Szkodliwy składnik w mięsie. Wyniki badań porażają

Plastik kumuluje się w naszych mózgach w zastraszającym tempie - wynika z najnowszych badań prof. Mattew Campena, które cytuje "Newsweek". Najwięcej dostaje się go poprzez mięso.

Plastik znaleziono w mięsie
Plastik znaleziono w mięsie
Źródło zdjęć: © East News | Artur Szczepanski/REPORTER

Naukowcy z Uniwersytetu w Nowym Meksyku pod kierownictwem profesora toksykologii Mattew Campena zaprezentowali badania, które pokazują, że stężenie mikroplastiku w ludzkim mózgu z każdym rokiem rośnie. W próbkach z 2024 roku znaleziono go o 50 proc. więcej niż w 2016 roku. Mikroplastik może przekraczać barierę krew-mózg i prowadzić do potencjalnych zagrożeń zdrowotnych, takich jak stres oksydacyjny i stany zapalne. Naukowcy zidentyfikowali 12 różnych rodzajów plastiku w próbkach pobranych podczas sekcji zwłok - najczęstszym z nich był polietylen używany do produkcji plastikowych butelek i kubków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

"Pasja jest kobietą". Olga Kwiecińska założyła fundację "Cześć ciało". Przełamuje tabu

Jak plastik dostaje się do mózgu?

Do naszych organizmów dociera za pośrednictwem żywności. Potwierdziły to badania zespołu prof. Campena przeprowadzone na mięsie zakupionym w sklepie - stwierdzono w nim wysokie stężenia tworzyw sztucznych.

— Sposób, w jaki nawadniamy pola zanieczyszczonymi plastikiem odpadami, prowadzi do tego, że on się tam gromadzi. Karmimy tymi uprawami nasze zwierzęta gospodarskie, po czym zabieramy obornik i umieszczamy go z powrotem na polu, co może prowadzić do biomagnifikacji - powiedział Campen cytowany przez "Newsweeka".

Później mięso pakowane jest na plastikowe tacki lub ma styczność z plastikiem w innych okolicznościach - w ten sposób do mięsa dostają się kolejne drobiny plastiku, a następnie trafiają do naszego układu pokarmowego razem z kiełbasą czy kotletem.

Według badań z 2024 r. opublikowanych przez czasopismo "Enviromental Pollution" mikroplastik znajduje się w 90 proc. źródeł protein, w tym mięsie z kurczaka, wieprzowinie, wołowinie czy rybach, a także wegańskich alternatywach, m.in. tofu.

Według naukowców poziom stężenia mikroplastiku w ludzkich mózgach w ciągu ośmiu lat może wzrosnąć o 50 proc. Jest to związane z globalnym wzrostem ilości odpadów z tworzyw sztucznych.

Eksperci podkreślają potrzebę dalszych badań nad wpływem mikroplastiku na zdrowie. Zalecają ograniczenie kontaktu z plastikiem, np. poprzez unikanie plastikowych opakowań. Kluczowe są także działania na poziomie polityki, aby zmniejszyć produkcję plastiku i promować recykling.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (9)