Kupujesz pieczywo w Biedronce? Uważnie się temu przyjrzyj

Pieczywo to obowiązkowa pozycja na liście zakupów większości Polaków. W dobie ogromnego wyboru chleba i bułek, ale też ulepszaczy, warto wiedzieć, co kryje się w ich składzie. Pieczywu z Biedronki przyjrzał się jakiś czas temu dietetyk dr Michał Wrzosek, który bez wahania wskazał najzdrowszy chleb z tego dyskontu, a także te, których lepiej unikać.

Przed zakupem pieczywa warto przyjrzeć się jego składowi
Przed zakupem pieczywa warto przyjrzeć się jego składowi
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne | Archiwum prywatne

Jakie pieczywo wybrać, aby uniknąć zbyt dużej dawki konserwantów i sobie nie zaszkodzić? Dietetyk dr Michał Wrzosek nie ma wątpliwości, który chleb z popularnego dyskontu ma najlepszy skład, a dodatkowo zachęca ceną. Na co dokładnie zwrócić w takim razie uwagę, kiedy wybierzemy się na zakupy?

Dietetyk wskazał najzdrowszy chleb w Biedronce

Dr Michał Wrzosek jest dietetykiem klinicznym, który szerzy wiedzę z zakresu zdrowego odżywiania w mediach społecznościowych. Z jednego z nagrań Wrzoska na TikToku dowiadujemy się, jaki chleb najlepiej wybrać, jeżeli robimy swoje zakupy spożywcze w Biedronce. Ten konkretny produkt jest bez dodatków drożdży i powstaje z zaledwie trzech składników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Okazuje się, że najzdrowszym wyborem z dyskontu jest 100-procentowy chleb żytni, przygotowywany z wody, soli oraz mąki żytniej. To właśnie dzięki tak prostemu składowi jest to najlepszy zdrowotny wybór. W pieczywie nie znajdziemy bowiem wzmacniaczy smaku czy konserwantów. Chleb żytni to idealny wybór, gdy chcemy zjeść coś zdrowego na śniadanie.

Gdy mowa o chlebie żytnim z Biedronki, naszą uwagę powinna też przykuć cena produktu. Bochenek dostaniemy już za 3 złote i 25 groszy.

Ten bochenek chleba z Biedronki jest polecany przez dietetyka
Ten bochenek chleba z Biedronki jest polecany przez dietetyka© Archiwum prywatne | Archiwum prywatne

Druga strona medalu. Tych chlebów lepiej unikaj

W Biedronce obok pieczywa z całkiem dobrym składem znajdziemy również i takie, którego lepiej się wystrzegać. Dr Wrzosek wskazuje trzy rodzaje chleba, które nie zachwyciły go składem.

- Tego nie kupuj! Chleb rodzinny ma najmniej błonnika ze wszystkich. Tylko 1,8 g na 100 g. Tego też, skład ledwo mieści się na ekranie - mówi dietetyk, pokazując chleb z koszyczka. - I tego też nie. Ma kiepski skład i jest dość drogi - przestrzega przed chlebem nowodworskim z maślanką i makiem.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (37)