FitnessOlej spożywczy, na którym można smażyć 80 razy

Olej spożywczy, na którym można smażyć 80 razy

Olej spożywczy, na którym można smażyć 80 razy
Źródło zdjęć: © 123RF
09.08.2015 11:45, aktualizacja: 10.08.2015 10:44

Naukowcy opracowali olej spożywczy, który może być używany do smażenia aż 80 razy. Jak przekonują jego twórcy, jego składniki zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia i nowotworów.

Łącząc właściwości oleju palmowego i zioła z rodziny rutowatych (Rutaceaea) naukowcy opracowali olej spożywczy, który może być używany do smażenia aż 80 razy. Jak przekonują, jego składniki zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia i nowotworów.

Autorką receptury oleju, nazwanego AFDHAL, jest prof. Suhaila Mohamed z uczelni w Malezji. Swoje niezwykłe właściwości olej zawdzięcza naturalnym ekstraktom ziołowym, które są w stanie ograniczyć wchłanianie go przez przygotowywane potrawy o 85 proc. oraz sprawiają, że może być wielokrotnie używany (do smażenia i gotowania) bez utraty wartości odżywczych i wydzielania szkodliwych składników.

- Wyciąg z Rutaceaea to naturalny przeciwutleniacz, który zapobiega uszkodzeniom w strukturze oleju - wyjaśnia prof. Mohamed. - Dzięki temu, co potwierdziły testy laboratoryjne, na jednej porcji można smażyć aż do 80 razy bez szkodliwego wpływu na zdrowie, co w przypadku zwykłych olejów jest niemożliwe - dodaje.
- Inną zaletą tego produktu jest niezwykle wysoka zawartość wspomnianych przeciwutleniaczy, a także substancji posiadających właściwości antybakteryjne oraz przeciwhistaminowe. Sprawiają one, że smażone potrawy są bardziej kruche, smaczniejsze i zdrowsze - podkreśla.

Badaczka wyjaśnia także, że olejem AFDHAL można wzbogacać wszystkie inne oleje jadalne, przez co poprawia się ich parametry. - Wystarczy dodać 15 ml, czyli jedną dużą łyżkę AFDHAL do 150 ml tradycyjnego produktu - mówi.
Suhaila podkreśla, że równie ważną cechą oleju jest jego ochronny wpływ na serce i układ krążenia.
- W dzisiejszych czasach wielu z nas cierpi z powodu chorób sercowo-naczyniowych, m.in. dlatego, że kochamy smażone jedzenie. Tymczasem nasze badania wykazały, że korzystanie z AFDHAL zmniejsza ryzyko rozwoju udaru mózgu i ataku serca nawet przy częstym spożyciu smażonego jedzenia - mówi autorka patentu.

- Mam nadzieję, że AFDHAL okaże się produktem, który nie dość, że obniży koszty przygotowywania potraw, to jeszcze przyczyni się do poprawy zdrowia konsumentów. Na razie masowa produkcja oleju jest w powijakach, ale wierzymy, że to się wkrótce zmieni - podsumowuje Suhaila.

(PAP), kap/ mrt/

Źródło artykułu:PAP
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (65)
Zobacz także