Kuchnia indyjska - przepisy na dania indyjskie
Kuchnia indyjska słynie z tego, że bazuje na naturalnych, jak najmniej przetworzonych produktach oraz na dużej ilości przypraw. Chcesz wprowadzić dania indyjskie do swojego menu? Oto świetne przepisy na indyjskie potrawy dla każdego: wegańskie samosy i szybkie curry.
03.09.2018 | aktual.: 19.12.2018 15:35
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pieczone indyjskie samosy dietetyczne
Samosy nie są zabronione na diecie redukcyjnej. Pod warunkiem, że zrobisz je w zdrowej wersji, bez smażenia farszu na patelni, a potem wrzucania gotowych samosów na głęboki tłuszcz. Twoje tętnice są bezpieczne – odtłuszczona wersja samosów jest o niebo zdrowsza od oryginału. A przy okazji wegańska.
Składniki na ciasto do samosów:
- 250 g mąki razowej żytniej.
- 250 g mąki pszennej.
- ¾ szklanki oleju, najlepiej rzepakowego lub słonecznikowego.
- 4 łyżki drobnych otrąb.
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
- Szczypta soli.
- 1 szklanka zimnej wody.
Składniki na farsz do samosów:
- 1 szklanka odsączonej cieciorki z puszki.
- 1 puszka odsączonego zielonego groszku.
- Pół małego kalafiora.
- 3 duże ziemniaki.
- 1 duża marchewka.
- 1 duża cebula.
- 1 cm korzenia obranego imbiru startego na tartce.
- 1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry.
- 1 łyżeczka kuminu.
- 1 łyżeczka zielonej pasty curry.
- Szczypta ostrej papryki w proszku.
- Pół łyżeczki granulowanego czosnku.
- Odrobina soli.
- Odrobina świeżo zmielonego pieprzu.
- Kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia.
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto (oprócz wody) połącz w dużej misce, wyrabiając ciasto.
- Stopniowo dolewaj wody, wyrabiając ciasto, aż będzie elastyczne.
- Odstaw miskę nakrytą ściereczką w ciepłe miejsce.
- W tym czasie umyte warzywa rozdrobnij na kawałki podobnej wielkości.
- Obraną cebulę pokrój w kostkę, czosnek i smaż kilka minut na rozgrzanym oleju.
- Dodaj na patelnię przyprawy do farszu i smaż przez 1 minutę.
- Warzywa gotuj na parze do miękkości (maksymalnie kwadrans), odcedź.
- Połącz wszystkie warzywa z zawartością puszek, wymieszaj, dopraw nadzienie solą i pieprzem.
- Wyjmij z miski wyrośnięte ciasto na samosy i porcjuj je na połówki, aż uzyskasz ponad 20 sztuk, które po rozwałkowaniu będą niewielkimi i okrągłymi placuszkami (jeśli wolisz - trójkątami).
- Wypełniaj je farszem i sklejaj tak jak pierogi po uprzednim zwilżeniu wodą jednego z brzegów każdego samosa.
- Piecz samosy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C aż do zbrązowienia, czyli zazwyczaj do 40 minut.
- Podawaj samosy z ulubionym chutneyem, posypane świeżymi, posiekanymi ziołami.
Szybkie curry po indyjsku
Szybkie curry to świetne rozwiązanie na obiad czy kolację, gdy wpadną niezapowiedziani i w dodatku głodni goście, a lodówka świeci pustkami. Do tego wystarczy pół woreczka ugotowanego ryżu na osobę albo odrobina rozmrożonego chlebka naan i posiłek gotowy.
Składniki:
- 1 puszka mleka kokosowego.
- 300 g kurczaka, białej ryby bez ości albo wędzonego tofu (zależy, kogo gościmy).
- 2 garści zielonej fasolki szparagowej, umytej i z odkrojonymi końcówkami.
- 2 łyżeczki pasty curry (najłagodniejsza jest zielona, najostrzejsza – czerwona).
- Kilka łyżek oleju.
- 1 cebula.
- 3 ząbki czosnku.
- 3 łyżki soku z cytryny.
- Pieprz.
- Sól.
Przygotowanie:
- Na rozgrzanym oleju smaż pokrojoną w pióra cebulę przez 3 minuty.
- Dodaj pokrojonego kurczaka/rybę/tofu oraz fasolkę i smaż 10 minut, często mieszając.
- Dorzuć na patelnię pastę curry, sok z cytryny, sól, pieprz, obrane i rozdrobnione ząbki czosnku i smaż 1 minutę.
- Wlej mleko kokosowe i duś wszystko do zagotowania się.
- Podawaj gorące.