Najgorsza ryba. Nie daj się namówić kelnerowi

Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest ryba. Będąc na wakacjach, jemy ją wyjątkowo często. Niestety, nie każda ryba jest warta naszych pieniędzy. Podpowiadamy, jak wybrać najlepszą i czym kierować się przy wyborze restauracji.

Reporter archiwum 2023 0724.06.2023 Jantar
Obiad w smazalni ryb nad morzem
fot. Mariusz Grzelak/REPORTERMariusz Grzelak/REPORTERNie każda ryba nad Bałtykiem jest warta wydanych pieniędzy
Źródło zdjęć: © East News | Mariusz Grzelak/REPORTER

W niemalże każdej nadmorskiej miejscowości znajdują się smażalnie ryb. Nic więc dziwnego, że stanowią one nieodłączny element wakacji nad Bałtykiem. Niestety, ryby są bardzo drogie. Jeśli chcesz dobrze wydać pieniądze, dowiedz się, których ryb lepiej nie kupować. W ten sposób oszczędzisz nie tylko kilkadziesiąt złotych, ale też i... zdrowie.

Jesteś na wakacjach nad morzem? Tych ryb lepiej nie kupuj

Jeśli wejdziesz do smażalni i zauważysz, że w ofercie znajdują się ryby, takie jak panga czy mintaj, morszczuk czy halibut, powinna zapalić ci się czerwona lampka. Żaden z tych gatunków nie występuje w Bałtyku, co oznacza, że ryby najpewniej są mrożone. Najgorsza jest jednak panga. To ryba, którą sprowadza się z Chin. Hoduje się ją często w fatalnych warunkach, co skutkuje obecnością toksyn. To bardzo niezdrowa ryba, której powinno się unikać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryby pełne toksyn. Te gatunki mogą zawierać metale ciężkie i szkodliwe antybiotyki

W Bałtyku naturalnie występują ryby takie jak: dorsz, okoń, sandacz, szczupak, łosoś, węgorz, turbot czy flądra. Wybór jednej z nich zwiększa prawdopodobieństwo, że na talerzu dostaniesz świeżą, dopiero co złowioną rybę. Zwróć jednak uwagę na to, czy w danych okresie możliwy jest połów danej ryby. Inaczej też dostaniesz mrożoną.

Jak wybrać dobrą smażalnię?

Stare powiedzenie mówi, że reklama jest dźwignią handlu. To, że na szyldzie smażalni czy też restauracji znajduje się hasło: "Świeże ryby prosto z kutra" nie oznacza, że ryby faktycznie będą świeże. Przed wybraniem się na obiad, dobrze jest zapoznać się z opiniami na temat restauracji, które można przeczytać w internecie. Warto przypatrzeć się też zamieszczanym zdjęciom.

Jeśli zauważysz na zdjęciu, że panierka jest bardzo gruba, niech będzie to dla ciebie sygnał ostrzegawczy. Często jednak okazuje się, że panierka stanowi połowę dania, a taka ryba nie jest smaczna. Do tego waży więcej, a co za tym idzie - więcej kosztuje.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Była ikoną telewizji. Dziś znów przypomniała o sobie
Była ikoną telewizji. Dziś znów przypomniała o sobie
Wrzuciła nową grafikę. Damięcka reaguje na decyzję sejmu
Wrzuciła nową grafikę. Damięcka reaguje na decyzję sejmu
Zapomnij o czerwieni. Jesienią królować będzie chłodna elegancja
Zapomnij o czerwieni. Jesienią królować będzie chłodna elegancja
Ojciec przedstawiał ją jako żonę. Ujawniła, co działo się w trasie
Ojciec przedstawiał ją jako żonę. Ujawniła, co działo się w trasie
Imię nosi 38 Polek. Rada Języka Polskiego je odradza
Imię nosi 38 Polek. Rada Języka Polskiego je odradza
Mieli ją odmłodzić o 10 lat. Tak wygląda po metamorfozie
Mieli ją odmłodzić o 10 lat. Tak wygląda po metamorfozie
Wsmaruj w patelnię. Po 15 minutach brud odejdzie całymi płatami
Wsmaruj w patelnię. Po 15 minutach brud odejdzie całymi płatami
Już tak nie wygląda. W nowej fryzurze jest nie do poznania
Już tak nie wygląda. W nowej fryzurze jest nie do poznania
Grał męża Małgosi w "M jak miłość". Paweł Okraska wraca na ekran
Grał męża Małgosi w "M jak miłość". Paweł Okraska wraca na ekran
Wsyp do toalety przed wizytą gości. Po 15 min będzie pachnieć
Wsyp do toalety przed wizytą gości. Po 15 min będzie pachnieć
Obierz i zrób nawóz. Będą kwitnąć aż do przymrozków
Obierz i zrób nawóz. Będą kwitnąć aż do przymrozków
Najgorszy moment na posolenie ziemniaków. Będą się długo gotować
Najgorszy moment na posolenie ziemniaków. Będą się długo gotować