Musli. Jak skomponować wartościową mieszankę musli?
Musli jest idealnym pomysłem na zdrowe i pożywne śniadanie. Mowa tu jednak o samodzielnie wykonanej mieszance pełnej wartościowych zbóż i dodatków. Jak przyrządzić zdrowe musli i jak wybrać najlepszą z gotowych mieszanek sklepowych?
Co to jest musli?
Musli to popularna mieszanka płatków owsianych, zbóż, orzechów, pestek, ziaren i suszonych owoców. Zazwyczaj musli zalewa się jogurtem, mlekiem lub maślanką i podaje ze świeżymi owocami.
Nazwa musli pochodzi od staroangielskiego słowa oznaczającego duszoną potrawę. Początkowo musli było daniem spożywanym przez pasterzy ze Szwajcarii, którzy potrzebowali energii na długie godziny pracy. Współcześnie istnieje tyle kompozycji musli, że trudno zdecydować, która najlepiej uzupełni codzienny jadłospis.
Czy musli jest zdrowe?
Musli jest zdrowe tylko wtedy, gdy zawiera same naturalne składniki, bez sztucznych dodatków, cukrów, tłuszczów i innych wspomagaczy smaku. Odpowiednio skomponowana mieszanka jest źródłem wielu minerałów i witamin, które stanowią podstawę w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Spożywanie musli wspomaga pracę układu pokarmowego, krwionośnego, a także nerwowego.
Należy jednak pamiętać, że półki sklepowe pełne są produktów, które ze zdrowym musli mają niewiele wspólnego. Musli, które jest zdrowe nie powinno zawierać w składzie substancji słodzących, a w tym cukru i syropu glukozowo-fruktozowego. Zdrowe musli nie może być słodzone aspartamem, który jest częstym dodatkiem produktów “fit”.
Składnikiem, który nie jest korzystny dla zdrowia jest także olej palmowy bogaty w niezdrowe dla człowieka nasycone kwasy tłuszczowe. Musli nie powinno również zawierać polew smakowych, gdyż im mniej przetworzony produkt, tym zdrowszy dla naszego organizmu i lepszy dla sylwetki.
Jakie składniki wybrać do musli?
Domowe musli może okazać się skarbnicą minerałów i witamin, jeśli tylko odpowiednio skomponuje się dostępne składniki.
Podstawą musli są płatki. Najlepszym wyborem są płatki owsiane. Wprawdzie płatki owsiane są kaloryczne, ale zawierają w sobie mnóstwo składników, które zrekompensują ten nadmiar kalorii. Płatki owsiane bowiem to źródło magnezu, potasu, fosforu i witaminy B1. W płatkach owsianych znajduje się też znaczna ilość błonnika pokarmowego, który wpływa na uregulowanie metabolizmu i procesów trawiennych. Do płatków owsianych można dodać płatki kukurydziane, jęczmienne i żytnie.
Wybierając składniki do musli, nie można zapomnieć o orzechach i migdałach. Można wybierać wśród orzechów brazylijskich, laskowych, włoskich czy nerkowcach.
W musli powinny się znaleźć także suszone owoce, takie jak: wiśnie, daktyle, jabłka, morele, śliwki, figi, mango, żurawina czy rodzynki. Aby musli się dobrze chrupało, do mieszanki warto dodać chipsy bananowe, kokosowe lub ananasowe.
Zdrowe musli powinno zawierać także suszone ziarna lnu, sezamu bądź chia. Sprawdzą się również ziarna ekspandowane jęczmienia, ryżu, prosa, orkiszu czy amarantusa. Dodatkiem do musli są także pestki dyni czy słonecznika.
Jak wybrać zdrową mieszankę musli w sklepie?
Zawsze przed zakupem musli trzeba się dokładnie zapoznać z etykietą. Najlepsze musli ze sklepu zawiera minimalnie przetworzone płatki o niskiej zawartości cukru. Cukier nie powinien się znajdować wśród pierwszych pięciu wymienionych składników. Zdrowe musli kupione w sklepie powinno zawierać nie więcej niż 400 kcal na 100 g produktu. W 100 g odpowiednio skomponowanego musli powinno się znajdować ok. 7-8 g błonnika, maksymalnie 20 g cukru i nie więcej niż 5 g tłuszczu.