Mieszkańcy których państw odżywiają się najzdrowiej?
Znane są już wyniki ogólnoświatowego badania, dotyczącego nawyków żywieniowych w 197 krajach. Przekrojowa analiza brała pod uwagę obecność owoców i warzyw, produktów przetworzonych oraz "śmieciowego jedzenia" w diecie. Co ciekawe, najbogatsze regiony, takie jak Kanada, Stany, Australia oraz kraje Europy Zachodniej nie znalazły się w pierwszej dziesiątce najzdrowiej odżywiających się narodów.
26.02.2015 | aktual.: 27.02.2015 09:16
Znane są już wyniki ogólnoświatowego badania, dotyczącego nawyków żywieniowych w 197 krajach. Przekrojowa analiza brała pod uwagę obecność owoców i warzyw, produktów przetworzonych oraz "śmieciowego jedzenia" w diecie. Co ciekawe, najbogatsze z nich, takie jak Kanada, Stany Zjednoczone, Australia oraz kraje Europy Zachodniej, nie znalazły się w pierwszej dziesiątce najzdrowiej odżywiających się narodów.
Badanie obejmowało ok. 9,5 mln osób. Wnioski opublikowano w magazynie "The Lancet Global". Najzdrowszą dietę opartą na pełnych ziarnach, orzechach i świeżych produktach ma Czad, Sierra Leone oraz Mali. Wśród niezdrowo odżywiających się krajów prym wiodą Armenia, Bułgaria oraz Węgry.
Pomiędzy 1999 a 2010 rokiem mieszkańcy bogatych państw nieznacznie poprawili jakość swoich jadłospisów: wzrosło na przykład spożycie warzyw i owoców. Na kiepski wynik wcale nie mają wpływu słynne belgijskie wafle czy czekolada ani tłusty węgierski gulasz. Wskaźniki zdrowia zaniżają przetworzone produkty, dania typu instant i fast food. To dlatego mieszkańcy krajów rozwiniętych borykają się z nadwagą, cukrzycą typu 2., czy zwyczajne niedożywienie spowodowane niezróżnicowaną dietą.
Dla naukowców jeszcze bardziej niepokojącym faktem było odkrycie, że kraje Afryki Subsaharyskiej i niektóre kraje azjatyckie, w tym Indie oraz Chiny, w ciągu 20 lat nie przeszły żadnych pozytywnych zmian w sposobie odżywiania.
Badacze wyodrębnili 17 grup produktów odpowiedzialnych za otyłość, choroby układu krążenia i cukrzycę (czyli m.in. nieprzetworzone mięso, przetwory mięsne, napoje słodzone, jedzenie zawierające tłuszcze nasycone, tłuszcze trans, cholesterol oraz sól). Na przeciwległej szali znalazły się owoce, warzywa, ziarna i rośliny strączkowe, orzechy i nasiona, produkty pełnoziarniste, mleko, nienasycone kwasy tłuszczowe, ryby, kwasy omega-3 oraz błonnik pokarmowy. Równocześnie brano pod uwagę, w jakim wieku i jakiej płci są badani.
Analiza wykazała, że osoby starsze oraz kobiety odżywiają się najlepiej. Jak podsumował dr Dr Fumiaki Imamura z Uniwersytetu w Cambridge: "Prognozy wskazują, że w 2020 roku choroby niezakaźne będą stanowiły 75 procent wszystkich zgonów. Poprawa diety odgrywa kluczową rolę w zmniejszaniu ponurych statystyk".
Paradoksem jest, że większym problemem według naukowców nie jest brak dostępu do świeżych owoców i warzyw przez kraje ubogie, ale spożycie fast foodów i dań typu instant w krajach bogatych, co przynosi znacznie gorsze konsekwencje dla zdrowia.
Fundatorzy badania: Grupa Globalnego Obciążenia Chorobami Żywienia i Przewlekłych Chorób Expert (NutriCoDE), uważają, że wkrótce problem niedożywienia zostanie przyćmiony przez epidemię otyłości.
Kraje, których mieszkańcy odżywiają się najzdrowiej
- Czad
- Sierra Leone
- Mali
- Gambia 5.Uganda
- Ghana
- Wybrzeże Kości Słoniowej
- Senegal
- Izrael
- Somalia
Kraje, których mieszkańcy odżywiają się najmniej zdrowo:
- Armenia
- Węgry
- Belgia
- Czechy
- Kazachstan
- Białoruś
- Argentyna
- Turkmenistan
- Mongolia
- Słowacja
(mtr), WP Kobieta