Najsłodsze cytrusy. Uważaj, mogą wywołać zatrucie

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

/ 5Warto wiedzieć

Obraz
© iStock.com

Mandarynki to młodsze kuzynki pomarańczy. Są jednymi z najmierniejszych i najsłodszych cytrusów. Łatwiej się je obiera i dzieli na cząstki. Kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. Jednak wybierając i kupując mandarynki, należy pamiętać o kilku zasadach. W przeciwnym razie możemy narazić się na zatrucie pokarmowe.

/ 5Muszą przebyć daleką drogę

Obraz
© iStock.com

Sezon na mandarynki rozpoczyna się w październiku i trwa do lutego. Do Polski trafiają głównie z Hiszpanii i Włoch, ale w sklepach znajdziemy również owoce z Ameryki Południowej i RPA. Mandarynki z Europy mają do przebycia krótką drogę, dlatego są dojrzałe i soczyste. Natomiast importowane z Ameryki Południowej czy Afryki mogą się okazać nieświeże. Ich jakość jest w dużej mierze uzależniona od tego, ile czasu spędzają w transporcie. Dlatego też, aby przetrwać 2-3 tygodniową drogę zrywane są jeszcze jako niedojrzałe.

/ 5Pyszne i zdrowe?

Obraz
© iStock.com

Mandarynki są źródłem witaminy C i A oraz minerałów takich jak wapń, potas i fosfor. Warto pamiętać, że to w białej błonie owoców, którą przeważnie odbieramy, znajduje się najwięcej pektyn i witaminy P. Jest ona potrzebna do wchłaniania witaminy C. W stugramowej porcji znajdziemy ok. 45 kalorii.

/ 5Jak wybrać najlepsze?

Obraz
© Shutterstock.com

Owoce dojrzewające w drodze do miejsca sprzedaży są droższe i mniej aromatyczne. Nieświeży miąższ mandarynek jest suchy, a skórka pomarszczona. Przy wyborze owoców kierujmy się wyglądem. Zwróćmy uwagę, by były dobrze wybarwione i niezbyt twarde, ale bez pustych miejsc pod skórką. Po ściśnięciu mandarynka powinna delikatnie pachnieć.

/ 5Nie zapominaj o myciu

Obraz
© 123RF.COM

Aby owoce przetrwały transport i nie zepsuły się w drodze, muszą zostać odpowiednio zabezpieczone. Dlatego powinniśmy dokładnie umyć mandarynki przed obraniem i zjedzeniem. Na ich skórce znajdują się zanieczyszczenia i konserwanty takie, jak miód pszczeli, wosk carnauba i szelak. Mogą one prowadzić do alergii, podrażnień i zatrucia pokarmowego.

Wybrane dla Ciebie
Mały Kordian podbił pociąg. Choinki w PKP
Mały Kordian podbił pociąg. Choinki w PKP
Tak pokazała się na spotkaniu z harcerzami. Kolor to hit sezonu
Tak pokazała się na spotkaniu z harcerzami. Kolor to hit sezonu
Poszła na jarmark w Warszawie. Podsumowała dwoma słowami
Poszła na jarmark w Warszawie. Podsumowała dwoma słowami
Była hitem PRL-u, dziś jemy rzadziej. Opóźnia procesy starzenia
Była hitem PRL-u, dziś jemy rzadziej. Opóźnia procesy starzenia
Schudł 60 kg. Dziennikarz mówi, jak tego dokonał
Schudł 60 kg. Dziennikarz mówi, jak tego dokonał
Romansują w pracy. Detektywka mówi, o co proszą ją małżonkowie
Romansują w pracy. Detektywka mówi, o co proszą ją małżonkowie
Wsyp do zlewu zamiast sody. Odpływ odetka się od razu
Wsyp do zlewu zamiast sody. Odpływ odetka się od razu
"ZUS odmówił mi świadczeń". Mówi, co się stało
"ZUS odmówił mi świadczeń". Mówi, co się stało
Jej syn odebrał sobie życie. Ponad rok później sama zmarła
Jej syn odebrał sobie życie. Ponad rok później sama zmarła
Rozłóż na poddaszu, w piwnicy i garażu. Kuny nawet się nie zbliżą
Rozłóż na poddaszu, w piwnicy i garażu. Kuny nawet się nie zbliżą
Dodaj do kapusty wigilijnej. Teściowa spyta o przepis
Dodaj do kapusty wigilijnej. Teściowa spyta o przepis
Najmodniejsza spódnica na grudzień? Rozenek już się w niej pokazała
Najmodniejsza spódnica na grudzień? Rozenek już się w niej pokazała