FitnessKuchnia indyjska - przepisy na dania indyjskie

Kuchnia indyjska - przepisy na dania indyjskie

Kuchnia indyjska - przepisy na dania indyjskie
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons CC BY-SA
Agnieszka Krasa
03.09.2018 18:08, aktualizacja: 19.12.2018 15:35

Kuchnia indyjska słynie z tego, że bazuje na naturalnych, jak najmniej przetworzonych produktach oraz na dużej ilości przypraw. Chcesz wprowadzić dania indyjskie do swojego menu? Oto świetne przepisy na indyjskie potrawy dla każdego: wegańskie samosy i szybkie curry.

Pieczone indyjskie samosy dietetyczne

Samosy nie są zabronione na diecie redukcyjnej. Pod warunkiem, że zrobisz je w zdrowej wersji, bez smażenia farszu na patelni, a potem wrzucania gotowych samosów na głęboki tłuszcz. Twoje tętnice są bezpieczne – odtłuszczona wersja samosów jest o niebo zdrowsza od oryginału. A przy okazji wegańska.

Składniki na ciasto do samosów:

  • 250 g mąki razowej żytniej.
  • 250 g mąki pszennej.
  • ¾ szklanki oleju, najlepiej rzepakowego lub słonecznikowego.
  • 4 łyżki drobnych otrąb.
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Szczypta soli.
  • 1 szklanka zimnej wody.

Składniki na farsz do samosów:

  • 1 szklanka odsączonej cieciorki z puszki.
  • 1 puszka odsączonego zielonego groszku.
  • Pół małego kalafiora.
  • 3 duże ziemniaki.
  • 1 duża marchewka.
  • 1 duża cebula.
  • 1 cm korzenia obranego imbiru startego na tartce.
  • 1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry.
  • 1 łyżeczka kuminu.
  • 1 łyżeczka zielonej pasty curry.
  • Szczypta ostrej papryki w proszku.
  • Pół łyżeczki granulowanego czosnku.
  • Odrobina soli.
  • Odrobina świeżo zmielonego pieprzu.
  • Kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia.

Przygotowanie:

  • Składniki na ciasto (oprócz wody) połącz w dużej misce, wyrabiając ciasto.
  • Stopniowo dolewaj wody, wyrabiając ciasto, aż będzie elastyczne.
  • Odstaw miskę nakrytą ściereczką w ciepłe miejsce.
  • W tym czasie umyte warzywa rozdrobnij na kawałki podobnej wielkości.
  • Obraną cebulę pokrój w kostkę, czosnek i smaż kilka minut na rozgrzanym oleju.
  • Dodaj na patelnię przyprawy do farszu i smaż przez 1 minutę.
  • Warzywa gotuj na parze do miękkości (maksymalnie kwadrans), odcedź.
  • Połącz wszystkie warzywa z zawartością puszek, wymieszaj, dopraw nadzienie solą i pieprzem.
  • Wyjmij z miski wyrośnięte ciasto na samosy i porcjuj je na połówki, aż uzyskasz ponad 20 sztuk, które po rozwałkowaniu będą niewielkimi i okrągłymi placuszkami (jeśli wolisz - trójkątami).
  • Wypełniaj je farszem i sklejaj tak jak pierogi po uprzednim zwilżeniu wodą jednego z brzegów każdego samosa.
  • Piecz samosy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C aż do zbrązowienia, czyli zazwyczaj do 40 minut.
  • Podawaj samosy z ulubionym chutneyem, posypane świeżymi, posiekanymi ziołami.

Szybkie curry po indyjsku

Szybkie curry to świetne rozwiązanie na obiad czy kolację, gdy wpadną niezapowiedziani i w dodatku głodni goście, a lodówka świeci pustkami. Do tego wystarczy pół woreczka ugotowanego ryżu na osobę albo odrobina rozmrożonego chlebka naan i posiłek gotowy.

Składniki:

  • 1 puszka mleka kokosowego.
  • 300 g kurczaka, białej ryby bez ości albo wędzonego tofu (zależy, kogo gościmy).
  • 2 garści zielonej fasolki szparagowej, umytej i z odkrojonymi końcówkami.
  • 2 łyżeczki pasty curry (najłagodniejsza jest zielona, najostrzejsza – czerwona).
  • Kilka łyżek oleju.
  • 1 cebula.
  • 3 ząbki czosnku.
  • 3 łyżki soku z cytryny.
  • Pieprz.
  • Sól.

Przygotowanie:

  • Na rozgrzanym oleju smaż pokrojoną w pióra cebulę przez 3 minuty.
  • Dodaj pokrojonego kurczaka/rybę/tofu oraz fasolkę i smaż 10 minut, często mieszając.
  • Dorzuć na patelnię pastę curry, sok z cytryny, sól, pieprz, obrane i rozdrobnione ząbki czosnku i smaż 1 minutę.
  • Wlej mleko kokosowe i duś wszystko do zagotowania się.
  • Podawaj gorące.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także