Najlepszy przyjaciel każdego amatora domowych wypieków? Robot planetarny! Zobacz, na co zwrócić uwagę przy wyborze tego jedynego!

Nie chce Ci się długo i pracowicie wyrabiać ciasta? Męczy Cię ubijanie piany ręcznym mikserem lub trzepaczką? Robot planetarny oszczędzi Ci tej męki i cały trud weźmie na siebie.

Najlepszy przyjaciel każdego amatora domowych wypieków? Robot planetarny! Zobacz, na co zwrócić uwagę przy wyborze tego jedynego!
Źródło zdjęć: © Unsplash.com

28.10.2021 13:55

Każdy amator domowych wypieków wie, ile siły trzeba włożyć, aby dobrze wyrobić ciasto drożdżowe lub chlebowe. Podobnie jest z kruchym ciastem, które trzeba dobrze połączyć, ale nie wolno zbytnio ogrzewać go w dłoniach, aby nie straciło swojej kruchości i nie stało się twarde. Właśnie z tego powodu wielu osobom po prostu nie chce się tego robić. A przecież można sobie ułatwić życie i wykorzystać do tej pracy robota planetarnego. Jest ich prawdziwa mnogość na rynku, jak więc wybrać najlepszy? Czym kierować się podczas wyboru i na co zwrócić szczególną uwagę?

Czym różni się robot planetarny od zwykłego miksera?

Mikser i robot planetarny to dwa różne urządzenia – warto mieć to na uwadze. W zwykłym mikserze, nawet takim, który fabrycznie umieszczony jest na specjalnym stojaku, dwa mieszadła obracają się wokół własnej osi. Natomiast w robocie planetarnym mieszadło jest jedno i oprócz ruchów wokół własnej osi wykonuje ruch wokół ścianek misy. Zapewnia to precyzyjne wymieszanie składników, gdyż końcówki docierają do całej zawartości naczynia. Można śmiało powiedzieć, że taki mikser pracuje samodzielnie, a my tylko dokładamy kolejne składniki podczas jego działania.

Moc ma moc, czyli wybierz odpowiednią siłę

Moc robota planetarnego to jeden z najważniejszych kryteriów wyboru urządzenia. Dla wielbicieli bezy, kremów na bitej śmietanie czy lekkich ucieranych ciast w zupełności wystarczy robot o mocy 600–800 W. Jednak ta moc może już nie poradzić sobie z ciastem chlebowym czy drożdżowym. Te ciasta są już znacznie gęstsze w swojej strukturze, więc robot potrzebuje więcej mocy, aby dobrze je zagnieść. Przyjmuje się, że teoretycznie 1000 W powinno wystarczyć, ale warto sięgnąć po najsilniejsze urządzenia, czyli na przykład te o bazowej mocy 1200 W oraz maksymalnej wynoszącej aż 2400 W, a taką właśnie moc ma mikser planetarny 1588/7 Classica marki Ariete. Takiemu robotowi planetarnemu nie oprze się żadne ciasto, a mocniejszy silnik wytrzyma znacznie większe obciążenie bez szwanku dla swojej trwałości i kondycji.

Misa robota planetarnego

Obraz
© materiały partnera

Mała czy duża – jaka pojemność jest najpraktyczniejsza? Małe misy wyglądają zgrabniej niż te duże, więc czasami zdarzają się wątpliwości, czy aby na pewno duża jest potrzebna. Jednak biorąc pod uwagę to, że taki robot ma być jak najbardziej pomocny i odciążać nas w kuchni, duża misa jest konieczna. Wystarczy pomyśleć o dużym bochenku chleba, bułkach na weekend dla całej rodziny czy choćby o cudownie pysznym torciku bezowym. Do ich przygotowania mała misa może być niepraktyczna. Warto również zwrócić uwagę na materiał, z jakiego jest wykonana. Najpraktyczniejsze są metalowe, gdyż są trwalsze i łatwiejsze do umycia niż plastikowe. Pojemność misy 5,5 litra jest w tym przypadku doskonała, a jeśli dodać do tego zestaw końcówek, dzięki którym żaden rodzaj ciasta nie będzie straszny – mamy prawdziwy zestaw do zadań specjalnych.

Praca pulsacyjna

Praca pulsacyjna oraz system powolnego startu z płynną regulacją prędkości o dużym zakresie (na przykład od 30 do 172 obrotów na minutę) są bardzo przydatnymi funkcjami. Sprawdzają się m.in. w przypadku łączenia składników o różnej gęstości lub sypkich z płynami.

Mieszanie

Obraz
© materiały partnera

Idealne spasowanie misy z końcówkami daje pewność, że robot bez problemu poradzi sobie zarówno z małymi, jak i dużymi porcjami ciasta. Nic nie będzie zalegało na dnie misy, a więc odpada konieczność dodatkowego ręcznego mieszania. Warto pamiętać, aby sprawdzić to przed zakupem, gdyż może się okazać, że robot planetarny zamiast pomóc i wyręczyć, nastręczy niepotrzebnych nerwów.

Zagniatanie

Obraz
© materiały partnera

Zagniatanie gęstych ciast jest prawdziwą zmorą dla tych, którzy robią to ręcznie. Także i w tym przypadku robot planetarny może nas wyręczyć. Specjalny hak wykorzystując maksymalną moc silnika, sprawi, że nawet najtwardsze ciasto powstanie bez naszego wysiłku. Domowy chleb stanie się codziennością, bo będzie powstawał łatwo i bez wysiłku.

Robot planetarny najlepszym przyjacielem amatora domowych wypieków

Dobry robot planetarny potrafi precyzyjnie i bez trudu wyrobić każdy rodzaj ciasta. Zauważy to każdy, kto choć raz go używał i poczuł, że ciasto powstaje praktycznie samo. To wielka zaleta w czasach, kiedy jesteśmy zabiegani, a każda minuta często jest na wagę złota. Mikser planetarny 1588/07 z serii Classica marki Ariete spełnia wszystkie warunki, jakimi powinien charakteryzować się najlepszy tego typu sprzęt. Aby zadbać o swoje zdrowie, trzeba zwracać uwagę na to, co się je, dlatego warto samodzielnie piec ciasta oraz codzienne pieczywo. Mając pod ręką dobry robot planetarny, można bez trudu cieszyć się smakiem i zapachem domowych wypieków.

Źródło artykułu:Materiał Partnera
robot planetarnyrobotkuchnia
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (14)