Najzdrowszy rodzaj chleba. Ekspertka wskazała bez wahania

Pieczywo stanowi ważną część jadłospisu większości Polaków. Jakie jednak wybrać, aby sięgnąć po te najzdrowsze? Dziennikarka słynąca z materiałów o zdrowym żywieniu zabrała głos.

Ekspertka radzi, jaki chleb kupować
Ekspertka radzi, jaki chleb kupować
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Picasa

07.08.2024 | aktual.: 08.08.2024 09:15

Po chleb czy bułki sięgamy zwykle przy okazji śniadań lub kolacji. W sklepach dostaniemy m.in. pieczywo białe i razowe. Większość osób zdaje sobie sprawę, że to ciemniejsze jest zdrowszym wyborem. Czy istnieje jednak konkretny gatunek, po który możemy sięgać bez obaw?

Odpowiedzi na to pytanie postanowiła udzielić na Instagramie Katarzyna Bosacka. Dziennikarka zwróciła uwagę na ważną różnicę pomiędzy chlebem wielo- a pełnoziarnistym. Który z nich jest godny polecenia?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz wybrać zdrowo? O tym pamiętaj

Katarzyna Bosacka zdobyła rozpoznawalność, prowadząc takie formaty jak m.in. "Wiem, co jem" oraz "Wiem, co kupuję", które ukazywały się na TVN Style. Dziennikarka prowadzi prężnie się rozwijające konto na Instagramie, za pośrednictwem którego dzieli się z internautami swoimi zakupowymi wskazówkami. Niedawno Bosacka wzięła na tapet temat pieczywa. "Jak kupować chleb, aby był zdrowy?" - odpowiedź na to nurtujące pytanie znaleźliśmy w nagraniu.

Jak dowiadujemy się z materiału Bosackiej, chleb pełnoziarnisty jest zrobiony z pełnego ziarna, czyli bielma i łuski. Posiada mnóstwo błonnika, minerałów i witamin m.in. tych z grupy B. Jednak w sklepach możemy też natrafić na chleb wieloziarnisty, "z dodatkiem ziarna", "pełne ziarna". Na te trzeba uważać, gdyż tylko udają pełnoziarniste pieczywo - po przekrojeniu widzimy bowiem, że to zwyczajne pszenne pieczywo z pewną ilością ziaren.

- Dobrym rozwiązaniem jest chleb pełnoziarnisty - graham, czyli z mąki pszennej, pełnoziarnistej. Ma zupełnie inny kolor niż zwykły pszenny, bo ma w sobie otręby (...). Najzdrowszy będzie jednak chleb pełnoziarnisty, ale z mąki żytniej oraz chleb razowy. Jest on wypiekany z "grubej" mąki, mielonej tylko raz - wyjawiła dziennikarka.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

© Materiały WP

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Komentarze (23)