WP

Nadmiar cukru niekorzystnie wpływa na ludzką pamięć. Badania nie pozostawiają wątpliwości

Próchnica, nadwaga, cukrzyca to tylko niektóre konsekwencje spożywania nadmiernej ilości cukru. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że zbyt duża dawka tej - jak powszechnie zwykło się nazywać - "białej śmierci" ma też destrukcyjny wpływ na ludzki mózg. Wystarczy zaledwie tydzień jedzenia słodyczy w nadmiarze, by trwale uszkodzić pamięć krótkotrwałą!
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Niekorzystny wpływ cukru na zdrowie
Niekorzystny wpływ cukru na zdrowie (123RF.COM)
WP

Naukowcy z Boston University School of Medicine przeprowadzili badania na grupie 4200 ochotników, którzy poddali się regularnym testom m.in. poznawczym, na pamięć, a także całej serii badań ze skanami mózgu za pomocą MRI włącznie. Osoby biorące udział w eksperymencie miały za zadanie regularnie spożywać dosładzane napoje. Następnie sprawdzano, jak funkcjonuje ich mózg. Ochotnicy wypełnili kwestionariusz dotyczący ich nawyków żywieniowych. Badacze byli szczególnie zainteresowani ilością cukru w diecie.

Wyniki pokazały, że osoby spożywające większe ilości słodkości mają zdecydowanie gorszą pamięć i gorsze były ich wyniki w testach poznawczych. Nadmiar cukru w diecie odbija się przede wszystkim na pamięci krótkotrwałej. Badane osoby nie były w stanie powiedzieć, co robiły w ciągu ostatniego tygodnia. Nie rozpoznawały określonych miejsc lub postaci. Co więcej, wyniki badań pokazały, że cukier ma destrukcyjny wpływ również na ich pamięć długotrwałą. Wystarczy tydzień jedzenia słodyczy w nadmiarze, by poważnie upośledzić mózg.

WP

Naukowcy spostrzegli również, że menu obfitujące w słodkie produkty przyspiesza procesy starzenia się ciała. Wyliczyli, że tylko dwa słodkie napoje dziennie spożywane regularnie sprawiają, że nasz mózg jest starszy niemal o dwa lata w porównaniu z tym, ile lat mamy w rzeczywistości. Dieta, w której występuje duża ilość cukru, może również przyczyniać się do rozwoju chorób w późniejszych latach. Najpopularniejszą z nich jest Alzheimer. Zdaniem badaczy z Boston University School of Medicine, osoby, które spożywają dużo cukru, są aż trzy razy bardziej narażone na rozwój tego typu chorób i bardziej podatne na inne schorzenia. Zarówno mózgu, zębów, skóry, kości jak i układu pokarmowego.

"Pamięć, emocje i empatia to czynniki, które czynią nas tymi, kim jesteśmy. Lepiej więc zachować umiar w spożywaniu słodyczy" - czytamy w oświadczeniu naukowców z Bostonu.

Warto zatem ograniczyć cukier. Dzięki temu będziemy zdrowsi, a przede wszystkim zapamiętamy o wiele więcej istotnych wydarzeń z naszego życia.

WP

Zobacz też: Polak zjada co miesiąc ponad kilogram cukru

WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP