jeśli wolisz - trójkątami).
- Wypełniaj je farszem i sklejaj tak jak pierogi po uprzednim zwilżeniu wodą jednego z brzegów każdego samosa.
- Piecz samosy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C aż do zbrązowienia, czyli zazwyczaj do 40 minut.
- Podawaj samosy z ulubionym chutneyem, posypane świeżymi, posiekanymi ziołami.
Szybkie curry po indyjsku
Szybkie curry to świetne rozwiązanie na obiad czy kolację, gdy wpadną niezapowiedziani i w dodatku głodni goście, a lodówka świeci pustkami. Do tego wystarczy pół woreczka ugotowanego ryżu na osobę albo odrobina rozmrożonego chlebka naan i posiłek gotowy.
Składniki:
- 1 puszka mleka kokosowego.
- 300 g kurczaka, białej ryby bez ości albo wędzonego tofu (zależy, kogo gościmy).
- 2 garści zielonej fasolki szparagowej, umytej i z odkrojonymi końcówkami.
- 2 łyżeczki pasty curry (najłagodniejsza jest zielona, najostrzejsza – czerwona).
- Kilka łyżek oleju.
- 1 cebula.
- 3 ząbki czosnku.
- 3 łyżki soku z cytryny.
- Pieprz.
- Sól.
Przygotowanie:
- Na rozgrzanym oleju smaż pokrojoną w pióra cebulę przez 3 minuty.
- Dodaj pokrojonego kurczaka/rybę/tofu oraz fasolkę i smaż 10 minut, często mieszając.
- Dorzuć na patelnię pastę curry, sok z cytryny, sól, pieprz, obrane i rozdrobnione ząbki czosnku i smaż 1 minutę.
- Wlej mleko kokosowe i duś wszystko do zagotowania się.
- Podawaj gorące.