Olej migdałowy - uniwersalny kosmetyk
Doskonale wpływa na stan skóry i włosów. Można go stosować zarówno w celach kosmetycznych, jak i kulinarnych.
22.01.2015 | aktual.: 22.01.2015 17:29
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
To jeden z ulubionych kosmetyków Włoszech i Hiszpanek. Doskonale wpływa na stan skóry i włosów. Można go stosować zarówno w celach kosmetycznych, leczniczych (eliminuje łuszczycę) jak i kulinarnych. Oto właściwości oleju migdałowego.
Migdałowiec pospolity, zwany również migdałowcem zwyczajnym i śliwą migdałem to pochodząca z Azji roślina wieloletnia. Dorasta maksymalnie do 10 metrów. Ma białe lub różowe kwiaty. Jej owoce nazywane są migdałami. To smaczne i zdrowe orzechy. Z nasion wytwarzany jest olejek migdałowy.
Olej z migdałowca otrzymuje się poprzez wyciskanie na zimno nasion, które zawierają 40-50 proc. tłuszczu. Tłoczony jest z dwóch odmian: słodkiej i gorzkiej. Temperatura tłoczenia wynosi ponad 30 stopni. Później olej zwykle poddaje się rektyfikacji (rodzaj destylacji) w celu usunięcia trujących związków.
Cenny skład
Olej migdałowy ma jasnożółty kolor, słodkawy smak i zapach. Zawiera 65-68 proc. kwasu oleinowego, 24-26 proc. kwasu linolowego, 6-8 proc. kwasu palmitynowego, do 2 proc. kwasu stearynowego, proteiny, witaminy (głównie A, PP, E oraz z grupy B, w tym kwas foliowy) i sole mineralne (m.in. fosfor, żelazo, wapń, potas, magnez).
Znalazł szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Jest składnikiem kremów, balsamów, peelingów i lotionów. Wykorzystywany jest do produkcji perfum i mydeł. Można go stosować bezpośrednio na skórę i włosy.
Przeznaczony jest do każdego rodzaju cery, jednak wykazuje najlepsze działanie w przypadku skóry suchej i wrażliwej. Ma właściwości nawilżające i odżywiające. Wygładza i uelastycznia skórę, leczy łuszczycę, egzemę, zapalenia skórne, łagodzi podrażnienia, ma działanie kojące. Zalecany jest do pielęgnacji delikatnej skóry wokół oczu.
Jeśli masz cellulit, po kąpieli smaruj skórę okrężnymi ruchami z wykorzystaniem olejku migdałowego - najlepiej dwa razy dziennie. Wyrównasz koloryt skóry, poprawisz jej ukrwienie i napięcie, uchronisz przed trudnymi warunkami atmosferycznymi (ostre słońce, silny wiatr, mróz). Zalecany jest po opalaniu, również w solarium.
Kilka kropli olejku dodanych do kremu, którym smarujemy twarz na co dzień, wpłynie bardzo korzystnie na kondycję skóry. Taki krem będzie miał działanie wygładzające, natłuszczające i przeciwzmarszczkowe.
Niewielką ilość oleju możemy zaaplikować na spierzchnięte usta. Produkt sprawdzi się również jako kosmetyk do demakijażu. Natomiast wtarty w paznokcie sprawi, że będą mocne i zdrowe.
U kobiet w ciąży wskazany jest co codziennego stosowania jako naturalny kosmetyk przeciw rozstępom.
Można smarować nim wszystkie części ciała od pierwszych tygodni ciąży. Co ważne, nie powoduje alergii.
Sprawdzi się w kuchni
Można dodawać go do sałatek, drugich dań (zwłaszcza z drobiu), zup, sosów. Pasuje również do deserów. Jego spożywanie bardzo dobrze wpływa na zdrowie. To dlatego od dawna uważany jest za produkt leczniczy.
Obniża poziom złego cholesterolu (frakcja LDL), wzmacnia odporność, korzystnie wpływa na układ nerwowy, pomaga uporać się ze stresem, spowalnia procesy starzenia, chroni przed chorobami układu moczowego.
Olej migdałowy kupimy w sklepach ze zdrową żywnością, dobrze zaopatrzonych delikatesach i supermarketach oraz sklepach zielarskich. Zwróćmy uwagę, czy jest to olej kosmetyczny czy spożywczy.
Butelkę należy przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu.
Ewa Podsiadły-Natorska/(EPN)/(kg), WP Kobieta