Makarony w naszej kuchni
Na ciepło i zimno, na słodko i ostro, w różnych kolorach oraz kształtach, w daniach skomplikowanych albo prostych – z makaronów można wyczarować niemal nieskończoną liczbę wyśmienitych potraw.
10.04.2008 | aktual.: 29.06.2010 00:55
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Na ciepło i zimno, na słodko i ostro, w różnych kolorach oraz kształtach, w daniach skomplikowanych albo prostych – z makaronów można wyczarować niemal nieskończoną liczbę wyśmienitych potraw. W Polsce już od wielu lat stanowią jeden z ważniejszych składników wielu dań, zarówno w kuchni tradycjonalistów, jak i miłośników eksperymentów.
Włosi już w średniowieczu odkryli, jak wiele możliwości w kuchni otwierają makarony. W Polsce do dziś niektórzy z przekąsem patrzą na ten składnik, przede wszystkim w obawie przed przybraniem na wadze. Nie można jednak zapominać, że makaron to bardzo cenny element diety. Podstawowe składniki makaronu to mąka i woda, ale wiele z nich zawiera również jajka, a niektóre – warzywa (stąd rozmaite kolory tego przysmaku).
Dania proste i wykwintne
Szczególnie dzieci przepadają za makaronem, zwłaszcza, że specjalnie dla maluchów można kupić makaronowe zwierzaczki, gwiazdki czy jeszcze inne nietypowe formy, dzięki którym najmłodsi jedzą z jeszcze większym apetytem. Jeśli nie mamy czasu na wielkie gotowanie, wystarczy dodać trochę masła, twarogu, dżemu czy jogurtu i proste danie gotowe.
Wielką zaletą makaronu jest to, że przy użyciu zaledwie kilku składników można łatwo i szybko przygotować obiad, który zawsze będzie smaczny. Jeśli nagle odwiedzą nas goście, wystarczy ugotować makaron, szybko przygotować sos na bazie pomidorów i innych warzyw, a po polaniu makaronu sosem i posypaniu całości startym serem zawsze mamy pewność, że danie będzie smakować. Jeśli boimy się kaloryczności makaronu, możemy dodawać do niego przede wszystkim warzywa z lekkim sosem. Można też dodać sam szpinak, doprawić, posypać sosem i mamy pyszny obiad gotowy w kilka minut.
Polecamy przepisy:
Za to nadziewane muszle czy grube makaronowe rury doskonale nadają się na przystawki. Farsz możemy przygotowywać praktycznie ze wszystkich ulubionych składników: równie świetnie jak mięso i ser risotta sprawdzi się np. kapusta z grzybami oraz warzywa. W doborze nadzienia praktycznie nie ma ograniczeń, a danie nie tylko efektownie wygląda, ale też wyśmienicie smakuje.
Znakomite do sałatek
Makarony są też wyśmienitymi dodatkami do sałatek. Do dowolnego kształtu makaronu można dodać na przykład tuńczyka, oliwki i trochę majonezu albo pokrojoną paprykę, kukurydzę i pomidory. Godna polecenia jest też włoska sałatka z ruccolą, serem mozzarella i pomidorami koktajlowymi. Wystarczy te produkty połączyć z ugotowanymi małymi muszelkami makaronowymi, polać oliwą z oliwek, doprawić i pyszne danie gotowe.
Warto pamiętać o jednej rzeczy – nazwy, których często używamy (spaghetti, cannelloni, lasange, tagliatelle itd.) są nazwami konkretnych typów makaronów, a nie przyrządzanych dań. I tak spaghetti to długie, cienkie sznurki, podawane zwykle z rozmaitymi sosami, z kolei mianem lasagne określa się duże płaty, które najczęściej przekładamy mięsem i warzywami, a następnie zapiekamy. Nazw tych Włosi znają naprawdę mnóstwo, dokładnie odróżniają smak i kształt wielu rodzajów swojej narodowej potrawy. Nic w tym dziwnego, skoro rocznie każdy z nich zjada ok. 30 kilogramów makaronu.
Polecamy przepisy: