Nadmiar cukru niekorzystnie wpływa na ludzką pamięć. Badania nie pozostawiają wątpliwości
Próchnica, nadwaga, cukrzyca to tylko niektóre konsekwencje spożywania nadmiernej ilości cukru. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że zbyt duża dawka tej - jak powszechnie zwykło się nazywać - "białej śmierci" ma też destrukcyjny wpływ na ludzki mózg. Wystarczy zaledwie tydzień jedzenia słodyczy w nadmiarze, by trwale uszkodzić pamięć krótkotrwałą!
08.11.2017 | aktual.: 08.11.2017 14:30
Naukowcy z Boston University School of Medicine przeprowadzili badania na grupie 4200 ochotników, którzy poddali się regularnym testom m.in. poznawczym, na pamięć, a także całej serii badań ze skanami mózgu za pomocą MRI włącznie. Osoby biorące udział w eksperymencie miały za zadanie regularnie spożywać dosładzane napoje. Następnie sprawdzano, jak funkcjonuje ich mózg. Ochotnicy wypełnili kwestionariusz dotyczący ich nawyków żywieniowych. Badacze byli szczególnie zainteresowani ilością cukru w diecie.
Wyniki pokazały, że osoby spożywające większe ilości słodkości mają zdecydowanie gorszą pamięć i gorsze były ich wyniki w testach poznawczych. Nadmiar cukru w diecie odbija się przede wszystkim na pamięci krótkotrwałej. Badane osoby nie były w stanie powiedzieć, co robiły w ciągu ostatniego tygodnia. Nie rozpoznawały określonych miejsc lub postaci. Co więcej, wyniki badań pokazały, że cukier ma destrukcyjny wpływ również na ich pamięć długotrwałą. Wystarczy tydzień jedzenia słodyczy w nadmiarze, by poważnie upośledzić mózg.
Naukowcy spostrzegli również, że menu obfitujące w słodkie produkty przyspiesza procesy starzenia się ciała. Wyliczyli, że tylko dwa słodkie napoje dziennie spożywane regularnie sprawiają, że nasz mózg jest starszy niemal o dwa lata w porównaniu z tym, ile lat mamy w rzeczywistości. Dieta, w której występuje duża ilość cukru, może również przyczyniać się do rozwoju chorób w późniejszych latach. Najpopularniejszą z nich jest Alzheimer. Zdaniem badaczy z Boston University School of Medicine, osoby, które spożywają dużo cukru, są aż trzy razy bardziej narażone na rozwój tego typu chorób i bardziej podatne na inne schorzenia. Zarówno mózgu, zębów, skóry, kości jak i układu pokarmowego.
Zobacz także
"Pamięć, emocje i empatia to czynniki, które czynią nas tymi, kim jesteśmy. Lepiej więc zachować umiar w spożywaniu słodyczy" - czytamy w oświadczeniu naukowców z Bostonu.
Warto zatem ograniczyć cukier. Dzięki temu będziemy zdrowsi, a przede wszystkim zapamiętamy o wiele więcej istotnych wydarzeń z naszego życia.