Najsłodsze cytrusy. Uważaj, mogą wywołać zatrucie

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

/ 5Warto wiedzieć

Obraz
© iStock.com

Mandarynki to młodsze kuzynki pomarańczy. Są jednymi z najmierniejszych i najsłodszych cytrusów. Łatwiej się je obiera i dzieli na cząstki. Kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. Jednak wybierając i kupując mandarynki, należy pamiętać o kilku zasadach. W przeciwnym razie możemy narazić się na zatrucie pokarmowe.

/ 5Muszą przebyć daleką drogę

Obraz
© iStock.com

Sezon na mandarynki rozpoczyna się w październiku i trwa do lutego. Do Polski trafiają głównie z Hiszpanii i Włoch, ale w sklepach znajdziemy również owoce z Ameryki Południowej i RPA. Mandarynki z Europy mają do przebycia krótką drogę, dlatego są dojrzałe i soczyste. Natomiast importowane z Ameryki Południowej czy Afryki mogą się okazać nieświeże. Ich jakość jest w dużej mierze uzależniona od tego, ile czasu spędzają w transporcie. Dlatego też, aby przetrwać 2-3 tygodniową drogę zrywane są jeszcze jako niedojrzałe.

/ 5Pyszne i zdrowe?

Obraz
© iStock.com

Mandarynki są źródłem witaminy C i A oraz minerałów takich jak wapń, potas i fosfor. Warto pamiętać, że to w białej błonie owoców, którą przeważnie odbieramy, znajduje się najwięcej pektyn i witaminy P. Jest ona potrzebna do wchłaniania witaminy C. W stugramowej porcji znajdziemy ok. 45 kalorii.

/ 5Jak wybrać najlepsze?

Obraz
© Shutterstock.com

Owoce dojrzewające w drodze do miejsca sprzedaży są droższe i mniej aromatyczne. Nieświeży miąższ mandarynek jest suchy, a skórka pomarszczona. Przy wyborze owoców kierujmy się wyglądem. Zwróćmy uwagę, by były dobrze wybarwione i niezbyt twarde, ale bez pustych miejsc pod skórką. Po ściśnięciu mandarynka powinna delikatnie pachnieć.

/ 5Nie zapominaj o myciu

Obraz
© 123RF.COM

Aby owoce przetrwały transport i nie zepsuły się w drodze, muszą zostać odpowiednio zabezpieczone. Dlatego powinniśmy dokładnie umyć mandarynki przed obraniem i zjedzeniem. Na ich skórce znajdują się zanieczyszczenia i konserwanty takie, jak miód pszczeli, wosk carnauba i szelak. Mogą one prowadzić do alergii, podrażnień i zatrucia pokarmowego.

Wybrane dla Ciebie
Wbij w ziemię właśnie teraz. Krety prędko nie wrócą
Wbij w ziemię właśnie teraz. Krety prędko nie wrócą
Skończyła 82 lata. Jedyne czego żałuje, to sesji dla "Playboya"
Skończyła 82 lata. Jedyne czego żałuje, to sesji dla "Playboya"
"Dochodziło do awantur". Partner pierwszy zauważył objawy choroby
"Dochodziło do awantur". Partner pierwszy zauważył objawy choroby
"Trójkąt śmierci" na twarzy. Nigdy nie wyciskaj
"Trójkąt śmierci" na twarzy. Nigdy nie wyciskaj
Poproś o "rum raisin nails". Oto najmodniejszy manicure na jesień
Poproś o "rum raisin nails". Oto najmodniejszy manicure na jesień
Pijesz kawę z mlekiem? Proktolog wskazał, kto powinien przestać
Pijesz kawę z mlekiem? Proktolog wskazał, kto powinien przestać
Najgorszy moment na umycie zębów. Wtedy robią się żółte
Najgorszy moment na umycie zębów. Wtedy robią się żółte
Chwile przed wylotem zniszczył obrączkę. Kim jest Faustyna Martyniuk?
Chwile przed wylotem zniszczył obrączkę. Kim jest Faustyna Martyniuk?
Niedawno skończyła 74 lata. Ten gest poruszył fanów
Niedawno skończyła 74 lata. Ten gest poruszył fanów
Nie tylko aktorstwo. Aż trudno uwierzyć, co robi po godzinach
Nie tylko aktorstwo. Aż trudno uwierzyć, co robi po godzinach
W rok pochowała 43 bliskich. Mówi głośno, na co zmarli
W rok pochowała 43 bliskich. Mówi głośno, na co zmarli
Ma słabość do "nagich" sukienek. "Czuję się w nich pięknie"
Ma słabość do "nagich" sukienek. "Czuję się w nich pięknie"