Cukier i węglowodany proste w diecie
Jeśli zależy ci na zdrowej i młodo wyglądającej cerze, przypomnij sobie powiedzenie dotyczące tego, że jesteś tym, co jesz. W tym przypadku jest ono wyjątkowo trafne. Jedzenie zbyt dużej ilości rafinowanego cukru i żywności przetworzonej nie tylko powoduje tycie, ale sprawia, że wyglądasz starzej. To przez proces zwany glikacją, podczas którego cząsteczki cukru dołączają się do białek w skórze (w tym kolagenu) powodując, że stają się one sztywne i zniekształcone. Prowadzi to do utraty elastyczności cery, skutkuje zanikiem owalu twarzy, obrzękami i zmarszczkami.
Lekarze i naukowcy ostrzegają, że najbardziej niebezpieczne są duże dawki cukrów prostych, szczególnie jeśli fundujemy je sobie na pusty żołądek. Pomyśl o tym, kiedy następnym razem wyjdziesz z domu bez śniadania i "w biegu" zjesz batona albo drożdżówkę.
Spożywanie cukrów prostych może prowadzić także do stanów zapalnych w organizmie. Wytwarzane są wtedy enzymy, które rozkładają kolagen i elastynę, co także prowadzi do utraty jędrności skóry i powstawania zmarszczek. Jeśli chcesz im zapobiec, ogranicz spożycie rafinowanych cukrów i węglowodanów prostych.