Lekkostrawny obiad dla każdego
Lekkostrawny obiad nie obciąża żołądka. Nie możemy jeść posiłków zbyt późno przed pójściem spać. Dania lekkostrawne sprzyjają trawieniu jedzenia i są wskazane przy niektórych dolegliwościach.
Lekkostrawny obiad – zasady diety
Nieważne z jakiego powodu przechodzisz na dietę lekkostrawną, istotna jest znajomość kilku podstawowych zasad. Oto, czym się kierować, zanim jeszcze zaczniesz przygotowywać dania lekkostrawne:
- Produkty lekkostrawne mają być łatwo przetwarzane przez organizm w celu oszczędzenia przewodu pokarmowego, instynktownie unikamy więc niektórych technik ich przygotowania, takich jak smażenie, mocne przyprawianie, wysoka zawartość tłuszczu.
- Stawiamy na gotowanie, duszenie, pieczenie.
- Odstawiamy produkty wydymające i ze sporą ilością błonnika pokarmowego.
- Jemy do 6 niewielkich posiłków w ciągu dnia i to maksymalnie na 3 godziny przed położeniem się do łóżka.
- Unikamy alkoholu, jedzenia wysoko przetworzonego, słodyczy, niezdrowych przekąsek.
Kiedy sprawdzi się dieta lekkostrawna z łatwostrawnymi daniami?
Dania lekkostrawne sprawdzą się w sytuacji, gdy jesteśmy zwyczajnie przeciążeni i przejedzeni po zjeździe rodzinnym, kilkudniowym weselu lub odrobinę przytyliśmy. Dieta lekkostrawna została wymyślona przede wszystkim jako dieta lecznicza, szczególnie zalecana przez lekarzy pacjentom w kilku przypadkach.
Lekkostrawne menu będzie idealne przy zapaleniach śluzówki żołądka i jelit, po zatruciach pokarmowych, infekcjach połączonych z wysoką gorączką, zakażeniach rotawirusami, przy nowotworach jelit, podczas chorób wymagających długotrwałego leżenia czy też w trakcie rekonwalescencji pooperacyjnej. Ten sposób odżywiania niezwykle sprzyja również zdrowiu osób w podeszłym wieku.
Dania lekkostrawne – co wolno jeść?
Na diecie lekkostrawnej nie trzeba bardzo się ograniczać pod względem kalorii. Warto jednak przestrzegać listy produktów dozwolonych. Wolno jeść:
- Czerstwe pieczywo białe.
- Chude mięso i ryby.
- Omlety.
- Jajka gotowane na miękko.
- Risotto.
- Gotowane pierogi.
- Gotowane, pieczone, rozdrobnione warzywa.
- Chudy twaróg.
- Mleko.
- Jogurt naturalny.
- Kisiel.
- Budyń.
- Galaretka.
- Mus z owoców, dojrzałych, bez skórek i pestek.
- Łagodne przyprawy (koper, sok z cytryny, cukier, majeranek, pietruszka) .
- Oliwa z oliwek.
- Oleje roślinne.
- Kompot.
- Rozcieńczony sok owocowy.
- Napar ziołowy.
- Herbata owocowa, niezbyt mocna.
- Kawa zbożowa.
Lekkostrawny obiad – czego unikać?
Przygotowując dania lekkostrawne, pamiętaj o zakazanych potrawach, przyprawach i napojach. Należą do nich:
- Mocna kawa.
- Mocna herbata.
- Alkohol.
- Napoje gazowane.
- Orzechy.
- Gotowe słodkości (chałwa, batoniki, ciasta, torty) .
- Ostre przyprawy (pieprz, chilli, ostra musztarda) .
- Ocet.
- Zasmażka.
- Surowe owoce i warzywa.
- Pieczywo chrupkie, ciemne, z dużą ilością błonnika.
- Margaryna.
- Smalec.
- Majonez.
- Pasztet.
- Ser żółty.
- Wędlina wieprzowa.
- Marynowane warzywa.
- Cebula, kalafior, kapusta, por.
- Rośliny strączkowe (soja, fasola, groch).
- Zupy na nieznanych wywarach.
- Smażone kotlety.
- Frytki.
- Bigos.
- Kasza gryczana, kasza jęczmienna.