WP

Olej abisyński - co o nim wiemy? Jak stosować?

Olej abisyński świetnie nawilża i poprawia koloryt skóry. Co jeszcze warto o nim wiedzieć? Jak działa na skórę i włosy? Sprawdziliśmy, dlaczego warto uwzględnić olej abisyński w codziennej pielęgnacji oraz jak go wykorzystać, robiąc kosmetyki w domu.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Olej abisyński jest niezastąpiony w pielęgnacji cery dojrzałej
Olej abisyński jest niezastąpiony w pielęgnacji cery dojrzałej (iStock.com, Fot: amy_lv)
WP

Co to jest olej abisyński?

Olej abisyński jest oznaczany w nomenklaturze INCI jako Crambe Abyssinica Seed Oil. Znajduje się w nasionach modraku abisyńskiego nazywanego również kapustą abisyńską, rośliny uprawianej głównie w Afryce Środkowej oraz Wschodniej, a także nad Morzem Śródziemnym.

Olej abisyński ma kolor słomkowy, nie posiada zapachu. Ma mniej oleistą konsystencję niż inne oleje roślinne (olej kokosowy czy olejek rycynowy). Z tego względu bardzo szybko wchłania się w głąb skóry, odżywiając ją od wewnątrz.

WP

W Polsce praktycznie nie uprawia się modraku abisyńskiego, ale drogocenny olej można dostać w sklepie zielarskim lub w drogeriach, które zajmują się sprzedażą naturalnych półproduktów do przygotowania domowych kosmetyków.

Warto również wiedzieć, że olej abisyński często zastępuje oleje mineralne w kolorowych kosmetykach (np. w cieniach do powiek).

Olej abisyński do twarzy i ciała

W składzie oleju abisyńskiego znajduje się kwas Omega-9 (kwas erukowy), który silnie natłuszcza i nawilża skórę, dlatego jest idealny do cery suchej oraz cery wrażliwej. Tworzy na skórze specjalną powłokę tzw. film chroniący przed utratą wody, a także promieniami UV. Z tego względu olej abisyński jest polecany do stosowania po opalaniu. Przeciwdziała także egzemom.

WP

Olej z modraku abisyńskiego może być używany przez osoby ze skórą atopową. Posiada również właściwości antyoksydacyjne, zapobiegając działaniu wolnych rodników, przez co sprawdza się u osób z cerą dojrzałą. Krem z olejem abisyńskim nie tylko będzie zapobiegał powstawaniu nowych zmarszczek, ale również wygładzi te, które pojawiły się na twarzy czy na szyi.

Jeśli pod oczami pojawiły się sińce, warto wklepać w nie kilka kropel olejku, który zniweluje oznaki zmęczenia.

Olej abisyński na włosy

Olej abisyński doskonale działa na zniszczone włosy, które stały się słabe po farbowaniu czy codziennym prostowaniu. W tym wypadku sprawdzi się olejowanie włosów dwa razy w tygodniu, nakładając na skalp głowy kilku kropel preparatu, który pozostawiamy na noc. Rano myjemy włosy szamponem i odżywką.

WP

Szampony, maski i odżywki do włosów to tylko niektóre produkty, które kupisz w super niskich cenach na WP radarOkazji.

Końcówki zabezpieczymy, wcierając w nie olejek przed każdorazowym prostowaniem lub suszeniem mechanicznym fryzury.

Olej abisyński do paznokci

Olej abisyński poradzi sobie również z łamliwymi paznokciami. Wystarczy nanieść kilka kropel preparatu na polerkę, a następnie dokładnie wetrzeć w płytkę.

WP

Paznokcie nie będą się rozdwajały. Staną się mocne i zdrowe. Polerowanie olejem abisyńskim warto połączyć z innymi zabiegami pielęgnacyjnymi, które wzmocnią płytkę.

Olej abisyński do rąk i stóp

Olej abisyński nie tylko wzmocni paznokcie, ale również będzie skutecznym preparatem do walki z przesuszoną skórą na dłoniach i stopach. Z łatwością usunie martwy zrogowaciały naskórek, który gromadzi się w okolicach pięt.

Po wmasowaniu olejku w ręce i stopy należy nałożyć bawełniane ochraniacze: rękawiczki oraz skarpetki. Zabieg najlepiej wykonywać po wieczornej pielęgnacji, tak aby olejek wchłonął się przez noc.

WP
Polub WP Kobieta
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP