Olej rydzowy - wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie
Olej rydzowy to roślinny tłuszcz, który przed laty był niezwykle popularnym składnikiem kulinarnym. Po latach wraca do naszych domów, nie tylko jako dodatek do dań, lecz jako preparat leczniczy i pielęgnacyjny. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje olej rydzowy i jak go stosować?
08.11.2018 11:51
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kilka słów o oleju rydzowym
Olej rydzowy jest roślinnym tłuszczem uzyskiwanym w procesie tłoczenia nasion licznika siewnego. Roślina ta szerzej jest znana jako lnianka, lennica, judra czy rydzyk czy ryżyk. Nazwy rydz czy rydzyk pochodzą od brunatno-rdzawego koloru nasion.
Dawniej licznik uprawiany był jako roślina oleista. Obecnie lnianka rośnie dziko na terenie Azji i Europy. Jest spokrewniona z inną oleistą rośliną - rzepakiem. To właśnie rzepak, jak i tłuszcz pozyskiwany z nasion słonecznika, wyparły olej rydzowy z naszych kuchni.
Olej rydzowy charakteryzuje się złocistą lub czerwonobrunatną barwą, przejrzystością, mocnym aromatem i nietypowym posmakiem. W oleju rydzowym można wyczuć nuty gorczycy, orzechów i cebuli.
Wartościowy skład oleju rydzowego
Olej rydzowy zawdzięcza swoje liczne prozdrowotne właściwości składnikom odżywczym w nim zawartym. 90 proc. tłuszczów w oleju rydzowym to nienasycone kwasy tłuszczowe, z czego ponad połowę stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 oraz kwas linolowy.
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone stanowią natomiast 35 proc. tłuszczów w oleju rydzowym. Kwasy nasycone stanowią zaledwie 7-10 proc. tłuszczów. W składzie oleju rydzowego znajdują się także witaminy, a przede wszystkim witamina E. W 100 g tłuszczu rydzowego znajduje się nawet 110 mg tej witaminy. Olej rydzowy to także bogate źródło witaminy A i witamin z grupy B oraz lecytyny.
Właściwości prozdrowotne oleju rydzowego
Lista korzyści zdrowotnych wynikających ze stosowania oleju rydzowego jest bardzo długa. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę, że olej rydzowy wzmacnia odporność, działa ochronnie na serce, wątrobę, trzustkę, nerki, jelita oraz naczynia krwionośne. Eliminuje objawy atopowego zapalenia skóry, działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwwirusowo.
Olej rydzowy reguluje poziom cukru we krwi, wzmacnia florę bakteryjną jelit i stymuluje produkcję żółci. Olej rydzowy ze względu na dużą zawartość witamin E i A wykazuje również właściwości pielęgnujące skórę i włosy.
Olej rydzowy jako kosmetyk
Olej rydzowy często jest wykorzystywany jako składnik mydeł. Można go również stosować na skórę w formie czystego oleju, ponieważ zawiera antyoksydanty, które hamują procesy starzenia się i wygładzają skórę. Olej rydzowy można dodać do ulubionego kremu czy balsamu.
Z kolei na włosy, olej rydzowy można nakładać tak jak olej lniany. Należy jednak uważać, jeżeli występuje problem łupieżu czy skóra na głowie jest bardzo wrażliwa. Olej rydzowy najlepiej nakładać od połowy długości włosów lub na same końcówki.
Jak stosować olej rydzowy?
Aby korzystać z prozdrowotnych właściwości oleju rydzowego, wystarczy spożywać jedną łyżeczkę oleju na czczo. Taka porcja wystarczy, by olej rydzowy wspomógł organizm leczniczo i pielęgnująco. Niewielkie dawki oleju rydzowego nie nadszarpną twojego portfela. Sam olej rydzowy do najtańszych produktów nie należy. Ile kosztuje olej rydzowy? 250 ml oleju rydzowego kosztuje ok. 10-14 złotych. Można go kupić zazwyczaj w sklepach ze zdrową żywnością.