Nie jedz tych części kurczaka. Gromadzą się w nich pasożyty

Mięso z kurczaka to jedno z najpopularniejszych mięs w polskiej kuchni. Warto jednak wiedzieć, których części kurczaka unikać, ponieważ nawet odpowiednia obróbka nie gwarantuje pozbycia się z nich ewentualnych pasożytów.

Nie jedz tych części kurczaka. Gromadzą się w nich pasożytyUważaj na te części kurczaka. Mogą zawierać pasożyty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
22

Mięso z kurczaka to jedno z najczęściej spożywanych mięs, zarówno w Polsce, jak i na świecie. Jest stosunkowo niedrogi i można z niego szybko wyczarować smaczne i pożywne danie. Sprawdzi się jako baza do zupy, podstawa drugiego dania lub jego element.

Choć mięso z kurczaka uważane jest za zdrowie, nie wszystkie jego części nadają się do jedzenia. Warto wiedzieć, których kawałków raczej unikać, by nie narazić się na przykre dla zdrowia konsekwencje.

Gotujesz kurczaka? Uważaj na pasożyty

Choć wydaje się, że np. do rosołu spokojnie można włożyć praktycznie każdą część kurczaka, prawda jest zupełnie inna. W niektórych jego częściach gromadzą się odporne na wysoką temperaturę pasożyty i nawet odpowiednia obróbka cieplna nie sprawi, że potrawa będzie się nadawała do jedzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowany filet z kurczaka w kawowej marynacie. To danie nie ma sobie równych

Niestety konsekwencją zjedzenia mięsa zawierającego pasożyty lub potrawy, do której przygotowania użyto takiego kawałka, mogą być poważne. Najczęściej dochodzi do zatrucia, które objawia się wymiotami, bólem brzucha, niestrawnością czy biegunką.

Uważaj na te części kurczaka. Unikaj ich w swojej kuchni

Do jedzenia nie nadają się trzy części kurczaka. Chodzi dokładnie o jego głowę, którą niektórzy wkładają np. do rosołu, płuca i ogon. Pierwsza z wymienionych części może zawierać wiele toksyn, w płucach kurczaków często znajdują się właśnie pasożyty i bakterie, podobnie ma się sytuacja z ogonem (kuprem), który dodatkowo znajduje się blisko kurzego układu wydalniczego.

Warto też pamiętać, aby mięso z kurczaka poddawać dokładnej obróbce termicznej i nigdy nie jeść go na surowo. Dodatkowo należy pamiętać o dokładnym umyciu deski, na której kroimy mięso oraz noży. Po obróbce należy też dokładnie umyć ręce, by nie przenosić ewentualnych drobnoustrojów na inne produkty.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

© Materiały WP

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Zapach starszych ludzi. Wiadomo, skąd się bierze
Zapach starszych ludzi. Wiadomo, skąd się bierze
Zwrócił się do Nowackiej. Poszło o lekcje na temat miesiączki
Zwrócił się do Nowackiej. Poszło o lekcje na temat miesiączki
Pod żadnym pozorem nie wyrywaj siwych włosów. Grozi przykrymi konsekwencjami
Pod żadnym pozorem nie wyrywaj siwych włosów. Grozi przykrymi konsekwencjami
Pies cię iska? Oto co chce ci powiedzieć
Pies cię iska? Oto co chce ci powiedzieć
Wskoczyła w zwiewną midi. Idealna propozycja na wiosnę
Wskoczyła w zwiewną midi. Idealna propozycja na wiosnę
Rośnie ci przed domem? Lepiej uważaj
Rośnie ci przed domem? Lepiej uważaj
Pojadą do sanatorium bez kolejki. Oto warunki
Pojadą do sanatorium bez kolejki. Oto warunki
Biodrówki wracają do łask? Pisarek już w nich paraduje
Biodrówki wracają do łask? Pisarek już w nich paraduje
Zrób to przed snem. "Odpłyniesz" w 3 minuty
Zrób to przed snem. "Odpłyniesz" w 3 minuty
Usiadła na kanapie w obłędnej stylizacji. Buty to prawdziwa petarda
Usiadła na kanapie w obłędnej stylizacji. Buty to prawdziwa petarda
Nie tytułuj tak przelewów. Adwokatka ostrzega przed konsekwencjami
Nie tytułuj tak przelewów. Adwokatka ostrzega przed konsekwencjami
"Policzek dla kelnera". To największy błąd przy dawaniu napiwku
"Policzek dla kelnera". To największy błąd przy dawaniu napiwku