Trwa ładowanie...
d3rlb09

Olej mineralny – fakty i mity

Wokół oleju mineralnego, który jest jednym z często występujących składników w kosmetykach, narosło wiele mitów. Trudno znaleźć substancję, która wywołałaby tak wiele kontrowersji. Z tego względu postanowiliśmy sprawdzić działanie oleju mineralnego, a tym samym obalić mity związane z jego stosowaniem.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Olej mineralny wywołuje wiele kontrowersji
Olej mineralny wywołuje wiele kontrowersji (Shutterstock.com)
d3rlb09

Co to jest olej mineralny?

Olej mineralny, nazywany również olejem parafinowym lub parafiną, jest pochodną ropy naftowej. Powstaje podobnie jak wazelina w wyniku jej destylacji. Dokładnie oczyszczona parafina jest składnikiem wiążącym w wielu kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji skóry dzieci oraz dorosłych.

W nomenklaturze INCI olej mineralny występuje pod różnymi nazwami m.in. mineral oil, izoparafina, vaselinum favum, paraffin oil, olej parafinowy, parafina, cerezyna lub petrolatum. Olej mineralny jest pozbawiony smaku i zapachu, a także koloru.

d3rlb09

Ze względu na jego częste stosowanie olej mineralny jako składnik ropy naftowej został dokładnie przebadany przez naukowców. Współczesne wymogi doprowadziły do bardzo szczegółowego oczyszczenia olejów mineralnych.

Parafina często jest stosowana jako skuteczny lek na zaparcia podawany doustnie, ponieważ oczyszcza organizm. Nie gromadzi się żołądku czy nerkach. Jest wydalany z organizmu w całości.

Choć od dawna znane są właściwości parafiny, to oleje mineralne nadal mają wielu przeciwników, którzy wyżej stawiają oleje roślinne wnikające w skórę.

Sposób działania oleju mineralnego

d3rlb09

Najczęściej olej mineralny jest składnikiem płynu do demakijażu, ponieważ usuwa pozostałości kosmetyków kolorowych z twarzy. Nie wchodzi jednak w reakcje ze skórą, jest dla niej obojętny – w przeciwieństwie do olejów roślinnych, które mogą być przyczyną występowania reakcji alergicznych.

Ponadto parafiny to tak naprawdę emolienty. Często występują w odżywkach do włosów oraz natłuszczających kremach do twarzy. Po kontakcie ze skórą tworzą na niej specjalny film zapobiegający przesuszeniom, ponieważ zatrzymują wodę w organizmie. Skóra jest nawilżona, utrzymuje również odpowiedni poziom pH. Inna budowa lipidów sprawia, że oleje mineralne nie mogą być wchłaniane przez skórę.

Kremy do twarzy, odżywki do włosów, balsamy do ciała... Wszystko to i znacznie więcej kupisz teraz taniej na WP radarOkazji.

Oleje mineralne jedynie zmiękczają, dlatego często są składnikiem balsamów do ciała, w których znajdziemy również substancje naturalne, które przenikając w głąb skóry częściej odpowiadają za zaczerwienienia i przesuszenia niż olej mineralny.

d3rlb09

Do jakiej skóry można stosować olej mineralny?

Olej mineralny jako składnik kosmetyków może być stosowany w przypadku skóry normalnej. Jako składnik kremów i balsamów z filtrem UV jest również łagodny dla dzieci.

Na oleje mineralne powinny jednak uważać osoby, które mają cerę trądzikową, cerę tłustą i cerę mieszaną. Parafina bądź wazelina w czystej postaci może zapychać pory, a tym samym doprowadzić do powstania większej liczby zaskórników.

Alternatywą dla kosmetyków z olejami mineralnymi będą kosmetyki naturalne robione w domu, w tym domowy krem do twarzy. Tylko w ten sposób będziemy mieli pewność, że nasza skóra przyjmuje jedynie naturalne składniki, które jej nie szkodzą.

d3rlb09

Podziel się opinią

Share

d3rlb09

d3rlb09
d3rlb09