FitnessNietolerancja alkoholu. Jak rozpoznać objawy? Poznaj najważniejsze przyczyny problemu

Nietolerancja alkoholu. Jak rozpoznać objawy? Poznaj najważniejsze przyczyny problemu

Nietolerancja alkoholu może niektórych zaskoczyć.
Nietolerancja alkoholu może niektórych zaskoczyć.
Źródło zdjęć: © 123RF
06.11.2020 13:42, aktualizacja: 01.03.2022 14:43

Nietolerancja alkoholu może się objawić na wiele różnych sposobów. Tak naprawdę początkowo wydaje się, że ból głowy czy mdłości świadczą o porządnym kacu, ale nie wolno bagatelizować niektórych niepokojących skutków ubocznych. Pamiętaj, że nietolerancja alkoholu ma podłoże genetyczne.

Jak się okazuje, nietolerancja alkoholu oznacza mniejsze wytwarzanie enzymów odpowiedzialnych za rozkład alkoholu w organizmie. Wszelkiego rodzaju objawy pojawią się niezależnie od tego, po jaki rodzaj trunku sięgniesz. Dlatego warto mieć się na baczności i obserwować swój organizm.

Nietolerancja alkoholu – jakie są główne przyczyny?

Najważniejszą przyczyną nietolerancji alkoholu jest wydzielanie znacznie mniejszej ilości enzymów odpowiedzialnych za rozkład tego związku. Niestety ma to podłoże genetyczne, więc tak naprawdę nie mamy żadnego wpływu na tę przypadłość. Jakie enzymy są potrzebne?

  • dehydrogenaza alkoholowa – rozkłada etanol do aldehydu octowego. To bardzo ważny enzym, który w pierwszej kolejności radzi sobie ze spożytym alkoholem. Jego zbyt duże nagromadzenie może powodować kaca;
  • dehydrogenaza aldehydu octowego – przekształca aldehyd w mniej szkodliwy kwas octowy, a dzięki niemu mijają objawy kaca.

Nietolerancja alkoholu – jak wyglądają objawy?

Oczywiście objawy nietolerancji alkoholu są dosyć mylące i mogą początkowo przypominać klasycznego kaca. Przede wszystkim pojawiają się:

  • migrenowe bóle głowy;
  • mdłości;
  • osłabienie organizmu;
  • zaczerwienienie skóry;
  • biegunka;
  • uderzenia gorąca;
  • przyspieszone bicie serca;
  • odczuwanie strachu przed śmiercią.

Nietolerancja alkoholu – czy istnieją jeszcze inne przyczyny?

Niektóre napoje alkoholowe mogą spowodować skutki zbliżone do nietolerancji alkoholu. Wino posiada związki siarki, które działają drażniąco, natomiast piwo zawiera chmiel albo gluten ze słodu. Także wódka może zawierać pozostałości białek zboża, które negatywnie wpływają na przyswajanie alkoholu. Warto w związku z tym wykonać odpowiednie badania, np. testy alergiczne, które ustalą, czy szkodzi konkretny rodzaj trunku, czy każdy alkohol.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (1)
Zobacz także