Karkówka
Najlepiej wybierać mniejsze kawałki mięsa o wadze ok. 1,5 do 2 kg, ponieważ większe zwykle są twardsze i niekoniecznie smaczne. Powinniśmy kupować część karkówki od strony schabu, będzie ona delikatniejsza i mniej żylasta.
Karkówka z grilla z curry i sosem jogurtowym
Składniki: 1 kg karkówki, 1 łyżka curry w proszku, 2 łyżeczki ostrej papryki, 1 szklanka jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku, pęczek świeżej kolendry, 1 limonka, 100 ml oleju, sól i pieprz.
Przygotowanie: Mięso umyj, osusz i pokrój w plastry o grubości 1 cm. W miseczce wymieszaj przyprawy oraz olej. Gotową marynatą posmaruj każdy z kawałków mięsa, a następnie odstaw na 20-30 minut w chłodne miejsce. W oddzielnej miseczce wymieszaj jogurt wraz z posiekanym czosnkiem oraz kolendrą. Dodaj sok z limonki. Zamarynowane steki smaż po 8 minut z każdej strony na rozgrzanym grillu.