GotowaniePrzepisyNajostrzejsze paprczyki świata

Najostrzejsze paprczyki świata

Najostrzejsze paprczyki świata
Źródło zdjęć: © Jupiterimages
31.10.2007 11:03, aktualizacja: 29.06.2010 01:30

Najostrzejsze na świecie papryczki chili
odkryli naukowcy z amerykańskiego stanu Nowy Meksyk. Informację na
ten temat podaje serwis internetowy EurekAlert.

Najostrzejsze na świecie papryczki chili odkryli naukowcy z amerykańskiego stanu Nowy Meksyk. Informację na ten temat podaje serwis internetowy EurekAlert.

Nowo odkryta odmiana papryczek pochodzi z indyjskiej prowincji Assam. "Jej nazwa - Bhut Jolokia, tj. +duch chili+, mogła wziąć się stąd, że po zjedzeniu tych ostrych papryczek jesteś gotów wyzionąć ducha" - uważa kierujący badaniami dr Paul Bosland, dyrektor Instytutu Papryczek Chili na Uniwersytecie Stanu Nowy Meksyk w Las Cruses.

Bosland zebrał nasiona odmiany podczas wizyty w Indiach w 2001 roku. Następnie przez trzy lata hodował z nich w warunkach laboratoryjnych rośliny, tak by uzyskać wystarczającą ilość nasion papryczki do testów polowych.

Bhut Jolokia została wpisana na listę Światowych Rekordów Guinessa, jako najostrzejsza z dotychczas znanych papryczek chili. W powtarzanych kilkakrotnie testach uzyskała bowiem 1 mln jednostek w skali ostrości Scoville'a (Scoville heat units - SHU), czyli niemal dwukrotnie więcej niż królująca do tej pory odmiana Red Savina (577 tys. jednostek).

Zdaniem dra Boslanda, intensywnie ostry smak Bhut Jolokia może znaleźć praktyczne zastosowanie w przemyśle spożywczym - jako wydajna przyprawa do paczkowanej żywności. (PAP) jjj/ tot/

ZOBACZ TEŻ:

Źródło artykułu:PAP