Nie każdy powinien je jeść. Sprawdź, czy jesteś na liście

Kto nie powinien jeść malin?
Kto nie powinien jeść malin?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

05.07.2024 15:47, aktual.: 05.07.2024 17:34

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Maliny to soczyste i słodkie owoce, które kojarzą się z latem i beztroską. Ich smak i aromat kuszą niejednego smakosza. Jednak czy maliny są dla każdego? Istnieje grupa osób, które powinny zachować ostrożność, a nawet całkowicie zrezygnować z ich jedzenia.

Maliny to pyszne i zdrowe owoce. Zawierają wiele witamin i minerałów, a także wspierają układ odpornościowy. Ze względu na swoją niską kaloryczność i niski indeks glikemiczny, świetnie sprawdzą się w przypadku tych, którzy chcą dbać o linię.

Według badań Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przeciwdziałają zakażeniom układy pokarmowego, które wywołane są przez bakterie Helicobacter pylori. Oprócz tego maliny są źródłem błonnika, mają właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Dlaczego jednak nie każdy powinien je spożywać?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kto nie powinien jeść malin?

Szczególną ostrożność podczas spożywania malin powinny zachować przede wszystkim osoby z alergiami na owoce jagodowe. Zjedzenie chociażby kilku sztuk może wywołać reakcję alergiczną, objawiającą się wysypką, świądem, a nawet problemami z oddychaniem.

Maliny są one bogate w szczawiany, które mogą przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych u osób predysponowanych. Osoby z chorobami nerek, a także ci, którzy przyjmują niektóre leki np. przeciwzakrzepowe, powinny skonsultować się z lekarzem, zanim dodadzą do swojej diety maliny.

Owoce te zawierają witaminę K, która może wpływać na działanie leków. Ponadto maliny mogą wchodzić w interakcje z niektórymi antybiotykami, dlatego warto zachować ostrożność. Osoby z cukrzycą powinny również ograniczyć spożycie malin ze względu na wysoką zawartość cukru.

Ile malin można zjeść w ciągu dnia?

Chociaż maliny są bogate w witaminy i przeciwutleniacze, nie należy przesadzać z ich ilością. Zalecana dzienna porcja to około 100-150 gramów, czyli jedna szklanka. Nadmiar malin może prowadzić do problemów żołądkowych, takich jak biegunka czy bóle brzucha.

Dla większości osób maliny są bezpieczne i korzystne dla zdrowia. Jednak osoby z wrażliwym żołądkiem powinny zachować umiar, ponieważ owoce te zawierają naturalne kwasy, które mogą podrażniać błonę śluzową żołądka.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (3)
Zobacz także