We Włoszech jest zakazana. W Polsce wciąż jest hitem

Ryba maślana to zły wybór
Ryba maślana to zły wybór
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | J_Langmann

04.08.2024 13:00, aktual.: 04.08.2024 14:19

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zasady zdrowego żywienia wskazują, aby ryby stanowiły sporą część naszego jadłospisu. Wiele gatunków rzeczywiście jest polecanych przez dietetyków. Niestety wciąż często sięgamy również po takie, od których najlepiej jest trzymać się z daleka. Jedną z nich jest ryba maślana.

Ryby maślane to określenie używane w przypadku kilku gatunków. Najczęściej w ten sposób mówimy o kostropaku, eskolarze oraz pompilu. Warto wiedzieć, że np. we Włoszech, w Japonii czy USA sprzedaż tej ryby jest zakazana.

Ryby maślane zawierają dużo smacznego i tłustego mięsa. Jak przeczytamy na dietetycy.org, w przypadku dwóch gatunków ponad 90 proc. zawartych tłuszczów to pochodne parafiny, których ludzki organizm nie trawi. Co gorsza, z tego powodu zjedzenie takich ryb może wywołać nieprzyjemne skutki uboczne. Dietetycy odradzają spożywanie tej ryby zwłaszcza kobietom w ciąży, dzieciom oraz osobom starszym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ogranicz jej spożywanie. Może powodować przykre dolegliwości

W polskich sklepach, kupując rybę maślaną, dostaniemy najczęściej kostropaka i eskolara. Ze względu na wysoką zawartość wspomnianych pochodnych parafiny (estrów), częste spożywanie tych ryb może się odbić na naszym zdrowiu. W jaki sposób? Wszystko zacznie się od problemów z układem trawiennym; mdłościami, wymiotami, biegunką, bólami żołądka, ale też bólami głowy. Mogą się jednak pojawić problemy z sercem, a także zmiany skórne.

Co więcej, pierwsze niepokojące objawy mogą się pojawić już ok, 2,5 godziny po zjedzeniu niezdrowej ryby. Zwykle ustępują w przeciągu 24 godzin.

Ryba maślana to samo zło?

Dietetycy radzą ograniczyć spożywanie ryb maślanych. Czy jednak te gatunki rzeczywiście nie zawierają żadnych składników odżywczych? Otóż nie. W rybach maślanych występuje dużo niacyny, czyli jednej witaminy z grupy B. Warto wiedzieć, że niacyna jest niezbędnym składnikiem do tego, aby nasz mózg oraz układ nerwowy funkcjonowały prawidłowo.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

© Materiały WP

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (19)
Zobacz także