FitnessMleko, które ma zbawienny wpływ na nasz organizm

Mleko, które ma zbawienny wpływ na nasz organizm

Mleko, które ma zbawienny wpływ na nasz organizm

Czy w twojej kuchni gości tylko tradycyjne mleko krowie? Nie musisz z niego rezygnować, ale warto także sięgnąć po jego zdrowe zamienniki. Niektóre z nich możesz sama przygotować. Odkryj moc białego bogactwa napoju.

Cechuje je niewielka zawartość laktozy i znacznie mniejsza kazeiny niż w przypadku mleka krowiego. Nie powoduje objawów alergicznych. Jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-6, a jego regularne spożywanie zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.

Ułatwia przyswajanie żelaza oraz regenerację hemoglobiny. Mleko kozie zawiera dużo oligosacharydów o działaniu podobnym do prebiotyków, które stymulują rozwój prawidłowej flory bakteryjnej jelit. Nie brakuje w nim także tryptofanu, który reguluje nastój i pobudza wydzielanie serotoniny - tzw. hormonu szczęścia. Wspomaga także profilaktykę schorzeń wątroby, oskrzeli i płuc.

Tekst na podst. Shape.com/(ms/gabi)/WP Kobieta

1 / 9

Do ciast: mleko migdałowe

Obraz

Mleko migdałowe zawiera więcej wapnia (45 proc. zalecanej dziennej dawki) niż mleko krowie. Jest bardzo dobrym źródłem wapnia, dzięki temu pomaga zachować zdrowe i mocne kości. Chętnie jest spożywane przez osoby nietolerujące laktozy.

Mleko migdałowe zawiera białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, E i PP oraz składniki mineralne: magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor, mangan, miedź i tryptofan. Jest bardzo delikatne i wyróżnia je orzechowo-migdałowy aromat. Można je stosować do napojów, kremów, deserów, ciast, kaszek, budyniów, zup i sosów.

2 / 9

Na koktajle: mleko sojowe

Obraz
© 123RF

Jesteś po intensywnym treningu? Masz ochotę na odżywczy koktajl? Wybierz mleko sojowe, które dostarcza 7 gramów białka.
Badania wykazały, że regularne spożywanie mleka sojowego pomaga obniżyć stężenie trójglicerydów we krwi. Jednak jego najważniejszą zaletą jest zdolność poprawiania profilu lipidów we krwi. Obie cechy pełnią istotną rolę w zakresie profilaktyki chorób serca.

Ponadto mleko sojowe poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, wspomaga odchudzanie i zapobiega osteoporozie.

3 / 9

Na owsiankę: mleko ryżowe

Obraz
© 123RF

Dlaczego? Jest słodkie i aromatyczne. Nie będziesz miała dość. Mleko ryżowe produkuje się najczęściej z brązowego ryżu.
Delektują się nim nie tylko osoby cierpiące na nietolerancję laktozy, wegetarianie, weganie, ale także miłośnicy zdrowego sposobu odżywiania. Choć zawiera mniej wapnia i białka niż mleko krowie, to zachwyca bogactwem węglowodanów.

Polecamy owsiankę przygotowaną na mleku ryżowym. Poranny zastrzyk energii gwarantowany.

4 / 9

Do puree: mleko z nasion konopi

Obraz
© 123RF

Mleko z nasion konopi jest naturalnym, odżywczym mlekiem roślinnym chętnie wybieranym przez wegan i wegetarian.
Wyróżnia je kremowy kolor oraz przyjemny orzechowy smak i zapach. Jest bogatym źródłem wapnia, witaminy D, kwasów omega-3 i 6. Nie znajdziemy w nim glutenu, laktozy i złego cholesterolu. I co najważniejsze, jest niskokaloryczne, w 100 ml napoju kryje się tylko 38 kcal.

Wspomaga układ odpornościowy, poprawia strukturę kości i stan skóry, a także pomaga w walce z chorobami serca i nadciśnieniem. Mleko z konopi może być dodawane do płatków śniadaniowych, kakao, herbaty, kawy, sosów czy zup. Doskonale smakuje z bananami, miodem lub wanilią.
Zamiast śmietany kremówki wybierz mleko z konopi.

5 / 9

Do gotowania: mleko owsiane

Obraz
© 123RF

Owies jest bogatym źródłem witaminy E, kwasów tłuszczowych, aminokwasów, błonnika i lecytyny. To cenne zboże wspomaga profilaktykę miażdżycy, cukrzycy i nowotworu jelita grubego. Ponadto poprawia pamięć, zapobiega przedwczesnemu starzeniu i dba o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Dobroczynne właściwości odżywcze przemawiają za spożywaniem mleka owsianego. Jest zdrowszym zamiennikiem mleka zwierzęcego. Warto stosować je do gotowania. Nie polecamy jednak do pieczenia.

6 / 9

Do wypieków: mleko z orzechów włoskich

Obraz
© 123RF

Mleko z orzechów włoskich jest bogatym źródłem witamin z grupy B, E, magnezu, żelaza, cynku, aminokwasów i kwasów omega-3. Orzechy włoskie redukują ryzyko zachorowania na raka, chronią układ krążenia, leczą żylaki i hemoroidy, działają antybakteryjnie oraz poprawiają kondycję serca i skóry.

Oprócz właściwości zdrowotnych wyróżniają je także walory smakowe - przyjemny aromat. Można je wykorzystać nie tylko do napojów, ale również do sosów, zup, kremów i wypieków.

7 / 9

Na zimno: mleko z orzechów laskowych

Obraz
© 123RF

Mleko z orzechów laskowych cechuje orzechowy smak i aromat. Nie jest bardzo słodkie i ma tylko 3,5 g tłuszczu. Kryje w sobie bogactwo witamin C, B i E, wapnia, potasu, białka, błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Polecamy stosować je na zimno: do napojów, koktajli, sorbetów, lodów czy płatków śniadaniowych. Ze względu na to, że traci swoje właściwości i zmienia smak, nie nadaje się do gotowania i pieczenia.

8 / 9

Do kremów: mleko z nerkowca

Obraz
© 123RF

Mleko z nerkowca jest cennym źródłem magnezu, fosforu, potasu, kwasu foliowego, białka, węglowodanów oraz kwasów omega. Z powodzeniem można je wykorzystać do przyrządzania napojów mlecznych, sosów, kremów, deserów i koktajli. Nadaje się także do gotowania.

9 / 9

Do zupy: mleko kokosowe

Obraz
© 123RF

Mleko kokosowe wyróżnia się gęstą i kremową konsystencją, a także lekko kokosowym aromatem. Jest bogatym źródłem witaminy C, kwasu foliowego, wapnia, magnezu, żelaza, potasu i aminokwasów.

Wzmacnia odporność i poprawia funkcjonowanie mózgu. Doskonale sprawdza się jako dodatek do zup, kaszek, koktajli i kremów. Można wykorzystać je jako bitą śmietanę do ciast i owoców. Polecamy spróbować kurczaka curry w mleku kokosowym.

Tekst na podst. Shape.com/(ms/gabi)/WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (1)