Kuskus w diecie - wartości odżywcze i właściwości
Kuskus to lekkostrawna kasza, która sprawdza się jako idealny dodatek do obiadów, sałatek czy deserów. Kuskus znany jest ze swoich odżywczych wartości i bogatych właściwości zdrowotnych. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć kaszę kuskus do swojego codziennego jadłospisu.
01.09.2018 15:34
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kilka słów o kuskusie
Kasza kuskus to wyrób z pszenicy twardej durum. Kuskusem nazywa się również tradycyjne danie północnoafrykańskie, które zwykle podaje się z gulaszem. Kasza kuskus przyjmuje postać drobnych kuleczek o średnicy około 1 mm. Początkowo kukus uzyskiwało się z mielenia pszenicy w kamiennych żarnach, dlatego znany był jako materiał odpadowy pszenicy. Obecnie natomiast kaszy kuskus bliżej jest do makaronu niż odpadów zbożowych. Przemysłowo produkuje się ją z semoliny i wody, czyli w dużym skrócie z ciasta makaronowego. Kuskus to potrawa narodowa krajów Maghrebu. Szybko zyskał popularność w krajach Bliskiego Wschodu, natomiast w Europie kuskus został rozsławiony przez Francuzów.
Zobacz także
Wartości odżywcze kaszy kuskus
Energetyczna wartość kuskusu nie odbiega znacznie od innych produktów zbożowych. 100 g kuskusu po przyrządzeniu to około 133 kalorie. Zawartość białka to około 6 g, natomiast węglowodanów w 100 g przygotowanego kuskusu jest prawie 28 g. Jedna porcja gotowego kuskusu, czyli około 173 g, zawiera 2 g błonnika. Kuskus jest dobrym źródłem białka, przy jednoczesnej niskiej zawartości tłuszczu. Niewątpliwą wadą kaszy kuskus jest niska zawartość błonnika pokarmowego. Jednak jest lekkostrawny, dlatego idealnie sprawdza się w diecie dzieci, osób starszych czy tych, które narzekają na problemy trawienne. Dodatkowo kasza kuskus jest źródłem żelaza, potasu, magnezu, a także witamin z grupy B.
Właściwości kaszy kuskus
Kuskus jest kaszą lekkostrawną, dlatego polecany jest osobom z podrażnieniami żołądka, jelit i wadliwym funkcjonowaniem układu trawiennego. Indeks glikemiczny przygotowanej kaszy kuskus znajduje się na średnim poziomie, dlatego osoby zmagające się z cukrzycą mogą go spożywać, jednak w umiarkowanych ilościach. Składniki mineralne zawarte w kuskusie mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, pracę mózgu i metabolizm. Potrawy z kaszą kuskus są również bardzo sycące, dlatego minimalizują ryzyko podjadania między posiłkami. Co ma kluczowe znaczenie dla osób dbających o sylwetkę.
Jak przygotować kaszę kuskus?
Zazwyczaj kuskus gotuje się na parze, choć często zalewa się go po prostu wrzątkiem i czeka aż napęcznieje. Kasza kuskus jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, dlatego zyskała tak wielu zwolenników. Czas oczekiwania na gotowy do spożycia kuskus to około 5 minut. Aby uzyskać lepszy smak kuskusu można zalać go mlekiem lub gorącym bulionem. Kuskus jest uniwersalnym produktem w kuchni i pasuje do wielu dań i kompozycji kulinarnych. Jako dodatek do dań obiadowych może z powodzeniem zastąpić ryż, ziemniaki czy inne kasze. Kuskus może stać się również podstawą serwowanego dania. Można doprawiać go oliwą z oliwek, sokiem z cytryny czy różnymi przyprawami. Można go jeść na ciepło i na zimno, na słono i na słodko. Kuskus równie dobrze smakuje w potrawach mięsnych, deserowych, a także jako składnik lekkich sałatek.