Zwróć uwagę na ten znak. Tak wybierzesz najlepszego arbuza

Arbuz to jeden z najchętniej kupowanych owoców. Jest smaczny, zdrowy, niskokaloryczny, a do tego doskonale gasi pragnienie. Jeśli marzy ci się słodki arbuz, zwróć uwagę na jego wygląd. Tak rozpoznasz, czy jest słodki.

Jak rozpoznać słodkiego, dojrzałego arbuza?
Jak rozpoznać słodkiego, dojrzałego arbuza?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, TikTok

10.06.2024 | aktual.: 10.06.2024 15:49

Czy jest coś lepszego niż kawałek soczystego, słodkiego arbuza w upalny dzień? To jeden z najpopularniejszych letnich owoców. Można wykorzystać go do sałatki, lemoniady czy zjeść ot tak, bez żadnych dodatków.

Z pewnością nieraz zdarzyło ci się kupić arbuza, który nie był słodki ani soczysty. Jak tego uniknąć? W trakcie zakupów zwróć uwagę na kilka szczegółów. W ten prosty sposób rozpoznasz, czy owoc jest słodki, czy też nie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak wybrać słodkiego arbuza?

Arbuz to roślina z rodziny dyniowatych. Uprawiano ją już w czasach starożytnych. Naturalnie występuje na terenach tropikalnych, m.in. w północnej Afryce i południowo-zachodniej Azji.

Można kupić go w każdym markecie, gdzie często jest sprzedawany w całości. Jak wybrać słodkiego arbuza? W trakcie zakupów zwróć uwagę na ogonek, skórkę i rozmiar. Im jest większy, tym słodszy. Z kolei ogonek wskazuje na dojrzałość. Powinien być twardy i suchy. Jeśli jest choć trochę wilgotny, odłóż owoc na półkę.

A co ze skórką? Powinna być jędrna, twarda i ciemnozielona. Na jej powierzchni powinny znajdować się drobne, "pajęcze" sieci. Jak upewnić się w wyborze? Sięgnij po największy okaz, stuknij w niego kilka razy i wsłuchaj się w dźwięk. Jeśli będzie przypominał ten, który wydobywa się z drewna, oznacza to, że owoc jest soczysty, a co za tym idzie, słodki.

Tiktoker znany jako @benisonchoi podzielił się innym sposobem na to, jak rozpoznać, czy arbuz jest dojrzały, czy też nie. Jak to zrobić? Wystarczy, że obrócisz arbuza ogonkiem do dołu i przyjrzysz się ciemnej plamce, która znajduje się na samym szczycie owocu. Wrzuć do koszyka ten, który ma najmniejszą plamkę ze wszystkich.

Jak przechowywać arbuza?

Arbuz składa się w 93 proc. z wody. Po przekrojeniu należy przechowywać go w lodówce, bowiem szybko traci jędrność. Jak przechowywać arbuza? Pokrój go w kostkę, a następnie umieść go w hermetycznym pojemniku. Owoc przechowywany w ten sposób nie "wchłonie" zapachu lodówki, a także zachowa świeżość na dłużej.

Czy arbuza można mrozić? Ze względu na wysoką zawartość wody owoc nie nadaje się do mrożenia. Po wyjęciu z zamrażalnika straci wodę wraz z całym swoim smakiem. Stanie się miękki i nie będzie nadawał się nawet na lemoniadę.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Materiały WP
Materiały WP© Materiały własne
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)