Olej palmowy – czy naprawdę jest szkodliwy?

Olej palmowy to najczęściej wykorzystywany tłuszcz w produkcji, ponieważ jest tani i wydajny. W postaci nieutwardzonej jest pełen nasyconych kwasów tłuszczowych. Przez lata powstało tysiące teorii na temat oleju palmowego. Nie wszystkie są jednak prawdziwe.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Olej palmowy nierafinowany nie szkodzi zdrowiu człowieka
Olej palmowy nierafinowany nie szkodzi zdrowiu człowieka (123RF)
WP

Czym jest olej palmowy?

Olej palmowy stał się w ostatnich latach jednym z najczęściej wykorzystywanych w przemyśle spożywczym, chemicznym i kosmetycznym tłuszczem pochodzenia roślinnego. Pochodzi z owoców olejowca gwinejskiego. Ten początkowo uprawiany był głównie w Afryce, jednak w ostatnich latach największymi jego producentami są Malezja i Indonezja, a w przyszłości zamierzają ten rynek podbić również kraje Ameryki Łacińskiej.

Nierafinowany olej palmowy ma kolor czerwony. Wynika to z faktu, że tłoczony jest bezpośrednio z owoców olejowca, które zawierają karotenoidy odpowiedzialne za czerwoną barwę. Olej palmowy po procesie rafinowania zmienia kolor na jasnożółty, a niekiedy nawet biały.

WP

Duża popularność oleju palmowego wynika z faktu, że olejowiec gwinejski to roślina bardzo wydajna, a jego uprawa nie generuje wysokich kosztów. Tu znaczenie ma lokalizacja plantacji, które najczęściej zakładane są w krajach nadal się rozwijających. Niestety to rodzi negatywne skutki w postaci wycinki lasów tropikalnych.

Olej palmowy – właściwości i zastosowanie

Olej palmowy przed procesem przetwarzania bogaty jest w szereg substancji przyjaznych organizmowi człowieka. To źródło witaminy A, witaminy E i witaminy K, jak również koenzymu Q10, flawonoidów oraz kwasu stearynowego. W nierafinowanej postaci jest zatem tłuszczem pełnowartościowym.

Sytuacja zmienia się, gdy olej palmowy zostaje poddany procesowi oczyszczania, którego celem jest doprowadzenie substancji do utwardzenia. Dzięki temu wydłuża się jej okres przydatności do spożycia i staje się doskonałym konserwantem produktów. Efektem ubocznym utwardzania jest utrata wszelkich dobroczynnych składników oleju palmowego i powstawanie szkodliwych tłuszczów trans.

WP

Olej palmowy stosuje się w przemyśle spożywczym, chemicznym i kosmetycznym jako konserwant. Znaleźć go można na etykietach czekoladek, chipsów, margaryn czy majonezu. Występuje pod nazwami takimi jak tłuszcz roślinny utwardzony, tłuszcz uwodorniony czy olej roślinny utwardzony. Poza tym oleju palmowego używają także producenci smarów, świec oraz kosmetyków, między innymi kremów i środków do stylizacji włosów.

Największy mit na temat oleju palmowego

Pierwszym podstawowym mitem na temat oleju palmowego jest brak rozróżnienia na rafinowany nierafinowany. O ile ten pierwszy faktycznie przedstawia właściwości szkodliwe, a nawet rakotwórcze, to olej palmowy nierafinowany jest substancją nieszkodliwą w kontakcie z ludzkim organizmem.

Mówienie zatem, że olej palmowy podnosi cholesterol i powoduje miażdżycę, odnieść powinno się jedynie do oleju palmowego utwardzonego. Podobnie jest ze szkodliwym wpływem tej substancji na włosy, skórę i paznokcie. Stosowany w kosmetyce nierafinowany olej palmowy nawilży bowiem skórę i dostarczy jej wartościowych substancji odżywczych.

WP
Polub WP Kobieta
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP