Kwitną i zdobią

Powinny być świeże, zdrowe, ładnie rozwinięte. Jeśli chcemy, by kwiaty we flakonie długo cieszyły nasze oczy, musimy stworzyć im do tego warunki. Przeniesione z ogrodu do domu rośliny wymagają troskliwej pielęgnacji.

Kwitną i zdobią
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Kwiaty są piękną ozdobą każdego, bez wyjątku, wnętrza. Najbardziej ponure pomieszczenie staje się weselsze, gdy postawi się w nim doniczkę z zieloną rośliną albo wazon ze świeżymi, ciętymi kwiatami. Wszak dekoracyjne właściwości ma już maleńki bukiecik fiołków umieszczony w niewielkim dzbanuszku i jedna róża wstawiona do wysmukłego flakonu. A co dopiero mówić o całym bukiecie czy pomysłowej kompozycji, złożonej z różnych kwiatów, traw, gałązek.

Jednak cięte kwiaty cieszą oko tylko wtedy, gdy wyglądają świeżo i zdrowo. Dlatego powinno się codziennie poświęcić trochę czasu na ich pielęgnację. Jeśli rośliny zaczną więdnąć – usuwamy je, gdyż nie zdobią wtedy wnętrza, lecz przeciwnie – powodują, że pokój wygląda na zaniedbany i opuszczony. To tak, jakbyśmy zapomnieli w nim posprzątać i usunąć niepotrzebne rzeczy.

Jak dbamy o kwiaty

  1. Przy kupowaniu sprawdzamy czy są świeże. Powinny mieć wybarwione pąki i zielone liście. Nie kupujemy kwiatów z bladymi pąkami i pożółkłymi lub zwiędłymi liśćmi.
    1. Jeśli mamy własny ogród, to pamiętajmy, by ścinać kwiaty wczesnym rankiem lub wieczorem. Nie należy tego robić w słońcu, gdyż szybko zwiędną ani w deszczu, bo na ich płatkach pojawią się brzydkie plamki od kropli wody.
    2. Po przyniesieniu kwiatów z kwiaciarni zostawiamy je na jakiś czas w opakowaniu i pozwalamy, by pobrały potrzebną im ilość wody.
    3. Kwiaty zawsze wstawiamy do czystych, dobrze wymytych flakonów. Jeśli na dnie lub ściankach naczyń zgromadził się osad, to usuwamy go za pomocą specjalnego odkamieniacza albo wody z octem.
    4. Łodygi kwiatów przycinamy ukośnie ostrym nożem na długość 1-3 cm. Nigdy nie powinno się ich łamać ani zgniatać, nawet jeśli są zdrewniałe.
    5. Od razu usuwamy z łodyg dolne liście. Zanurzone w wodzie zgniłyby, przez co woda byłaby zanieczyszczona, a żywotność kwiatów mniejsza.
    6. Flakon z kwiatami stawiamy w miejscu średnio nasłonecznionym i bez przeciągów. Unikamy też stawiania ich obok naczynia z owocami, zwłaszcza banany mogą skrócić trwałość kwiatów.
    7. Codziennie zmieniamy wodę we flakonie i starannie go myjemy. Jeśli trzeba, skracamy łodygi i usuwamy kolejne dolne liście.
    8. Żywotność kwiatów zwiększają też odżywki, oferowane przez kwiaciarnie i sklepy ogrodnicze. Specjalnych takich preparatów wymagają bzy i inne krzewy ozdobne, których gałązki już wkrótce wstawiać będziemy do wazonów.
Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Miłość zaczęła się na planie. Teraz wzięli ślub
Miłość zaczęła się na planie. Teraz wzięli ślub
Zrób tak przed położeniem się spać. Rano obudzisz się wypoczęty
Zrób tak przed położeniem się spać. Rano obudzisz się wypoczęty
Piękne imię wymiera. Nikt już nie wybiera go dla córek
Piękne imię wymiera. Nikt już nie wybiera go dla córek
46-letnia Ogórek w młodzieżowej stylizacji. Wyeksponowała brzuch
46-letnia Ogórek w młodzieżowej stylizacji. Wyeksponowała brzuch
"Naturalny Ozempic" zyskuje popularność. Tak ma działać
"Naturalny Ozempic" zyskuje popularność. Tak ma działać
Trafiła do szpitala przez takie spodnie. Teraz mówi, co zdiagnozowano
Trafiła do szpitala przez takie spodnie. Teraz mówi, co zdiagnozowano
Wyrzucasz paragony do kosza na papier? Więcej tak nie rób
Wyrzucasz paragony do kosza na papier? Więcej tak nie rób
Jej mąż jest 16 lat młodszy. Pokazała intymne kadry z wakacji
Jej mąż jest 16 lat młodszy. Pokazała intymne kadry z wakacji
Wrócili z Grecji do Polski. Tak mówią o przeprowadzce
Wrócili z Grecji do Polski. Tak mówią o przeprowadzce
Pij jak najczęściej. Zbija ciśnienie, obniża cholesterol
Pij jak najczęściej. Zbija ciśnienie, obniża cholesterol
Zabrała głos po powrocie męża. "Wiedziałam więcej, niż powinnam"
Zabrała głos po powrocie męża. "Wiedziałam więcej, niż powinnam"
Dodaj łyżkę do jajecznicy. Gordon Ramsay nigdy nie zapomina
Dodaj łyżkę do jajecznicy. Gordon Ramsay nigdy nie zapomina