Nie kupuj bobu, gdy zauważysz. Będzie niejadalny
Bób to jedno z najpopularniejszych warzyw sezonowych. Jest smaczny, zdrowy, niskokaloryczny, a do tego, bardzo syty. Zdarza się jednak, że po ugotowaniu nie smakuje najlepiej. Wyjaśniamy, dlaczego tak się dzieje.
Bób to źródło cennego białka, a także wielu witamin i minerałów. Nic więc dziwnego, że w trakcie sezonu tak wiele osób decyduje się na zakup tego niezwykłego warzywa. Ważna jest jednak jakość produktu, bowiem przekłada się ona nie tylko na smak, ale przede wszystkim na zawartość cennych składników odżywczych. Na zakupach trzymaj się poniższych wskazówek.
Chcesz kupić dobry bób? Trzymaj się tych zasad
Najczęściej sprzedawany jest foliowych woreczkach strunowych. Niestety, przechowywanie go w plastiku tylko przyśpiesza psucie się warzywa. Sprawa komplikuje się jeszcze bardziej, jeśli opakowania znajdują się na pełnym słońcu. Taki bób "gotuje się" w plastiku, a przez to jest po prostu nieświeży i co za tym idzie, niesmaczny. W czasie zakupów zwróć uwagę na to, jak jest on przechowywany. Postaraj się wybrać taki, który znajduje się cieniu - jeśli to stragan na świeżym powietrzu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przypatrz się też temu, jaki ma kolor i kształt. Świeży bób jest zielony, a jego ziarna są niewielkie, o regularnym kształcie. Wszelkie zmiany odcienia oznaczają, że zaczyna się on psuć. Dla pewności otwórz opakowanie i sprawdź zapach. Jeśli wyczuwasz kwaśną, nieprzyjemną woń, powstrzymaj się od zakupu.
Z czym jeść bób?
Bób obfituje w szereg witamin i minerałów, takich jak żelazo, kwas foliowy, potas czy sód. Równie dobrze smakuje solo, bez żadnych dodatków, jak i polany niewielką ilością masła i posypany szczyptą soli. Wiele osób okrasza go podprażoną bułką tartą, ale wtedy przestaje być on zwykłą, zdrową przekąską - składniki te są bardzo kaloryczne.
Jeśli chcesz, żeby bób stanowił pełnoprawne, wartościowe danie, przygotuj sałatkę z bobem. Do ugotowanego, obranego ze skórki warzywa dodaj świeżego ogórka, rzodkiewkę, pomidora, fetę i pół awokado. Całość polej niewielką ilością soku z cytryny, a także dopraw do smaku pieprzem. Taka sałatka zawiera dużo białka, a także zdrowe tłuszcze, które wspierają prawidłową pracę układu odpornościowego i nerwowego. Jest ona na tyle syta, że z powodzeniem zastąpi obiad.
Czytaj także: Wrzuć do wody i podlej truskawki. Braknie ci kobiałek
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl