Nasiona chia - idealne dla sportowców i osób na diecie
Zawierają aż 25% błonnika, który poprawia metabolizm, tym samym zmniejszając uczucie głodu.
24.07.2015 | aktual.: 30.07.2015 15:03
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wyglądające jak ziarenka maku nasiona chia słyną ze swoich zdrowotnych właściwości, mają bardzo szerokie zastosowanie. Są przeznaczone dla sportowców, ponieważ dobrze wchłaniają i na długo zatrzymują wodę.
Inaczej nazywane* szałwią hiszpańską* zawierają przeciwutleniacze, które walczą z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za starzenie skóry oraz infekcje. Chia zawierają nawet 25% błonnika, który poprawia metabolizm, tym samym zmniejszając uczucie głodu. Nasiona po namoczeniu nawet dziesięciokrotnie mogą zwiększyć swoją objętość.
Nasiona chia to również niezastąpione źródło kwasów tłuszczowych Omega3 i Omega6, które przyczyniają się do zmniejszenia złogów cholesterolu w naczyniach krwionośnych. Ich spożywanie obniża ciśnienie tętnicze krwi, a także ogranicza wchłanianie cholesterolu. Chia mają zdolność zatrzymywania i wchłaniania wody. Poprawiają pracę mózgu oraz wspomagają koncentrację. Zaobserwowano, że pomagają zwalczać depresję. Nie zawierają glutenu, więc mogą je spożywać osoby chore na celiakię. Brak smaku nasion chia sprawia, że można dodawać je do wielu potraw.
- Nasiona chia przybierają smak produktów z którymi się je miesza. Można z nich zrobić pudding, zalewając nasiona mlekiem kokosowym. Doskonale smakują ze świeżymi jogurtami lub w połączeniu z jogurtem naturalnym - tłumaczy redaktor miesięcznika „Vita”, Dorota Mirska-Królikowska.