Blisko ludziLepiej schudnąć po ciąży

Lepiej schudnąć po ciąży

Lepiej schudnąć po ciąży
18.04.2008 11:06, aktualizacja: 30.05.2010 23:50

Przytycie po pierwszej ciąży podnosi ryzyko komplikacji w następnej.

Przytycie po pierwszej ciąży podnosi ryzyko komplikacji w następnej. Zwiększenie indeksu masy ciała (BMI) między pierwszą, a drugą ciążą, zwiększa ryzyko otyłości i wystąpienia komplikacji ciążowych.

Od dawna wiadomo było, że otyłość wiąże się z komplikacjami ciążowymi, takimi jak nadciśnienie i stan przedrzucawkowy, cukrzyca ciążowa, a nawet urodzenie martwego płodu. Nie było jednak badań, wykazujących bezpośredni związek między nadmierną wagą ciała, a tymi problemami.

Liczba otyłych ludzi na całym świecie stale rośnie. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) postrzega otyłość jako główny problem zdrowotny na świecie. Przykładowo w Szwecji w przeciągu 9 lat procent ciężarnych kobiet, które miały nadwagę lub były otyłe, wzrósł z 25 do 36 procent. W Stanach Zjednoczonych odsetek otyłych dwudziesto- i trzydziestolatek wzrósł z 9 proc. w latach sześćdziesiątych do 28 proc. pod koniec lat dziewięćdziesiątych.

Specjalista w zakresie żywienia, Eduardo Villamor z Harvardu i epidemiolog z Karolinska Sven Cnattingius analizowali wyniki badań ponad 150 000 szwedzkich kobiet, które urodziły dwójkę dzieci pomiędzy 1992, a 2000 rokiem. Naukowcy wyznaczyli indeks BMI każdej z kobiet na podstawie danych z pierwszej wizyty lekarskiej w każdej ciąży. Obliczyli różnicę między BMI na początku pierwszej i drugiej ciąży, po czym analizowali dane dotyczące zdrowia kobiet w trakcie drugiej ciąży. Schorzenia, na które zwrócili szczególną uwagę, to stan przedrzucawkowy, cukrzyca ciążowa, nadciśnienie, poród przez cesarskie cięcie i komplikacje związane z samym porodem - takie jak urodzenie płodu nieżywego lub zbyt dużego jak na wiek ciąży.

Badacze wykazali, że przyrost wagi między pierwszą, a drugą ciążą, zwiększa ryzyko wszystkich badanych problemów ciążowych związanych z otyłością. Wzrost BMI o jedną do dwóch jednostek zwiększał ryzyko cukrzycy ciążowej, nadciśnienia ciążowego i urodzenia zbyt dużego jak na wiek ciąży płodu średnio o 20 do 40 proc. Wzrost indeksu o trzy lub więcej jednostek podnosił ryzyko urodzenia martwego płodu aż o 63 proc. i wpływał znacząco na wszystkie inne komplikacje.

Co ważne, naukowcy odkryli że zwiększone ryzyko niebezpiecznych komplikacji ciążowych, nie dotyczy tylko kobiet z nadwagą, ale również tych, które między pierwszą a drugą ciążą przytyły umiarkowanie. Na przykład gdyby kobieta o prawidłowym indeksie masy ciała 23, która między ciążami przytyła tylko tyle, że jej BMI wzrósł do 24, zwiększyłaby ryzyko zachorowania na cukrzycę ciężarnych o 30 proc. Gdyby jej BMI wzrósł o 2 jednostki, jej ryzyko zachorowania na cukrzycę wzrosłoby aż o 100 proc.

Naukowcy zaobserwowali jednocześnie, że kobiety otyłe, które chudną, zmniejszają ryzyko wystąpienia poważnych komplikacji ciążowych. Profesor Aaron Caughey, ginekolog z University of California San Francisco, komentując artykuł podkreśla, że korzystnym czynnikiem jest karmienie piersią. - Kobiety, które karmią piersią, szybciej niż inne wracają do swojej wagi po porodzie i ich ryzyko zachorowania na cukrzycę maleje - zauważa specjalista.

(PAP)

Źródło artykułu:PAP