Makaron klei się po ugotowaniu? Znamy na to prosty patent
Klejący i pozbawiony sprężystości potrafi skutecznie utrudnić kolejne etapy przygotowywania jakiejkolwiek potrawy, a czasem nawet całkowicie ją zepsuć. Jak ugotować makaron, aby się nie kleił?
Oficjalnie, wyróżnia się jego 300 rodzajów, z czego najpopularniejsze to spaghetti, penne, farfalle i tagliatelle. Jadany jest zarówno na słodko, jak i na słono. Makaron jest znany na całym świecie, a ilość przepisów na jego przygotowanie można liczyć w tysiącach. W teorii jego przygotowanie jest bardzo łatwe, jednak potrafi przysporzyć wielu problemów, zwłaszcza kiedy makaron bardzo się do siebie klei. Jak tego uniknąć?
Dlaczego makaron się do siebie klei?
Tradycyjny makaron wykonany jest z mąki pszennej (semoliny), w niektórych wypadkach, z dodatkiem żółtek jaj bądź całych jaj. Oczywiście, są jeszcze makarony pełnoziarniste, ryżowe czy orkiszowe, jednak skupimy się na najpopularniejszym makaronie pszennym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W trakcie gotowania makaronu wytrąca się skrobia, która w nadmiarze skleja makaron. Jeśli chcesz uniknąć klejącego się makaronu, należy przestrzegać kilku ważnych zasad:
- duży garnek — im szerszy i wyższy, tym więcej miejsca dla makaronu, co zminimalizuje ryzyko sklejenia się;
- duża ilość wody — im więcej wody, tym lepiej, a najlepiej trzymać się zasady 1:4, czyli jedna część makaronu na cztery części wody;
- mało mieszania — mieszanie makaronu w trakcie gotowania wcale nie jest potrzebne, ponieważ niepotrzebnie wpływa na strukturę makaronu, co może skutkować późniejszym klejeniem się;
- gotowanie al dente — klejący się makaron to często zbyt długo gotujący się makaron, dlatego najlepiej jest trzymać się zaleceń producenta, które podane są zwykle na tyle opakowania.
O czym jeszcze warto pamiętać, gotując makaron?
Jednym z popularnych mitów, dotyczących gotowania makaronu, jest konieczność dodawania do niego oleju albo oliwy z oliwek, co przyprawia wielu Włochów o zawroty głowy. Tak naprawdę ten zabieg wcale nie zapobiega sklejaniu się makaronu, a tylko wydłuża jego czas gotowania i dodaje kaloryczności. Nie powinno się także płukać makaronu po ugotowaniu. Najlepiej jest przygotować sos w trakcie gotowania makaronu, aby świeżo ugotowany makaron od razu połączyć z sosem.
Makaron powinno się gotować w gorącej, a dokładniej, wrzącej wodzie, przez ok. 7-9 minut. Najlepiej jest trzymać się zaleceń producenta. Wody w garnku powinno być możliwie dużo, a sam garnek powinien być szeroki i stosunkowo wysoki. Solenie wody w trakcie gotowania makaronu nie jest koniecznie — można zrobić to po ugotowaniu i w żaden sposób nie wpłynie to na długość jego przygotowania.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl