Nigdy nie kupuj orzechów na wagę. Dietetyk ostrzega
Orzechy kojarzymy ze zdrową przekąską, która ma wspomagać pracę serca, mózgu czy kondycję skóry. Niestety nie każde będą działać dobroczynnie, a wręcz przeciwnie. Niektóre z nich mogą nawet szkodzić. Znany dietetyk radzi, jakich lepiej unikać.
15.12.2024 16:55
Wielu ekspertów z dziedziny dietetyki zaleca spożywanie orzechów. Nie można im tego odmówić, że faktycznie zawierają mnóstwo dobroczynnych właściwości takich jak: witaminy z grupy B, witamina A, błonnik, magnez, cynk, potas, miedź, żelazo, kwas foliowy, omega 3 czy omega 6. Dodatkowo potrafią obniżać poziom cholesterolu, działają przeciwzapalnie, wspierają układ krwionośny i pamięć. Niestety te z niesprawdzonego źródła lub źle przechowywane mogą wyrządzić więcej szkód niż dobrego. Dowiedz się, na co zwrócić uwagę.
Jakie orzechy wybierać? Jak je przechowywać?
Orzechy bogate są w tłuszcz, dlatego nie powinny być przechowywane w wysokiej temperaturze z nieograniczonym dostępem do tlenu. W sklepach często możemy dostać je na wagę. To właśnie te okazują się najgorszym wyborem. W takich warunkach szybko mogą się zepsuć i stracić swój smak i aromat, przez co stają się niezdane do spożycia. Te w zamkniętych opakowaniach są dużo lepszą opcją, ponieważ nie mają szans ulec procesowi utlenienia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W domu również powinniśmy starać się przechowywać je w zamkniętym opakowaniu lub szklanym, zamykanym szczelnie słoiku. Dodatkowo warto umieścić je w zacienionym miejscu, najlepiej w szafce, gdzie nie ma dostępu do światła. Dzięki temu jak najdłużej zachowają świeżość.
Dietetyk radzi
W jednym ze swoich filmików na Instagramie, doktor dietetyki Michał Wrzosek wyjaśnia, jakie ryzyko może nieść spożywanie orzechów, szczególnie tych, które dostępne są w sklepach luzem.
- Lepiej uważaj. Produkty takie jak zboża, przyprawy, orzechy czy bakalie zwłaszcza te z ciepłego klimatu mogą być zanieczyszczone aflatoksyną, która potrafi modyfikować strukturę DNA i przyczyniać do powstawania nowotworów. Żeby zminimalizować ryzyko, kupuj żywność ze sprawdzonych źródeł i lepiej w zamkniętym opakowaniu niż na wagę. A otwartych opakowań nie przechowuj zbyt długo - tłumaczy doktor dietetyki Michał Wrzosek.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl