Mikrofalówka - czy naprawdę szkodzi?
Kuchenki mikrofalowe to coraz częściej urządzenia spełniające wiele funkcji, między innymi piekarnika, grilla czy parowaru. Jednak ich uniwersalność i szybkość działania rodzi wiele pytań o bezpieczeństwo użytkowania i ewentualną szkodliwość wpływającą na jedzenie.
13.08.2018 15:53
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wpływ mikrofali na jedzenie i szkodliwość dla zdrowia
Mikrofalówki wykorzystują mikrofale, czyli rodzaj promieniowania, który wpływa na zawartą w żywności wodę i wprawia ją w drgania. To natomiast sprawia, że podnosi się temperatura pożywienia.
Każda obróbka termiczna z kolei wpływa na obniżenie wartości odżywczych danych produktów. Jednak faktycznie, podgrzewanie w mikrofalówce jest dużo szybsze, a więc i następuje szybsza redukcja substancji odżywczych. Dla przykładu w surowym mięsie grzanym w kuchence mikrofalowej nastąpi spadek zawartości witaminy B12 aż o 40 proc., a w warzywach kapustowatych 'ulotni się' aż 97 proc. flawonoidów. Warto również podkreślić, że mikrofale nie zatrzymują się w pożywieniu, a jedynie je przenikają, dlatego nie istnieje możliwość napromieniowania organizmu czy innych podobnych zjawisk przewidywanych przez przeciwników kuchenek mikrofalowych.
Szkodliwość mikrofalówek może polegać jedynie na tym, że odgrzewane są w nich zazwyczaj produkty gotowe i półgotowe, łatwo dostępne w sklepach i restauracjach typu fast food. Ich przydatność do spożycia zazwyczaj wydłużana jest za pomocą konserwantów i barwników, które mają zdecydowanie niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka.
Czy mikrofalówka szkodzi? – użytkowanie a bezpieczeństwo
Inne kontrowersje dotyczą zasięgu mikrofal emitowanych przez kuchenki mikrofalowe. Zachodzi obawa o negatywny wpływ mikrofalówek na kobiety w ciąży czy dzieci. To jednak mit. Wszystkie kuchenki ograniczone są metalową obudową, która zatrzymuje fale wewnątrz urządzenia. Również drzwiczki, choć pokazują wnętrze, pokryte są metalową siatką, a drobne i gęste oczka, jeśli już przepuszczają jakieś promieniowanie, to jest to wartość niezwykle znikoma.
Szkodliwość mikrofali – czego unikać?
Istnieje kilka zasad dotyczących użytkowania kuchenek mikrofalowych, których zastosowanie wpłynie na bezpieczeństwo. Oto kilka z nich:
- wodę należy gotować w mikrofali z zastosowaniem niskiej mocy, może bowiem dojść do utworzenia się cieczy przegrzanej, czyli takiej, która wygląda, jakby była niezagotowana, ale w kontakcie z zarodkiem wrzenia (np. herbatą) może lekko eksplodować,
- potrawy podgrzewane w kuchence mikrofalowej nie mogą być umieszczane w metalowych pojemnikach lub ceramicznych z metalowymi zdobieniami, może bowiem dojść do iskrzenia i zapłonu urządzenia,
- jedzenia nie można podgrzewać w zamkniętych pojemnikach lub butelkach, ponieważ wraz z temperaturą w produktach spożywczych rośnie również ciśnienie, które może rozsadzić pojemnik.