Nie kupuj bobu, gdy zauważysz. Będzie niejadalny

Bób to jedno z najpopularniejszych warzyw sezonowych. Jest smaczny, zdrowy, niskokaloryczny, a do tego, bardzo syty. Zdarza się jednak, że po ugotowaniu nie smakuje najlepiej. Wyjaśniamy, dlaczego tak się dzieje.

bóbSprawdź, jak wybrać najsmaczniejszy bób
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Bób to źródło cennego białka, a także wielu witamin i minerałów. Nic więc dziwnego, że w trakcie sezonu tak wiele osób decyduje się na zakup tego niezwykłego warzywa. Ważna jest jednak jakość produktu, bowiem przekłada się ona nie tylko na smak, ale przede wszystkim na zawartość cennych składników odżywczych. Na zakupach trzymaj się poniższych wskazówek.

Chcesz kupić dobry bób? Trzymaj się tych zasad

Najczęściej sprzedawany jest foliowych woreczkach strunowych. Niestety, przechowywanie go w plastiku tylko przyśpiesza psucie się warzywa. Sprawa komplikuje się jeszcze bardziej, jeśli opakowania znajdują się na pełnym słońcu. Taki bób "gotuje się" w plastiku, a przez to jest po prostu nieświeży i co za tym idzie, niesmaczny. W czasie zakupów zwróć uwagę na to, jak jest on przechowywany. Postaraj się wybrać taki, który znajduje się cieniu - jeśli to stragan na świeżym powietrzu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie tylko bób. Najlepsze produkty sezonowe na lato

Przypatrz się też temu, jaki ma kolor i kształt. Świeży bób jest zielony, a jego ziarna są niewielkie, o regularnym kształcie. Wszelkie zmiany odcienia oznaczają, że zaczyna się on psuć. Dla pewności otwórz opakowanie i sprawdź zapach. Jeśli wyczuwasz kwaśną, nieprzyjemną woń, powstrzymaj się od zakupu.

Z czym jeść bób?

Bób obfituje w szereg witamin i minerałów, takich jak żelazo, kwas foliowy, potas czy sód. Równie dobrze smakuje solo, bez żadnych dodatków, jak i polany niewielką ilością masła i posypany szczyptą soli. Wiele osób okrasza go podprażoną bułką tartą, ale wtedy przestaje być on zwykłą, zdrową przekąską - składniki te są bardzo kaloryczne.

Jeśli chcesz, żeby bób stanowił pełnoprawne, wartościowe danie, przygotuj sałatkę z bobem. Do ugotowanego, obranego ze skórki warzywa dodaj świeżego ogórka, rzodkiewkę, pomidora, fetę i pół awokado. Całość polej niewielką ilością soku z cytryny, a także dopraw do smaku pieprzem. Taka sałatka zawiera dużo białka, a także zdrowe tłuszcze, które wspierają prawidłową pracę układu odpornościowego i nerwowego. Jest ona na tyle syta, że z powodzeniem zastąpi obiad.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Była ikoną telewizji. Dziś znów przypomniała o sobie
Była ikoną telewizji. Dziś znów przypomniała o sobie
Wrzuciła nową grafikę. Damięcka reaguje na decyzję sejmu
Wrzuciła nową grafikę. Damięcka reaguje na decyzję sejmu
Zapomnij o czerwieni. Jesienią królować będzie chłodna elegancja
Zapomnij o czerwieni. Jesienią królować będzie chłodna elegancja
Ojciec przedstawiał ją jako żonę. Ujawniła, co działo się w trasie
Ojciec przedstawiał ją jako żonę. Ujawniła, co działo się w trasie
Imię nosi 38 Polek. Rada Języka Polskiego je odradza
Imię nosi 38 Polek. Rada Języka Polskiego je odradza
Mieli ją odmłodzić o 10 lat. Tak wygląda po metamorfozie
Mieli ją odmłodzić o 10 lat. Tak wygląda po metamorfozie
Wsmaruj w patelnię. Po 15 minutach brud odejdzie całymi płatami
Wsmaruj w patelnię. Po 15 minutach brud odejdzie całymi płatami
Już tak nie wygląda. W nowej fryzurze jest nie do poznania
Już tak nie wygląda. W nowej fryzurze jest nie do poznania
Grał męża Małgosi w "M jak miłość". Paweł Okraska wraca na ekran
Grał męża Małgosi w "M jak miłość". Paweł Okraska wraca na ekran
Wsyp do toalety przed wizytą gości. Po 15 min będzie pachnieć
Wsyp do toalety przed wizytą gości. Po 15 min będzie pachnieć
Obierz i zrób nawóz. Będą kwitnąć aż do przymrozków
Obierz i zrób nawóz. Będą kwitnąć aż do przymrozków
Najgorszy moment na posolenie ziemniaków. Będą się długo gotować
Najgorszy moment na posolenie ziemniaków. Będą się długo gotować