Od mleka mamy po smakowite kawałki prosto do rączki – sprawdź, jak zadbać o rozszerzanie diety dziecka!

Pierwszym, zdecydowanie najdoskonalszym pokarmem, jakim żywi się mały człowiek, jest mleko matki. Jego skład został opracowany przez naturę w taki sposób, aby dostarczyć dziecku wszelkich niezbędnych dla zdrowego wzrostu i rozwoju składników odżywczych. W życiu każdego maluszka przychodzi jednak czas na rozszerzanie diety. Dowiedz się, jak to zrobić z korzyścią dla dziecka!

Od mleka mamy po smakowite kawałki prosto do rączki – sprawdź, jak zadbać o rozszerzanie diety dziecka!
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

Karmienie piersią – najlepszy pokarm dla maluszka

Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci w kwestii karmienia piersią jest jednoznaczne. Eksperci opiniują, że należy dążyć do wyłącznego karmienia malucha w ten sposób przez pierwsze 6 miesięcy jego życia. To właśnie pokarm matki zaspokaja zapotrzebowanie noworodków i niemowląt na niezbędne składniki odżywcze, zapewniając jednocześnie prawidłowy rozwój w ciągu pierwszego półrocza. Na uwagę zasługuje fakt, że nie istnieje górna granica, po której należy kategorycznie zaprzestać tego sposobu żywienia – karmiąca mama może więc żywić maluszka w ten sposób tak długo, jak czuje taką potrzebę przy jednoczesnym włączaniu do jego diety nowych pokarmów.

Rozszerzanie diety maluszka o dodatkowe pokarmy możesz rozpocząć, gdy ukończy on 4. miesiąca życia. Warto w tym celu skorzystać ze schematu żywienia niemowląt, który powstał w oparciu o doświadczenie pediatrów, lekarzy rodzinnych oraz rodziców małych dzieci. Zawarte w nim zalecenia mogą stanowić przewodnik dotyczący kolejności wprowadzania nowych smaków i konsystencji do codziennego menu dziecka.

Rozszerzanie diety niemowlęcia – jak zacząć?

Stworzony przez Sekcję Żywieniową Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci schemat żywienia niemowląt wskazuje, że 5.-6. miesiąc życia dziecka jest dobrym momentem na rozszerzanie diety. Większość półrocznych dzieci potrafi już siedzieć stabilnie z podparciem, zaczyna wykazywać zainteresowanie jedzeniem, a ich układ pokarmowy i immunologiczny jest rozwinięty na tyle, aby poradzić sobie z trawieniem innych produktów niż mleko.

Jako pierwsze nowości w diecie maluszka pojawiają się zwykle warzywa w formie gładkiego purée. Na początkowym etapie maluszek wciąż jeszcze może mieć silny odruch ssania i często wypycha jedzenie z ust za pomocą języka – warto wówczas wstrzymać się jeszcze pewien czas z wprowadzaniem do jego jadłospisu nowych dań. Jest to reakcja przejściowa, z czasem niemowlę rozpocznie doskonalenie umiejętności, jaką jest rozdrabnianie pokarmów za pomocą języka, a po pewnym czasie – samo zacznie otwierać buzię na widok zbliżającej się łyżeczki. Rozszerzanie diety warto rozpocząć od jednoskładnikowych, gładkich, warzywnych przecierów, później w takiej formie wprowadzać do diety maluszka owoce, a następnie pozostałe produkty – np. kleiki i kaszki dla niemowląt.

Wybór pierwszej kaszki dla niemowląt

Po gładkich przecierach warzywnych i owocowych można przejść do zapoznawania maluszka ze smakiem pierwszych zbóż, także tych, które zawierają gluten. W schemacie żywienia niemowląt rodzice znajdą informacje, że najlepiej włączyć do diety dziecka pierwszą kaszkę lub kleik po ukończeniu 17. tygodnia życia. Obecne zalecenia dotyczące glutenu w diecie maluszka nie narzucają kolejności, w jakiej produkty zbożowe powinny pojawiać się w jego diecie. Zwykle jednak rodzice w pierwszym etapie zapoznają swoją pociechę z przygotowanymi na bazie ryżu lub kukurydzy kleikami, a dopiero później decydują się na rozszerzanie diety o kaszki dla niemowląt przygotowane na bazie zbóż glutenowych – np. pszenicy, żyta czy jęczmienia.

Dlaczego tego typu produkty są tak ważne w diecie dziecka? W związku z intensywnym rozwojem potrzebuje ono coraz więcej energii – pomagają więc zaspokoić to zapotrzebowanie. To jednak nie wszystko. Tego typu produkty, np. kaszki Nestlé, są cennym źródłem żelaza i składników mineralnych oraz witamin, dzięki którym pociecha otrzymuje pełnowartościowy posiłek. Na sklepowych półkach rodzice znajdą wiele wariantów kaszek, które mogą włączyć do codziennego menu swojej pociechy – warto jednak zwracać uwagę na informacje zawarte na opakowaniu, m.in. związane z tym, dla jakiej grupy wiekowej przeznaczony jest dany produkt, aby upewnić się, że odpowiada on potrzebom wynikającym z etapu rozwoju, na jakim znajduje się maluszek. W okolicach 7-8. miesiąca podawane dziecku dania mogą już zawierać nieco większe cząstki. Właściwe rozszerzanie jego diety pozwoli mu nie tylko poznawać nowe smaki czy konsystencje, ale także rozwijać takie umiejętności jak żucie, gryzienie czy samodzielne jedzenie.

Wprowadzając nowe smaki do menu pociechy, wystarczy zadbać o kilka prostych zasad. Zapoznanie się ze schematem żywienia niemowląt i przyjazna atmosfera, w której maluszek będzie mógł odkrywać apetyczne nowości, z pewnością okażą się pomocne!

Ważna informacja
W okresie pierwszych 6 miesięcy życia dziecka zalecane jest wyłączne karmienie piersią. Po tym okresie należy rozpocząć wprowadzanie żywności uzupełniającej o odpowiedniej wartości odżywczej przy jednoczesnej kontynuacji karmienia piersią do ukończenia przez dziecko 2 lat i dłużej. Dzieci rozwijają się w różnym tempie, dlatego czas wprowadzenia posiłków uzupełniających należy skonsultować z lekarzem lub położną.

Artykuł powstał we współpracy z Nestlé

Źródło artykułu:Materiał Partnera

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)