Nie każdy powinien je jeść. Sprawdź, czy jesteś na liście
Maliny to soczyste i słodkie owoce, które kojarzą się z latem i beztroską. Ich smak i aromat kuszą niejednego smakosza. Jednak czy maliny są dla każdego? Istnieje grupa osób, które powinny zachować ostrożność, a nawet całkowicie zrezygnować z ich jedzenia.
Maliny to pyszne i zdrowe owoce. Zawierają wiele witamin i minerałów, a także wspierają układ odpornościowy. Ze względu na swoją niską kaloryczność i niski indeks glikemiczny, świetnie sprawdzą się w przypadku tych, którzy chcą dbać o linię.
Według badań Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przeciwdziałają zakażeniom układy pokarmowego, które wywołane są przez bakterie Helicobacter pylori. Oprócz tego maliny są źródłem błonnika, mają właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Dlaczego jednak nie każdy powinien je spożywać?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy myć maliny? Wiele osób popełnia błąd
Kto nie powinien jeść malin?
Szczególną ostrożność podczas spożywania malin powinny zachować przede wszystkim osoby z alergiami na owoce jagodowe. Zjedzenie chociażby kilku sztuk może wywołać reakcję alergiczną, objawiającą się wysypką, świądem, a nawet problemami z oddychaniem.
Maliny są one bogate w szczawiany, które mogą przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych u osób predysponowanych. Osoby z chorobami nerek, a także ci, którzy przyjmują niektóre leki np. przeciwzakrzepowe, powinny skonsultować się z lekarzem, zanim dodadzą do swojej diety maliny.
Owoce te zawierają witaminę K, która może wpływać na działanie leków. Ponadto maliny mogą wchodzić w interakcje z niektórymi antybiotykami, dlatego warto zachować ostrożność. Osoby z cukrzycą powinny również ograniczyć spożycie malin ze względu na wysoką zawartość cukru.
Ile malin można zjeść w ciągu dnia?
Chociaż maliny są bogate w witaminy i przeciwutleniacze, nie należy przesadzać z ich ilością. Zalecana dzienna porcja to około 100-150 gramów, czyli jedna szklanka. Nadmiar malin może prowadzić do problemów żołądkowych, takich jak biegunka czy bóle brzucha.
Dla większości osób maliny są bezpieczne i korzystne dla zdrowia. Jednak osoby z wrażliwym żołądkiem powinny zachować umiar, ponieważ owoce te zawierają naturalne kwasy, które mogą podrażniać błonę śluzową żołądka.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.