Unikaj jak ognia. Lekarz nigdy by nie tknął

Na czarnej liście znalazły się m.in. parówki i białe pieczywo
Na czarnej liście znalazły się m.in. parówki i białe pieczywo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek

21.08.2024 14:45, aktual.: 21.08.2024 15:56

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

To, że dieta ma wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie, wiadomo nie od dziś. Jednak niektóre produkty są znacznie mniej zalecane niż inne. Jakich artykułów spożywczych lepiej nie kupować? Dr Marek Skoczylas ostrzega.

Wybór odpowiednich produktów spożywczych ma kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia i samopoczucia. Niestety, na rynku jest wiele pozycji, które mogą przynieść więcej szkody niż pożytku. 

Doktor Marek Skoczylas, specjalista w dziedzinie stomatologii i fitofarmakologii, w rozmowie z "Wprost" podzielił się swoimi spostrzeżeniami na temat produktów, które powinniśmy stanowczo wyeliminować z naszej diety.

Tych produktów unikaj jak ognia

Na początku specjalista ostrzegł przed słodzonymi płatkami śniadaniowymi. Badania pokazują, że większość tego typu produktów charakteryzuje się wysoką zawartością cukru, sodu oraz nasyconych kwasów tłuszczowych.

Co więcej, nie dostarczają one wystarczającej ilości błonnika, przez co nie zapewniają uczucia sytości i dostarczają jedynie "pustych kalorii". Spożywanie ich w nadmiarze może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak cukrzyca typu drugiego czy miażdżyca.

Kolejnym produktem, przed którym przestrzega lekarz, jest białe pieczywo. Jego głównym składnikiem jest rafinowana mąka, która w procesie oczyszczania traci aż 75 proc. wartości odżywczych. Podczas gdy pełnoziarniste odpowiedniki dostarczają organizmowi ponad 10 gramów błonnika na 100 gramów, białe pieczywo zawiera zaledwie około 3 gramy tego składnika.

Doktor Skoczylas radzi również unikać przetworzonych mięs, takich jak parówki, kabanosy, peklowane szynki, kiełbasy, salami czy wędzony boczek. Badania wykazały, że regularne spożywanie tego typu produktów może być czynnikiem rakotwórczym. Przyczyną jest obecność związków, które mogą przekształcać się w niebezpieczne nitrozoaminy.

Dodatkowo, podczas grillowania w mięsie tworzą się wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, które mogą powodować dysfunkcję naczyń krwionośnych i zwiększać ryzyko cukrzycy. Poza wymienionymi ekspert odradza także sięganie po gotowe ciasta, chipsy, inne solone przekąski oraz soki, które zawierają wiele zbędnych substancji, a nie prawdziwe ekstrakty z owoców lub warzyw.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Ruszył plebiscyt #Wszechmocne. W formularzu poniżej zgłoś swoją kandydatkę w kategorii #Wszechmocne wśród kobiet.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (8)
Zobacz także