FitnessMieszkańcy których państw odżywiają się najzdrowiej?

Mieszkańcy których państw odżywiają się najzdrowiej?

Mieszkańcy których państw odżywiają się najzdrowiej?
Źródło zdjęć: © 123RF
26.02.2015 13:28, aktualizacja: 27.02.2015 09:16

Znane są już wyniki ogólnoświatowego badania, dotyczącego nawyków żywieniowych w 197 krajach. Przekrojowa analiza brała pod uwagę obecność owoców i warzyw, produktów przetworzonych oraz "śmieciowego jedzenia" w diecie. Co ciekawe, najbogatsze regiony, takie jak Kanada, Stany, Australia oraz kraje Europy Zachodniej nie znalazły się w pierwszej dziesiątce najzdrowiej odżywiających się narodów.

Znane są już wyniki ogólnoświatowego badania, dotyczącego nawyków żywieniowych w 197 krajach. Przekrojowa analiza brała pod uwagę obecność owoców i warzyw, produktów przetworzonych oraz "śmieciowego jedzenia" w diecie. Co ciekawe, najbogatsze z nich, takie jak Kanada, Stany Zjednoczone, Australia oraz kraje Europy Zachodniej, nie znalazły się w pierwszej dziesiątce najzdrowiej odżywiających się narodów.

Badanie obejmowało ok. 9,5 mln osób. Wnioski opublikowano w magazynie "The Lancet Global". Najzdrowszą dietę opartą na pełnych ziarnach, orzechach i świeżych produktach ma Czad, Sierra Leone oraz Mali. Wśród niezdrowo odżywiających się krajów prym wiodą Armenia, Bułgaria oraz Węgry.

Pomiędzy 1999 a 2010 rokiem mieszkańcy bogatych państw nieznacznie poprawili jakość swoich jadłospisów: wzrosło na przykład spożycie warzyw i owoców. Na kiepski wynik wcale nie mają wpływu słynne belgijskie wafle czy czekolada ani tłusty węgierski gulasz. Wskaźniki zdrowia zaniżają przetworzone produkty, dania typu instant i fast food. To dlatego mieszkańcy krajów rozwiniętych borykają się z nadwagą, cukrzycą typu 2., czy zwyczajne niedożywienie spowodowane niezróżnicowaną dietą.

Dla naukowców jeszcze bardziej niepokojącym faktem było odkrycie, że kraje Afryki Subsaharyskiej i niektóre kraje azjatyckie, w tym Indie oraz Chiny, w ciągu 20 lat nie przeszły żadnych pozytywnych zmian w sposobie odżywiania.

Badacze wyodrębnili 17 grup produktów odpowiedzialnych za otyłość, choroby układu krążenia i cukrzycę (czyli m.in. nieprzetworzone mięso, przetwory mięsne, napoje słodzone, jedzenie zawierające tłuszcze nasycone, tłuszcze trans, cholesterol oraz sól). Na przeciwległej szali znalazły się owoce, warzywa, ziarna i rośliny strączkowe, orzechy i nasiona, produkty pełnoziarniste, mleko, nienasycone kwasy tłuszczowe, ryby, kwasy omega-3 oraz błonnik pokarmowy. Równocześnie brano pod uwagę, w jakim wieku i jakiej płci są badani.

Analiza wykazała, że osoby starsze oraz kobiety odżywiają się najlepiej. Jak podsumował dr Dr Fumiaki Imamura z Uniwersytetu w Cambridge: "Prognozy wskazują, że w 2020 roku choroby niezakaźne będą stanowiły 75 procent wszystkich zgonów. Poprawa diety odgrywa kluczową rolę w zmniejszaniu ponurych statystyk".

Paradoksem jest, że większym problemem według naukowców nie jest brak dostępu do świeżych owoców i warzyw przez kraje ubogie, ale spożycie fast foodów i dań typu instant w krajach bogatych, co przynosi znacznie gorsze konsekwencje dla zdrowia.

Fundatorzy badania: Grupa Globalnego Obciążenia Chorobami Żywienia i Przewlekłych Chorób Expert (NutriCoDE), uważają, że wkrótce problem niedożywienia zostanie przyćmiony przez epidemię otyłości.

Kraje, których mieszkańcy odżywiają się najzdrowiej

  1. Czad
  2. Sierra Leone
  3. Mali
  4. Gambia 5.Uganda
  5. Ghana
  6. Wybrzeże Kości Słoniowej
  7. Senegal
  8. Izrael
  9. Somalia

Kraje, których mieszkańcy odżywiają się najmniej zdrowo:

  1. Armenia
  2. Węgry
  3. Belgia
  4. Czechy
  5. Kazachstan
  6. Białoruś
  7. Argentyna
  8. Turkmenistan
  9. Mongolia
  10. Słowacja

(mtr), WP Kobieta

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (131)
Zobacz także