Jak rozpoznać dobre pikle?
Jeśli należysz do smakoszy kiszonych soków, musisz wiedzieć jak wybierać pikle, abyś mogła zdrowo raczyć się całą zawartością słoika. Pamiętaj, że naturalna fermentacja to proces trawienia wykonywany przez bakterie, grzyby i ich enzymy. Dzięki temu niektóre składniki stają się bardziej biodostępne, ale zwiększa się także zawartość witamin z grupy B i powstają substancje, których nie znajdziesz w surowym produkcie. Do tego częściowo zostają usunięte chociażby azotany czy kwas szczawiowy, które zjadasz ze świeżymi warzywami. Uważaj zatem na „pseudokiszonki” zakwaszane octem, które nie mają nic wspólnego z tym naturalnym procesem. W dodatku są często pasteryzowane, przez co pozbawione żywych kultur bakterii. Dbaj o to, aby wybierane przez ciebie soki czy „całe” kiszonki, nie były poddawane temperaturze wyższej niż 47°C. Zdrowy sok z pewnością znajdziesz w lodówce, a nie na zwykłej półce sklepowej, bowiem tylko ocet pozwala zakonserwować go tak, by mógł leżakować w temperaturze pokojowej. Najlepiej, jeśli kupisz soki od zaprzyjaźnionych rolników lub zrobisz sama w domu. To zdecydowanie najszybsza i najtańsza metoda na uzyskanie najzdrowszego kiszonego napoju.